Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Reportaj în Þara Piticilor

Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet

Doi tineri frumoși și binecuvântați de Domnul cu multă minte și suflet ales, Laviniu și Anca Olar, au decis să investească în educație.

Aveau posibilitatea să vândă sau să închirieze palatul de mărgean moștenit. Au ales însă a treia variantă: să-l transforme în grădiniță particulară. Așa s-a născut Grădinița (particulară) „Þara Piticilor” din Oradea (în Oncea), pe strada Cimbrului Nr. 2H.
Anca, președintele Asociației Þara Piticilor, are studii superioare, dar nu pedagogice, dar ca mamă și ca simțire, are pedagogia și didactica în sânge, iar la 29 de ani, a decis că nu e prea târziu să urmeze chemarea inimii – să se facă dăscăliță. De la nașterea propriului fiu (fiica sa), toată lumea o consideră ca pe o educatoare și profesoară ideală, care are înnăscute reale calități didactice și iubire nemărginită pentru copii. Pe Alisia și Darius, Ada și Andrei, Nicola, Bianca, Mara și Katia, Anca îi consideră și îi tratează ca pe propriii copii, dar și ei o iubesc, mai mult ca pe o mamă bună și iubitoare. Ea este pentru ei „educatoarea iubitoare de la clubul meu”, cum se exprimă Andrei; pentru că Andrei nu vine la grădiniță, ci la club, de unde nu ar mai pleca nici la ora 18, deși vine la 7.30, iar Katia plânge cu lacrimi de crocodil la ora 13, când bunica o răpește din palatul de mărgean și din împărăția ghioceilor. Cei opt pitici (cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani) se cred nu în Þara Piticilor ci în Þara Minunilor, de unde nu ar mai vrea să plece. Aici au de toate: iubire, educație aleasă, la care pun suflet, dragoste și știință: Ioana Mateaș - educatoare cu experiență într-o grădiniță particulară și drag de profesie, Floare Bodea - director și un profesionist de excepție, Anamaria Andor - profesor de engleză și germană, care îi inițiază zilnic pe micii învățăcei în a descifra frumusețea limbilor moderne, iar Ilaria Cherloabă, o artistă cu recunoaștere națională (la „Dansez pentru tine”) îi farmecă într-ale dansului și sportului. Asistenta medicală Monica Lațcău și doamna doctor Rodica Albu îi țin sub observație și îi dădăcesc prietenește pentru a-și păstra corpul sănătos...
Aceasta este echipa de aur a Ancăi.
Ghioceii din Þara Piticilor
La clubul Ancăi, vorba lui Andrei, să tot vii și să tot stai de la 7.30 la 18.00, iar sâmbăta și duminica, ai veni din nou, dar nu te lasă părinții. Katia nu s-ar lăsa dusă de-aici nici în ruptul capului, unde are tot ce a visat și tot ceea ce-i cere suflețelul.
Admiram ieri (5 februarie 2013), în curte, piscina și aparatele de joacă, dar privind în jos, lângă gard descoperim, incredibil, o grădiniță de ghiocei. Vineri, la 1 februarie, admiram în mâna Alexandrei de la „Roman Ciorogariu” primii ghiocei ai anului 2013; ieri însă, în Þara Piticilor, am fost fascinați de o grădiniță de ghiocei! Despre palatul de mărgean, care ne-a impresionat pentru prima oară în 21 decembrie 2012, la serbarea piticilor, v-am povestit în primul episod. El, palatul, te cucerește dintru început, când, urcând treptele împărăției și ajungând la ușă, încântat de frumusețea sa, descoperi că ai ajuns pe tărâmul celălalt; holul mare și primitor te anunță că ai pășit în Þara Piticilor, unde cele trei săli de clasă, vestiarul, sala de mese, grupurile sanitare, cabinetul medical, birou și curtea, toate sunt orânduite cu gust și sclipire gospodărească, iar sălile de joacă și învățătură sunt dotate cu mobilier și aparatură, materiale didactice, jocuri și jucării capabile să-i facineze și să-i bucure pe micii învățăcei, care deprind totul prin joc și iubire. Aici nu se strigă și nimeni nu supără pe nimeni. Se muncește și se cântă în deplină armonie. Aici e Þara Veseliei, unde Anca e prințesă pentru cei opt copilași, unde timpul se scurge prea repede și unde binele și frumusețea le oxigenează mintea și sufletul. Așa e în Þara Piticilor. Cine nu crede este poftit să vadă ce n-a mai văzut! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Grădinița „Þara Piticilor” – o investiție de suflet.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 aprilie 2020