Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Moș Ion Roată și Vodă Cuza la Ștei

Istoria... trăită!

Moș Ion Roată și Vodă Cuza la Ștei

La Centrul de documentare și informare al Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” din Ștei, s-a desfășurat joi, 24 ianuarie 2013, activitatea intitulată: „Unirea cea Mică - 24 Ianuarie 1859”.

Activitatea se află la cea de-a VII-a ediție și face parte din proiectul anual „Ostașii noștri”, derulat în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură din localitate.
În deschiderea manifestării, dna prof. Ștefana Mihuța a prezentat cele mai importante moment care au condus la înfăptuirea unirii Principatelor la 24 Ianuarie 1859.  Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în cele două Principate, Moldova și Þara Românească, a fost evocată de elevele Carina Moț și Ioana Șandra (din clasa a VIII-a A) în cadrul proiectului lor. A urmat un program de cântece și versuri dedicat unirii, prezentat de Antonia Bici și Vanessa David, în care și-au dat concursul: Andreea Gruie și Marcela Merce, acompaniate la orgă de prof. George Drăgan (sub coordonarea dnei prof. Rada Daniela); Vanessa David, Antonia Bici și Robert Rengle (din a VII-a B) au recitat versuri patriotice adecvate momentului (coordonați fiind de dna prof. Sanda Merce).
De-ale lui Ion Creangă
Cu ocazia participării la divanurile ad-hoc de la Iași, Ion Creangă a scris povestirile: „Moș Ion Roată și Cuza-Vodă” și „Moș Ion Roată și Unirea”.
În cadrul frumoasei scenete „Moș Ion Roată și Unirea”, au evoluat: Răzvan Fericean, în rolul lui Moș Ion Roată, Robert Rengle, în rolul boierului, iar Cristian Keskeș și Nicușor Vaida, în rolul țăranilor; sceneta a fost coordonată de dna bibliotecară Ileana Tomescu.
 Un alt moment captivant și interesant a fost descifrarea unui rebus istoric, pus la cale de prof. Gabriel Vancea.
 La final, Andreea și Marcela au cântat  „Hora Unirii”, iar asistența s-a prins în horă.
Echipa de proiect și organizatorii (prof. Georgeta Muset – directorul școlii, prof. Angela Vlas - director adjunct, prof. Merce Sanda - consilier educativ, inst. Ileana Tomescu, prof. Gabriel Vancea, Ștefana Mihuța, Daniela Rada și George Drăgan) consideră manifestarea o nouă reușită, cu multiple valențe instructiv-educative. (Ileana Tomescu)

Trimite email

joi, 22 august 2019