Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concurs de istorie „Cuza Vodă și Unirea”

În 24 ianuarie, la Ciumeghiu

Concurs de istorie „Cuza Vodă și Unirea”

Sărbătorind Unirea Principatelor Române, implicit l-am sărbătorit pe Alexandru Ioan Cuza.

Elevii Școlii Gimnaziale din Ciumeghiu, sub îndrumarea directorului adjunct, prof. de istorie Moldovan Denisa, au sărbătorit ziua de 24 Ianuarie 1859 printr-o suită de manifestări: dans popular, cântece, scenete și concursuri (atât la clasele ciclului primar, cât și la clasele de gimnaziu).
„Cuza Vodă și Unirea”
La ciclul primar au câștigat cei din clasele III-IV, iar la gimnaziu au învins elevii din a VIII-a. Concursul s-a intitulat simplu și sugestiv „Cuza Vodă și Unirea”.
Întâiul domn al Unirii de la 1859 a fost omagiat și la Școala din Ghiorac prin acțiunile organizate la nivel de clase, elevii fiind coordonați de învățătorii claselor: Husăsan Mirela, Benedekfy Monika, Ujupan Alina, Iancu Mia și Ianoș Ion.
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru Unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Þării Românești, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două țări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Þara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului. Statul național român s-a format treptat, începând cu Unirea din 1859 și încheindu-se în 1918, când lupta de eliberare națională a poporului român va fi încununată de victorie. (Denisa Moldovan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concurs de istorie „Cuza Vodă și Unirea”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019