Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Flavius Bunoiu și-a prezentat bilanțul la „sfârșit de mandat”

Ce sfori se trag la Casa de Cultură?

Flavius Bunoiu și-a prezentat bilanțul la „sfârșit de mandat”

După patru ani în fruntea Casei de Cultură a Municipiului Oradea, Flavius Bunoiu, directorul instituției, a prezentat joi, 7 februarie 2013, bilanțul la „sfârșit de mandat”.

Gurile rele vorbesc despre desființarea instituției!
„În ceea ce privește subvențiile de la Consiliul Local, pentru că aceasta a fost cerința în 2009, atunci când am fost eu numit, să se reducă cheltuielile. S-au redus cheltuielile. Subvențiile de la Consiliul Local, o să observați că în 2008 au fost de 1.274.000 de lei, iar în 2012 au ajuns la 797.300; au fost și mai mici în 2011, dar acum vorbim de 2012. Practic, o scădere de 37 %. În același timp, veniturile proprii înregistrate de Casa de Cultură au crescut cu 64 la sută, de la 210.785 de lei la 346.197. Am făcut și o situație interesantă, pentru că mi se pare lămuritor felul în care a activat în acești ani Casa de Cultură. Practic, dacă în 2008, înainte de a veni eu, procentul de cofinanțare al Casei de Cultură era de 16.54 %, în 2012 a ajuns la 43 la sută. Practic noi am asigurat din venituri proprii cam 43 la sută din cheltuieli.
Cheltuielile de care vorbeam: bunuri și servicii, întreținerea sălii, salariile personalului, programele culturale și toate celelalte au scăzut cu 19 la sută față de anul 2008”.
De la limbajul cifrelor, dl director a trecut la prezentarea imaginii instituției la preluare. „A fost, practic, o ruină, care s-a renovat în 2010. Am mai trecut și printr-un audit, în 2009, ca să vedem care sunt problemele care trebuie să le rezolvăm, practic erau probleme peste tot. Au fost două reduceri succesive de posturi și de angajați, din aproximativ 20 de posturi, am rămas cu 4... Între timp, casa a devenit un spațiu destul de primitor”.
În continuare, dl director s-a referit la multitudinea de evenimente care au fost organizate și găzduite, pe scena casei urcând artiști, formații și personalități reprezentative (de la Victor Rebenciuc la Florin Piersic și Horațiu Mălăele), la intensa activitate online. „E singura instituție bugetară de cultură din țara aceasta care a fost remarcată și nominalizată la premii pentru campanii online. Anul trecut am ajuns până în finală...”.
Vorbind despre cel mai mare eveniment al instituției, „Toamna orădeană”, derulat cu mult succes, dl director ar fi bucuros să știe că evenimentul va continua.
Nu e foarte ușor să fii șef!
Neîmplinirile vin din domeniul managementului, după cum singur avea să recunoască.
„Din punct de vedere al managementului, cred că am făcut și eu destul de multe greșeli, datorită vârstei și datorită faptului că am învățat managementul acesta din mers. Nu e foarte ușor să fii șef și, bineînțeles, să lucrezi cu oamenii. Acesta este cel mai greu lucru, pe care cine vine în urma mea trebuie să-l înțeleagă și să-l aplice cât mai bine...
Dacă scrieți, scrieți că le mulțumesc și partenerilor care de-a lungul timpului și-au dat mâna ca să ajute evenimentele acestea. Sunt lucruri pe care probabil că n-o să le știe nimeni, cât a muncit un partener sau altul sau cât a fost dispus să lase de la el chiar dacă nu avea îndreptățirea să facă lucrul acela, dar sunt foarte mulți oameni în orașul acesta; vorbim de hoteluri, restaurante, toți cei care au lucrat la poliție, la jandarmerie, poliția locală, când au fost evenimente și concerte, au fost întotdeauna alături de noi”.
„Cel mai greu lucru a fost să concediez oameni”
La întrebările jurnaliștilor, dl director a fost foarte rezervat și zgârcit, nedorind să facă declarații „incendiare” cum ar fi dorit unii.
Pentru a doua oară a recunoscut că e greu să lucrezi cu oamenii. „Am avut probleme cu personalul pentru că am avut scântei cu ei la început. Cel mai greu lucru a fost să concediez oameni. Acolo cred că a fost... Nu greșeala că i-am concediat, ci greșeala cum am pus problema cu personalul la început. Pentru că ei erau mai în vârstă, eu mai tânăr, eu veneam din afară, ei de-acolo. N-a fost foarte simplu”, a încercat să ne lămurească Flavius Bunoiu. (Ovidiu DAN)

Trimite email

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)