Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Ziua Mondială a Zonelor Umede

2 Februarie

Ziua Mondială a Zonelor Umede

În fiecare an, la 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează data semnării în anul 1971 a Convenției Ramsar.

Potrivit Convenției, zonele umede sunt definite ca fiind „întinderi de bălți, mlaștini, turbării de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește 6 m.”
Ziua Mondială a Zonelor Umede reprezintă o bună oportunitate de subliniere a beneficiilor pe care aceste ecosisteme le oferă societății umane și de conștientizare a rolului acestora asupra viitorului societății civile. Fie că vorbim despre mlaștini, turbării, lacuri, estuare și zone costiere, recife de corali sau culturi de orez, trebuie să înțelegem că zonele umede joacă un rol crucial în furnizarea de apă dulce, menținerea unei biodiversități bogate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, realimentarea acviferelor subterane, controlul inundațiilor, promovarea turismului „verde” sau agroturismului. Zonele umede reprezintă refugii pentru numeroase specii de plante și locuri de reproducere, hrănire, iernare pentru specii de animale acvative și semiacvatice.
Tema din acest an se referă la „Zonele umede și gestionarea apei”, temă care reflectă interdependența dintre apă și zonele umede și rolul-cheie pe care îl joacă zonele umede.
În România au fost desemnate 12 zone umede de importanță internațională RAMSAR: Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Lunca Mureșului, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Porțile de Fier, Tinovul Poiana Stampei, Parcul Natural Comana, Bistreț, Iezerul Călărași, Confluența Olt-Dunăre, Suhaia, ultimele 4 fiind desemnate în anul 2012.
La nivelul județului Bihor nu avem situri Ramsar, însă zonele umede sunt prezente în majoritatea Siturilor Natura 2000 din județ: Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani (Parcul Natural Cefa), Lunca Barcăului, Câmpia Nirului – Valea Ierului, Valea Alceului, Lacul Pețea, Molhașurile din Valea Izbucelor, Câmpia Careiului, Crișul Negru, Crișul Repede în amonte de Oradea, Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, Săcueni cu Rezervația Naturală Cicoș, Valea Iadei.
În acest context, Agenția pentru Protectia Mediului Bihor a planificat desfășurarea unor ore de ecologie cu elevii din clasele I-VIII în cadrul cărora va fi prezentată semnificația zilei și importanța zonelor umede, precum și completarea și discutarea unui test cu această tematică. Activitățile se vor desfășura în data de 01. 02. 2013, ora 9.00 la Liceul Teologic Ortodox Oradea, respectiv în 05. 02. 2013, ora 12.00 la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea. (ing. Loredana Þîrț)

Trimite email

joi, 2 decembrie 2021