Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Tinerii orădeni spun NU violenței în școli

Marșul organizat la inițiativa doamnei deputat Florica Cherecheș

Tinerii orădeni spun NU violenței în școli

Peste 350 de elevi din 13 licee orădene au participat astăzi (miercuri, 30 ianuarie 2013) la Marșul organizat la inițiativa doamnei deputat Florica Cherecheș, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolența în Școală.

Elevii s-au adunat în fața Magazinului Crișul, de unde au pornit încolonați, însoțiți de agenți ai Poliției române, au străbătut str. Republicii și au ajuns la Casa de Cultură a Municipiului.
Marșul a avut ca scop implicarea elevilor în acțiuni educativ-preventive și informarea în direcția prevenirii delincvenței juvenile și a prevenirii victimizării. Elevii au pregătit pancarte cu mesaje pe tema violenței, iar la finalul marșului au vizionat filmul educativ „Cheia e la tine!”
Doamna deputat a subliniat importanța măsurilor și acțiunilor de prevenire desfãșurate de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție și de Centrul Regional Oradea al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, precum și de Inspectoratul Școlar Județean Bihor. I-a îndemnat pe elevi să adopte o atitudine pașnică atât în școală, cât și în afara ei, să evite conflictele și să încerce să conștientizeze urmările faptelor lor pentru a nu cădea în capcane și a deveni infractori. „Fiți toleranți și acceptați-i pe cei care sunt diferiți de voi, nu-i ironizați și de asemenea, învățați să rezolvați conflictele cu ceilalți prin dialog și negociere, făcând mici compromisuri în urma cărora toți să fiți mulțumiți. Voi sunteți prezentul și viitorul nostru și de cum vă veți forma voi va depinde viitorul acestei țări!”, a spus, printre altele, doamna deputat.
În urma discuțiilor purtate cu doamna deputat Florica Cherecheș, cu doamna Ioana Indrieș, comisar-șef în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cu domnul comisar-șef Gheorghe Ungur, coordonator al Centrului Regional Oradea al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, elevii au identificat existența unor forme ale violenței în școlile din care provin, violența verbală constituind principala formă de violență prezentă în liceele orădene.
La eveniment au luat parte elevi din 13 licee: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, Liceul de Artă, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
(Birou parlamentar – deputat PNL Florica Cherecheș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tinerii orădeni spun NU violenței în școli.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023