Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Am sărbătorit atât Valentine’s Day cât și Dragobetele

La Eco Școala „Avram Iancu”

Am sărbătorit atât Valentine’s Day cât și Dragobetele

Sărbătoarea Sfântului Valentin, adesea cunoscută simplu sub numele de Valentine’s Day este celebrată în fiecare an pe data de 14 februarie; Valentine’s day fiind considerată o zi pentru manifestarea iubirii, în multe țări din întreaga lume.

Pe de altă parte, Dragobetele este o sărbătoare cu origini slave celebrată în România pe data de 24 februarie. Dragobetele este echivalentul sărbătorii Valentine’s Day.
Anul acesta, elevii claselor a VI-a B și a V-a B au sărbătorit într-un mod inedit luna iubirii. Ei s-au mobilizat și au discutat despre  semnificația celor două sărbători prin realizarea unor proiecte. Astfel, ei au aflat că preotul italian Valentin a fost întemnițat și mai apoi ucis pentru că oficia căsătorii pentru soldați, lucru interzis de împăratul Claudius. În timpul petrecut în închisoare, Valentin primea în celula sa bilețele și flori de la tinerii care-i mulțumeau pentru ceremoniile înfăptuite. Se spune că Valentin ar fi trimis o scrisoare fiicei temnicerul, semnată cu formularea from your Valentine (de la al tău Valentin). Simbolurile legate de Valentine’s Day includ praline de ciocolată în formă de inimioare sau figurine reprezentându-l pe Cupidon. În continuare elevii au discutat despre diferitele variante privind originea  zilei de Dragobete, pornind de la sărbătoarea religioasă ,,Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” care în slavă se numește Glavo-Obretenia și pe care românii au adaptat-o sub numele de Dragobete, ajungând până la ideea că Dragobetele ar fi fost considerat, în tradiția populară, un zeu tânăr, patron al dragostei.
Elevii au continuat activitatea confecționând felicitări specifice zilei de Valentine’s Day, iar mai apoi au organizat o expoziție de costume populare și alte obiecte tradiționale românești în cabinetul de limbi moderne al școlii noastre (Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea). Astfel ei au sărbătorit atât sărbătoarea dragostei specifică americanilor, cât și cea tradițională românească. (Lorena Barna)

Trimite email

duminic, 25 august 2019