Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov

Miercuri, la Clubul AS al Doamnelor

Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov

„Uniunea Femeilor a înființat Clubul AS al Doamnelor pentru a oferi comunității, posibilitatea de a face cunoscute tainele care au contribuit la aprofundarea cunoștințelor profesionale, la descoperirea pasiunilor și talentelor personale în diferite domenii ale științei, culturii, picturii, sportului și artei decorative”, a declarat doamna inginer Miorița Săteanu – președintele U.F.B.

La întâlnirea de astăzi (miercuri, 20 februarie 2013 – n.n.), de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, am invitat-o pe doamna lector univ. dr. Ramona Novicov, critic de artă, să ne prezinte expunerea „Comorile arhitecturale ale orașului Oradea”.
„Este o temă incitantă pentru că Oradea, și orice oraș, de fapt, orice lucru și orice om pe lumea asta este o comoară. Ascunsă. O interfață, de fapt, între un interior prețios și un exterior vizibil, afirmă criticul de artă, în deschiderea manifestării. Dar, orașul acesta ca și mulți dintre oameni, ca și oamenii prețioși, nu-și dezvăluie fața ascunsă. Nu o dezvăluie pentru că există un fel de mister al lucrurilor care ne cere nouă efortul să-l descoperim. Deci, tot ce este prea vizibil, tot ce este prea ușor de cucerit, tot ce este prea la îndemână nu stârnește în noi acea voce interioară, acea vocație, acea dorință de a pătrunde puțin dincolo de suprafață. Oradea este un oraș viu, un oraș cu o istorie extraordinară și care așteaptă de la fiecare dintre noi să-l descoperim. Parcă tot timpul mă trage de mânecă, mă cheamă și-mi spune: Hai să-ți mai arăt ceva. Intră și pe ușa aia, intră și în curtea aia. Hai să vezi și casa aceea de sus. Uită-te și la detaliul acela. Și întotdeauna simt o complicitate a orașului care în clipa în care ne simte disponibilitatea abia așteaptă să ni se ofere. Acest oraș e ca orice cetate milenară, girează în jurul unui nucleu, un nucleu al unei cetăți conservate extrem de bine, dintre cele mai bine conservate din Europa. Și o cetate întotdeauna marchează un loc pentru că ea este un spațiu privilegiat. A fi cetățean înseamnă a fi protejat de o cetate, de tot ce înseamnă cetate, a respecta regulile unei cetăți...
Când ai o acasă, când ai un oraș care știi că te protejează și căreia îi aparții și care îți aparține, această ofensivă, această ieșire în alte spații se face cu o anumită frumusețe, cu o anumită demnitate și o anumită ținută. Oradea este orașul care ne dă o ținută intelectuală, o ținută civică și cu cât îl cunoaștem mai bine și cu cât suntem mai conștienți de ceea ce ascunde și ceea ce arată ea, cu atât ținuta noastră europeană, să zic așa, este mai puternică”
În sumendenia de monumente arhitecturale prezentate în PowerPoint de doamna Ramona Novicov, am descoperit tot atâtea comori neasemuite. Din păcate, cele mai multe nu sunt încă puse în valoare, lăsându-se prea mult așteptate. Și astfel ele se deteriorează văzând cu ochii. Doamna Novicov lansează orădenilor, gospodarilor urbei, chemarea de a-și întoarce fața către aceste comori cât nu e prea târziu, pentru a le salva și a le pune în lumina pe care o merită aceste bijuterii arhitecturale pe care ni le-au lăsat strămoșii, ca daruri de mare preț. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov.

Trimite email
duminică, 26 mai 2024, 05:48:41 Ora de vară a Europei de Est