Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Reportaj în Þara Piticilor

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Doi tineri frumoși și binecuvântați de Domnul cu multă minte și suflet ales, Laviniu și Anca Olar, au decis să investească în educație.

Aveau posibilitatea să vândă sau să închirieze palatul de mărgean moștenit. Au ales însă a treia variantă: să-l transforme în grădiniță particulară. Așa s-a născut Grădinița (particulară) „Þara Piticilor” din Oradea (în Oncea), pe strada Cimbrului Nr. 2H.
Anca, președintele Asociației Þara Piticilor, are studii superioare, dar nu pedagogice, dar ca mamă și ca simțire, are pedagogia și didactica în sânge, iar la 29 de ani, a decis că nu e prea târziu să urmeze chemarea inimii – să se facă dăscăliță. De la nașterea propriului fiu (fiica sa), toată lumea o consideră ca pe o educatoare și profesoară ideală, care are înnăscute reale calități didactice și iubire nemărginită pentru copii. Pe Alisia și Darius, Ada și Andrei, Nicola, Bianca, Mara și Katia, Anca îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii, dar și ei o iubesc, mai mult ca pe o mamă bună și iubitoare. Ea este pentru ei „educatoarea iubitoare de la clubul meu”, cum se exprimă Andrei; pentru că Andrei nu vine la grădiniță, ci la club, de unde nu ar mai pleca nici la ora 18, deși vine la 7.30, iar Katia plânge cu lacrimi de crocodil la ora 13, când bunica o răpește din palatul de mărgean și din împărăția ghioceilor. Cei opt pitici (cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani) se cred nu în Þara Piticilor ci în Þara Minunilor, de unde nu ar mai vrea să plece. Aici au de toate: iubire, educație aleasă, la care pun suflet, dragoste și știință: Ioana Mateaș - educatoare cu experiență într-o grădiniță particulară și drag de profesie, Floare Bodea - director și un profesionist de excepție, Anamaria Andor - profesor de engleză și germană, care îi inițiază zilnic pe micii învățăcei în a descifra frumusețea limbilor moderne, iar Ilaria Cherloabă, o artistă cu recunoaștere națională (la „Dansez pentru tine”) îi farmecă într-ale dansului și sportului. Asistenta medicală Monica Lațcău și doamna doctor Rodica Albu îi țin sub observație și îi dădăcesc prietenește pentru a-și păstra corpul sănătos...
Aceasta este echipa de aur a Ancăi.
Ghioceii din Þara Piticilor
La clubul Ancăi, vorba lui Andrei, să tot vii și să tot stai de la 7.30 la 18.00, iar sâmbăta și duminica, ai veni din nou, dar nu te lasă părinții. Katia nu s-ar lăsa dusă de-aici nici în ruptul capului, unde are tot ce a visat și tot ceea ce-i cere suflețelul.
Admiram ieri (5 februarie 2013), în curte, piscina și aparatele de joacă, dar privind în jos, lângă gard descoperim, incredibil, o grădiniță de ghiocei. Vineri, la 1 februarie, admiram în mâna Alexandrei de la „Roman Ciorogariu” primii ghiocei ai anului 2013; ieri însă, în Þara Piticilor, am fost fascinați de o grădiniță de ghiocei! Despre palatul de mărgean, care ne-a impresionat pentru prima oară în 21 decembrie 2012, la serbarea piticilor, v-am povestit în primul episod. El, palatul, te cucerește dintru început, când, urcând treptele împărăției și ajungând la ușă, încântat de frumusețea sa, descoperi că ai ajuns pe tărâmul celălalt; holul mare și primitor te anunță că ai pășit în Þara Piticilor, unde cele trei săli de clasă, vestiarul, sala de mese, grupurile sanitare, cabinetul medical, birou și curtea, toate sunt orânduite cu gust și sclipire gospodărească, iar sălile de joacă și învățătură sunt dotate cu mobilier și aparatură, materiale didactice, jocuri și jucării capabile să-i facineze și să-i bucure pe micii învățăcei, care deprind totul prin joc și iubire. Aici nu se strigă și nimeni nu supără pe nimeni. Se muncește și se cântă în deplină armonie. Aici e Þara Veseliei, unde Anca e prințesă pentru cei opt copilași, unde timpul se scurge prea repede și unde binele și frumusețea le oxigenează mintea și sufletul. Așa e în Þara Piticilor. Cine nu crede este poftit să vadă ce n-a mai văzut! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021