Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Conectează-te cu respect!”

Ziua siguranței pe internet (Safer Internet Day)

„Conectează-te cu respect!”

Marți, 5 februarie 2013, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”din Oradea, s-a derulat activitatea educativă cu tema „Ziua siguranței pe internet”.

Organizatorul acestei activități este prof. Diana Nichita (responsabil Comisie metodică „Om și societate”) , iar colaboratori și invitați au fost prof. Pop Horia (informatică), prof. Ana Radu, (psihologul școlii), prof. Juncar Ana (geografie), șef birou al Bibliotecii Județene „Gh. Șincai” din Oradea, prof. dr. Barna Mariana și dl Alin Crețu (psiholog, drd. – Psihoterapie Oradea).  Activitățile s-au desfășurat cu aportul conducerii unității de învățământ.
Safer Internet Day – Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment de anvergură europeană. Se desfășoară anual în luna februarie, sub egida rețelei europene "INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. Ziua Siguranței pe Internet  este susținută la nivel european de către organizația INSAFE și de Directoratul General pentru Media și Societatea Informatică a Comisiei Europene. Acțiunea a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere. A ajuns la ediția a X-a și este sărbătorită în aproximativ 100 de țări din întreaga lume. Tema acestei ediții a fost: Conecteaza-te cu respect!” și vizează necesitatea stabilirii unei netichete general acceptată privind navigarea pe Internet.
În țara noastră, evenimentul este organizat și promovat de Consorțiul Sigur.info format din Organizația Salvați Copiii România, ca și Coordonator național al proiectului, Positive Media și Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatati Sexual.
Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți. Mai mult decât atât, oferă părinților și cadrelor didactice ocazia de a discuta cu copiii aceste subiecte importante.
Elevii claselor a VIII-a A și B au fost plăcut impresionați de multitudinea și noutatea metodelor prin intermediul cărora li s-a transmis informația, fapt reflectat și prin feedback-urile date. Obiectivele propuse și realizate au fost: cunoașterea atât a aspectelor negative cât și a celor pozitive referitor la Internet și noile tehnologii; cunoașterea și respectarea unui set de reguli de bună purtare care trebuie respectate când interacționăm pe Internet; informarea adecvată a elevilor/ părinților și cadrelor didactice și adoptarea unei atitudini corecte;
Rezultate așteptate în urma activităților desfășurate sunt: sensibilizarea opiniei publice; lupta părinților/ cadrelor didactice/ adulților împotriva conținutului online dăunător și ilegal; asigurarea unui mediu online mai sigur; achiziția de informații noi și utile pentru generația educabililor de 14-15 ani; pregătirea lor în vederea accesării internetului în condiții de siguranță.
Nu uitați ... „Conectați-vă cu respect!”
Prof. Diana Nichita

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:09 Ora de vară a Europei de Est