Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române

La Talpoș s-a dansat Hora Unirii

24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române

S-au sărbătorit, joi, 24 ianuarie 2013, 154 de ani de la înfăptuirea „Micii Uniri”, așa cum este numită Unirea Principatelor Române.

Sub îndrumarea domnului profesor de istorie Petran Cezar și cu sprijinul doamnei director Pop Sofia-Grațiela, elevii Școlii Gimnaziale nr.2 Talpoș au pregătit un scurt moment dedicat Unirii.
Prima intervenție în program i-a aparținut dlui prof. Petran Cezar, care a prezentat pe scurt însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Unirea Principatelor Române cunoscută ca „Mica Unire” (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state, Moldova și Þara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la  5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Þara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Þara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeei a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Þării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.
 După, această lecție de istorie, a urmat corul școlii, care a interpretat melodia „Hora Unirii”, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, în timp ce elevii tuturor claselor au dansat în horă. Momentul s-a desfășurat în aer liber fiind apreciat atât de elevi, cât și de cadrele didactice. (prof. Petran Cezar)

Trimite email

sâmbătă, 26 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)