Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

Marți, de Ziua lui Mihai Eminescu

Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual

Începând din 2013, elevii și dascălii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea vor sărbători „Ziua școlii” chiar de ziua patronului lor spiritual, pe 15 ianuarie, la ivirea „Luceafărului” pe bolta națională a culturii, literaturii și spiritualității românești.

Așadar, ieri (15 ianuarie 2013), în cetatea eminescienilor, a fost mare sărbătoare!
„Pentru noi, ziua de 15 ianuarie are o triplă semnificație: este ziua poetului național Mihai Eminescu, patronul spiritual al școlii noastre, Ziua Culturii Naționale, dar și ziua Colegiului nostru, zi care sperăm să devină, în anii următori, o tradiție specifică Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea”, a spus doamna director, profesor Maria Onița. În continuare, domnia sa a creionat principalele momente istorice ale devenirii colegiului, începând din 1948, când instituția purta numele de Școala Nr. 4, la 1977, când a devenit Liceul de Filologie Istorie, ca în 1990, pe vremea dlui director Ludovic Gilău, să vorbim despre Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”; în timpul dlui director Eilender Iosif, unitatea de învățământ a eminescienilor orădeni a devenit ceea ce este și astăzi – Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Ce urmează să se mai întâmple peste ani și ani între zidurile cetății eminescienilor, ziduri vechi de mai bine de 313 ani?
Sărbătorim „tradiția” care „naște valori”
„Ca instituție de învățământ (a mai adăugat doamna director) îndeplinește un deziderat atât de bine exprimat de Mihai Eminescu: „Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții”. Totodată, nu trebuie să uităm ceea ce spunea atât de adevărat tot Eminescu: „că nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul – timpul și munca umplu neajunsurile”... Școala are rolul de a arăta elevilor ce este bine și ce este rău, ce este adevăr și ce este minciună, ce este valoare sau non-valoare, înarmându-i astfel cu capacități individuale necesare în a le discerne. De aceea, astăzi, aici, sărbătorim „tradiția” care „naște valori”, suntem mândri de realizările noastre și sunt convinsă că, în anii următori, corpul profesoral și elevii Colegiului vor ridica prestigiul acestei instituții de cultură și vor fi mândri că sunt sau au fost „eminescieni”, a conchis doamna director Maria Onița.
Cuvinte de apreciere la adresa colectivului de cadre didactice și elevi au avut și invitații care au luat cuvântul, doamna Claudia Timofte – director al cancelariei prefectului Claudiu Pop și  dl Daniel Negrean – inspectorul școlar general, care deși a învățat și s-a format în spirit gojdist, a recunoscut și apreciat Colegiul Național „Mihai Eminescu”, pe care l-a cotat ca fiind o unitate reprezentativă a învățământului orădean și bihorean. În cuvântul lor, poetul Ioan Moldovan – director al revistei „Familia”, și scriitorul Ioan F. Pop – directorul Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” au făcut trimiteri la Mihai Eminescu și Iosif Vulcan, la felul în care se percep astăzi lucrurile, la felul în care este receptat în zilele noastre poetul nostru național. Ioan F. Pop ne-a citit din volumul personal pe care avea să-l dăruiască unor eminescieni cu preocupări literare, „Scrisoarea deschisă” pe care domnia sa a adresat-o Poetului. La rândul său, directorul adjunct al colegiului, doamna profesor Hochhauser Eniko, s-a adresat audienței de „Ziua școlii”, atât în limba română, cât și în limba maghiară.
„Repere educaționale”
Un colectiv de 14 dascăli și 7 elevi eminescieni au venit de „Ziua școlii” cu un prim volum de texte, intitulat „Repere educaționale...”, un volum care adună între coperțile sale lucrări științifice, metodico-științifice din mai multe arii curriculare, și promit ca materializând astfel un proiect educațional, să repete această „figură”, an de an, cu ocazia „Zilei școlii”.
„La zidirea soarelui...”
Au urmat la cuvânt artiștii, care s-au adresat inimii într-un limbaj elevat și universal, recitând și cântând, cu toții emoționând prin mesajul lor și prin ținutele lor elegante.
Din respect pentru munca lor, a elevilor și a profesorilor, în egală măsură, nu putem să nu-i nominalizăm, așa după cum ne este obiceiul și caracterul, fiind convinși că nu facem nimănui niciun rău și nici deservicii.
Manifestările ocazionate de „Ziua școlii” au fost coordonate de un colectiv de cadre didactice din care au făcut parte: prof. Cristina Marian și Alina Vidican, Veronica Marton, Maria Hulber, Laura Ardelean și Samarjai Eniko, în frunte cu directorii colegiului, doamna director Maria Onița și dna prof. Hochhauser Eniko – director adjunct.
Au recitat, au cântat și ne-au încântat elevii: Antonia Chiș, Czaholi Cristina, Vasile Todinca, George Gabor (prezentator), Patricia Reștea, Irinyi Izabella, Maria Avram, Antonela Gal, Diana Opriș, Ioana Sasca, George Popa și Alexandra Daragiu, Bajnok Tamas, Toth Gabor, Ujlaki Barbara, Ujlaki Nikol și Szappanos Brigitta; artiștii (soliști, în duet sau grup): Amalia Popa, Sânziana Vrabie, Antonnela Gal, Maria Lup, Natalie Slăvescu (la pian), Teodora Șandru și Denis Șerb (la vioară cu goarnă), Oana Pelea, grupul coral al școlii, soliști – George Popa și Carina Cheregi.
Cu flori la statuia Poetului
Tot din cuvântul doamnei director Maria Onița aveam să aflăm că elevii și dascălii colegiului aveau să participe și la celelalte manifestări ocazionate de omagierea Poetului Nepereche; elevi din clasele a VI-a A și a IX-a B, însoțiți de doamnele prof. Daniela Duma și Ramona Tătar vor depune flori la statuia Poetului și vor vizita Muzeul Memorial Iosif Vulcan, iar astăzi (miercuri, 16 ianuarie) este programată  conferința „Zilele Eminescu” pentru clasele umaniste.
Cu drag și dor de Eminescu, orădenii s-au exprimat, ieri, în fel și chip, aducând un sincer omagiu lui Mihai Eminescu - „Luceafărul poeziei românești”.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Eminescienii orădeni și-au sărbătorit patronul spiritual.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 4 august 2020