Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


„Copiii – prietenii animalelor”

Ieri, la Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare”

„Copiii – prietenii animalelor”

Miercuri, 13 februarie 2013, la Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare”, structura Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, am participat la o frumoasă activitate integrată desfășurată în cadrul Comisiei metodice a educatoarelor.

Prin activitatea integrată „Copiii – prietenii animalelor”, preșcolarii grupei mijlocii B, coordonați de educatoarele grupei (prof. Floare Bodea și Violeta AnaMaria Puiu), au făcut o pledoarie a ceea ce înseamnă atenție și încântare pentru animalele domestice și sălbatice.
„În cadrul activității integrate de astăzi, colegele noastre și-au propus să ne arate „Posibilități de valorizare a învățării prin cooperare în actul instructiv-educativ” prin activități practice de cunoaștere a mediului, apelând la jocul didactic, ne-a declarat doamna director adjunct, prof. Mariana Vereș. Activitatea are drept scop sistematizarea și evaluarea cunoștințelor, dar chiar și îmbogățirea lor prin lărgirea orizontului de cunoaștere al copiilor, legat de lumea animalelor (domestice și sălbatice).
Activitatea practică va fi urmată de o analiză și dezbatere în cadrul comisiei metodice, colega noastră, dna prof. Toia Viorica, oferindu-ne suportul teoretic pentru dezbatere, prin prezentarea referatului „Alături și împreună cu cel de lângă tine – învățarea prin cooperare”. Activitatea metodică va fi coordonată de responsabilul comisiei metodice, dna prof. Lucia Caciora, care a pregătit o prezentare PowerPoint adecvată temei, ilustrată cu exemple semnificative, iar invitatul nostru special va fi directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, doamna profesor dr. Gheorghina Bîrlădeanu”, a ținut să precizeze directorul adjunct, dna prof. Mariana Vereș.
Activități pe domenii experiențiale
Activitatea demonstrativă a evidențiat multitudinea de metode și procedee didactice aplicate într-o succesiune logică, eficientă pentru activarea copiilor. Varietatea și bogăția lor au avut darul de a menține trează atenția și a stârni interesul și curiozitatea. Activitatea frontală a fost armonios combinată cu cea individuală și pe grupe mici, dând posibilitate fiecărui copil să se exprime și să se miște. Jocurile de mișcare, de recunoaștere și identificare, susținute de material didactic bogat și variat (jetoane, Roata „norocului”, Cubul fermecat...), cântecele și activitățile practice de selectare, îmbinare și lipire i-au antrenat și i-au încântat pe copii, învățarea prin cooperare constituindu-se, ca un fir roșu, dominanta stategiei de învățare și evaluare.
Strategiile didactice
În cadrul dezbaterilor, s-au făcut aprecieri pozitive la adresa lecției demonstative - model de învățare prin cooperare, s-a prezentat referatul și s-au emis judecăți de valoare referitor la strategiile didactice de învățare, la metode, procedee și mijloace didactice folosite pentru eficientizarea activităților. Intervențiile celor două educatoare propunătoare (prof. Floare Bodea și Violeta AnaMaria Puiu) au fost urmate de aprecierile favorabile exprimate de doamna director adjunct Mariana Vereș și responsabilul comisiei metodice, dna prof. Lucia Caciora, de opiniile pertinente ale colegelor Ana Mărcuț și Ana Todinca.
Una peste alta, am avut parte de mostră de activitate metodică ce putea fi cuprinsă chiar și pe agenda unui cerc pedagogic.
FB cu felicitări! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: „Copiii – prietenii animalelor”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 1 decembrie 2021