Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Cărticica iernii”

Lansare de auxiliar didactic la C.C.D.

„Cărticica iernii”

La Casa Corpului Didactic a județului Bihor, Valentine’s Day (14.02.2013) a fost sărbătorită în acest an într-un fel aparte: prin lansarea auxiliarului didactic pentru grădiniță și clasele I – IV „Cărticica iernii”, coordonatori: Emilia Huza și Mariana Trofin.

La acest eveniment organizat de Casa Corpului Didactic a județului Bihor în colaborare cu Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea și moderat de doamna Mariana Trofin, au participat: din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor doamna Felicia Ianța, inspector școlar pentru învățământul primar; de la Biblioteca Universității din Oradea au participat: doamna director Florica Ujoc și doamnele bibliotecare Rodica Opriș și Anarela Chiș; cadre didactice și cadre didactice auxiliare (bibliotecare) atât din școlile și grădinițele din Oradea, cât și din județ.
Aici, „Cartea este la ea acasă”
În deschiderea evenimentului, doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, cea care a avut plăcerea de a realiza recenzia cărții, recenzie intitulată „Magie și candoare”, a ținut să sublinieze următorul fapt: „Casa Corpului Didactic a județului Bihor este locul în care îmi place să spun: Cartea este la ea acasă. Este o bucurie pentru noi faptul că suntem gazdele celei de a treia lansări de carte din acest an școlar, și celei de a doua a colecției destinate anotimpurilor, după „Cărticica toamnei”. Aceeași echipă formată din doamna Emilia Huza și colega noastră, doamna Mariana Trofin dorește să ne demonstreze, potrivit unui proverb românesc, că o carte bine aleasă este un bun prieten”.
Doamna director de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, prof. Adriana Bunea, a vorbit despre calitățile celor două coordonatoare care „sunt îndrăgostite de meseria lor, dau tot ce au mai bun și din fericire dau din preaplinul sufletului lor … și a venit vremea să primim și noi din frumusețea sufletului lor. Le mulțumesc din nou și sper să ne revedem cât de curând.”
Doamna Emilia Huza a scos în evidență că această carte, „Cărticica iernii”, este un auxiliar prețios atât pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar cât și pentru părinți. În paginile ei se găsesc informații despre obiceiurile de iarnă, legende despre brad, zăpadă, iarnă, Moș Crăciun, sceneta „Bradul credincios”, poezii și lecturi despre iarnă, multe informații despre păsări care rămân pe meleagurile noastre, iar ultimul capitol cuprinde compunerile elevilor din mai multe generații, din care răzbate farmecul iernii și bucuria copiilor față de acest anotimp precum și creații plastice realizate de către elevi. 
Doamna Mariana Trofin, înainte de a prezenta conținutul DVD-ului care însoțește cartea, a ținut să mulțumească domnilor cercetători științifici de la Muzeul Þării Crișurilor, dr. Vasile Todinca și dr. Venczel Marton pentru sprijinul acordat atât în realizarea auxiliarului didactic cât și a DVD-ului.
Doamna metodist Rodica Popa a arătat că acest auxiliar, fiind conceput interdisciplinar, completează programa, manualele, putând fi folosit la diverse discipline: limba română, științe, matematică, desen, religie, lucru manual.
La finalul evenimentului, celor prezenți li s-au oferit diplome și posibilitatea de a achiziționa cartea și DVD-ul. (Mariana Trofin)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cărticica iernii”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020