Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

„Vânzătorii de povești”

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

Joi, 14 februarie 2013, preșcolarii Grădiniței nr. 55 (structură a Grădiniței nr. 50 din Oradea, aflată sub coordonarea doamnei director prof. Popu Angela) au avut parte de un spectacol inedit.

Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au pus în scenă un spectacol interactiv cu titlul „Vânzătorii de povești”, o adaptare liberă după basmul „Fata babei și fata moșului”, de Ion Creangă.
Spectacolul a fost cu atât mai inedit cu cât preșcolarii nu au fost doar spectatori pasivi, ci au fost direct implicați în derularea evenimentelor din poveste. Astfel, ei s-au bucurat de șansa de a se transforma în mici actori și au intrat în pielea personajelor din basm, spectacolul devenind astfel mult mai distractiv și educativ.
Actorii cei „adevărați” au folosit o multitudine de costume, accesorii și o recuzită diversificată pentru a le putea prezenta celor mici personajele basmului și întâmplările prin care trec protagoniștii, precum și pentru a evidenția anumite trăsături de caracter ale acestora. De asemenea, momentele narative au fost împletite cu scene descriptive sau dialoguri  între personaje, interpretate de actori, sau cu secvențe muzicale, ceea ce a determinat ca atmosfera sa fie una relaxantă și plină de veselie.
Copiii au savurat spectacolul de la început până la sfârșit și datorită faptului ca unii dintre ei, pe rând, au devenit actori în minunata poveste. Astfel, ei i-au întruchipat pe copiii Sfintei Duminici sau chiar au luat rolul cățelușei bolnave, a părului plin de omizi sau a cuptorului aflat în paragină. Alții au devenit ajutoarele fetei moșului, cea harnică, frumoasă și cuminte și împreună cu aceasta au făcut fapte bune, ajutându-i cu blândețe și hărnicie, pe cei pe care i-au întâlnit în cale.
Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au menținut buna dispoziție pe tot parcursul spectacolului. Au pus întrebări copiilor, le-au cerut ajutorul în unele momente ale piesei, sub pretextul că au uitat povestea și i-au antrenat activ, menținând un permanent contact cu ei și comunicând cu publicul în mod continuu.
Copiii au fot extrem de încântați de acest spectacol, iar datorită faptului că a fost un eveniment interactiv, plin de voioșie și completat cu recuzita adecvată, copiii au reținut cu ușurință desfășurarea acțiunii, au recunoscut personajele și caracteristicile fiecăruia.
Cadrele didactice (Florescu Cornelia, Vidican Mihaela, Simai Mihaela, Fărăgău Irina, Filip Manuela, Găvruța Dana, Ghiuro Natalia și Filip Larisa) care i-au însoțit pe copii în această aventură, le-au mulțumit actorilor pentru această reprezentație și le-au lansat invitația de a reveni în unitate și cu alte spectacole. (Filip Manuela)

Trimite email

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."