Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O nouă disciplină opțională

Premieră în învățământul bihorean

O nouă disciplină opțională

Prin proiectul educațional "Eco-Orizont", finanțat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, un colectiv de inspectori școlari propune o nouă disciplină opțională, intitulată "Educația ecologică și de protecție a mediului".

Lansarea oficială a disciplinei opționale și a materialelor-suport aferente (ghiduri metodice și caiete ale elevilor...) a avut loc joi, 31 august, la sala festivă a Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, în prezența partenerilor de proiect și a unui număr impresionant de invitați, oficialități centrale și locale, precum și cadre didactice din municipiulOradea și județul Bihor.

 


 

"Se vorbește mult, dar se face foarte puțin..."


 

În deschiderea reuniunii, inspectorul școlar general, prof. Liliana Sanda Antonescu, a făcut o prezentare a evenimentului (lansarea oficială a disciplinei opționale și a materialelor-suport aferente), catalogându-l drept o "premieră națională", posibilă grație protocolului încheiat, anul trecut, între Ministerul Mediului și Gospodării Apelor - Garda Națională de Mediu, și Ministerul Educației și Cercetării.
Invitații apreciază ca benefică inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, ține să sublinieze faptul că "acest program de educație se regăsește foarte bine printre strategiile elaborate de ministerul de resort". Iar M.M.G.A. are tot interesul să sprijine derularea și chiar  amplificarea programului la nivel național, printr-o serie de manifestări, precum campaniile declanșate în județele Bihor ("Crișuri curate") și Argeș ("Râuri curate"), un program de înființare a centrelor micilor ecologiști în România, și recompensarea protagoniștilor, prin dotarea școlilor respective. Secretarul de stat a dorit să asigure partenerii de faptul că "dincolo de acest protocol, noi am trecut la fapte".
Ing. Mircea Ghitea, comisar-șef al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, vede în lansarea acestei discipline opționate un mijloc eficient de "educare și conștientizare a publicului, pentru a nu mai avea o populație pasivă..."
Și prefectul Ilie Bolojan vrea fapte, nu vorbe.
"Se vorbește mult, dar se face foarte puțin în acest domeniu. Nu am făcut mult pentru că acest sector nu generează câștiguri... și voturi. Nu avem un sistem de colectare a deșeurilor".
"Pentru eficientizarea acțiunilor de protecție a mediului, avem nevoie de trei elemente importante: investiții (pubele pe stradă), reprezentanții instituțiilor care să verifice respectarea regulilor, și educație." Iar ceea ce întreprindem să facem în cunoștință de cauză, fiind convinși că așa e bine, moral, necesar și util, "și nu pentru că așa ne cere Europa".
Prefectul s-a adresat apoi conducătorilor de unități de învățământ (directori de școli și grădinițe), îndemnându-i să utilizeze până la finele anului 2006 toate fondurile alocate pentru reabilitarea unităților, și să solicite proiecte și studii de fezabilitate ...
"E ridicol să nu poți consuma cât ți se dă!", conchide prefectul.
Chiar așa să fie, domnule prefect?
"Cum să consumi când banii ajung târziu, la sfârșitul anului?", spun directorii.

Ovidiu Dan

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!