Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Un weekend de pomină

Un vis împlinit ... la Arieșeni!

În 16 ianuarie, când a înmugurit ideea de a organiza o excursie la Arieșeni, nu speram să și reușim. Și, totuși, în 25, la ora 8.00, eram în autocar, gata de plecare!

Totul a fost posibil, îndeosebi, datorită spijinului material primit din partea firmei ”Livaro” S.A., care, prin domnul Ovidiu Porumb, a răspuns cu o deosebită solicitudine cererii noastre, sponsorizându-ne transportul asigurat de “Ovis-tour”. De altfel, firma “Livaro” este la a treia sponsorizare oferită Școlii cu clasele I-VIII din Livada (comuna Nojorid), iar domnul Ovidiu Porumb s-a arătat, întotdeauna, deschis colaborării cu școala noastră, drept pentru care ținem să-i mulțumim public!
Explozia de bucurie   
Deci, plini de speranța petrecerii unui sfârșit de săptămână electrizant, am pornit la drum! La ieșirea din Băița, exclamațiile de uimire nu mai conteneau! Pentru toți, vederea zăpezii a declanșat explozia de bucurie! Nămeții de pe marginea drumului și albul ce domina întregul peisaj justificau, din plin, entuziasmul general al celor din autocar! Iar sculpturile în gheața de pe marginea dreaptă a șoselei, măiestrit dăltuite de Măria sa, mama natură, îți furau privirea!
Drumul de la Băița până la cabana ce ne aștepta cu multă căldură (și la propriu și la figurat, căci sufletele oamenilor de acolo sunt, într-adevăr, calde!) s-a constituit într-o pregătire emoțională pentru ceea ce avea să urmeze! În ciuda camerelor cochete și primitoare, a sălii de mese care ne aștepta să ne potolim foamea, popasul la cabane a fost doar de câteva momente. Bulgării de zăpadă ne-au însoțit pe drumul scurt până la pârtie, drum făcut aproape în pas alergător. Acolo am avut posibilitatea să ne manifestăm din plin energia și entuziasmul tineresc. Săniile parcă zburau, iar căderile erau deosebit de amuzante (atât pentru protagoniști, cât și pentru spectatori) încât, adesea, răsturnările erau... planificate. Hohotele de râs și buna dispoziție puseseră stăpânire pe toți!
Senzații tari
Cei mai curajoși s-au avântat și pe pârtia de schi (bineînțeles, cei care se pricepeau)! Alții au exersat mersul pe schiuri în locuri mai ferite de risc. Mai apoi, timid, câte unul încerca și senzații mai tari, încumetându-se să închirieze snowboard-ul. Sâmbătă, pentru majoritatea elevilor, snowboard-ul nu mai prezenta secrete! Și, în ciuda gerului “amar, cumplit”(vorba lui Alecsandri) de sâmbătă, cabana nu a fost decât un loc de refugiu pentru câteva momente de încălzire (și schimb de haine)! Dorul de zăpadă al celor care anul acesta încă nu au avut parte de ea, nu putea fi potolit prea ușor, iar grupul de excursioniști, în totalitate, a fost minunat! Sâmbătă, a fost rândul ATV-ului să fie testat ca noutate.
Gerul și vântul foarte puternice ne-au biciuit fără milă fețele și ne-au stârnit foamea care începuse să ne dea târcoale, încât nu am avut nevoie de prea multe invitații pentru a ne așeza la masă și a “topi” dintr-o suflare porțiile bogate și gustoase de mâncare!
Parcă pluteam
Duminică, am căutat să valorificăm fiecare minut la maximum (doar urma ca, după-amiază, să pornim spre casă) și asta cu atât mai mult cu cât natura ne-a mai oferit o surpriză: când ne-am trezit, am zărit pe fereastră fulgii de nea dansând, invitându-ne la joacă! Dar oare cine ar fi putut rezista tentației?! Bineînțeles că am zburdat fără să simțim pic de oboseală. Nici nu călcam, parcă pluteam! Ne-am jucat cu bulgării, ne-am dat din nou cu săniile, cu snowboard-ul, cu sacii de nailon (doar trebuia să încercăm și această senzație!), am stat cu fața la fulgii de nea să le simțim mângâierea blândă pe obraji, am fãcut oameni de zăpadă! Dar oare ce nu am fãcut?!
Din păcate, a sosit și clipa despărțirii de tot ceea ce a fost atât de minunat! Cu multă părere de rău, ne-am luat rămas bun de la gazde, ne-am urcat în autocar și…pe-aici ți-e drumul! Trei zile trăite cu o intensitate deosebită s-au dus… Ne-au rămas doar amintirile! Cele mai multe sunt în sufletul nostru, iar restul… pe cardurile camerelor!
Pentru noi, anul acesta, zăpada a fost ca un vis împlinit!  (Anca Sorina ROȘCA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un vis împlinit ... la Arieșeni!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 23 noiembrie 2020