Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Căsătoria. Încheierea căsătoriei

Noul Cod Civil (31)

Căsătoria. Încheierea căsătoriei

Pentru a putea încheia căsătoria, viitorii soți trebuie să îndeplinească anumite condiții de fond, condiții care țin strict de persoana acestora.

În primul rând, potrivit legislației noastre, căsătoria se încheie numai între un bărbat și o femeie, prin consimțământul personal și liber al acestora.
De la ce vârstă se poate încheia căsătoria?
Căsătoria poate fi încheiată dacă viitorii soți au împlinit vârsta de 18 ani, adică dacă au devenit majori, având capacitatea deplină de exercițiu.
Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă de la locul de domiciliu al minorului. În cazul în care unul dintre părinți refuză să încuviințeze căsătoria, instanța de tutelă hotărăște și asupra acestei divergențe, având în vedere interesul superior al minorului. Am amintit deja faptul că minorul care se căsătorește, în condițiile menționate anterior, dobândește prin aceasta capacitatea deplină de exercițiu.
Codul nostru civil interzice bigamia, adică încheierea unei noi căsătorii de către o persoană care este deja căsătorită.
De asemenea, sunt interdicții privind încheierea căsătoriei și între persoane cu un anumit grad de rudenie. Astfel, este interzisă, încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă (...bunici – părinți – nepoți...) și între cele în linie colaterală (frați, unchi – nepot de frate sau de soră, verișori primari), până la gradul al patrulea, inclusiv, adică până la verii primari, inclusiv.
Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea, adică între verii primari, poate fi autorizată de instanța de tutelă de la domiciliul celui care cere încuviințarea. Instanța se va putea pronunța pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.
Interdicțiile vizând gradele de rudenie sunt aplicabile și în cazul celor care au devenit rude, prin adopție, dar și în cazul rudelor de sânge ale adoptatului cu acesta însuși.
Codul Civil mai prevede în mod expres și alte interdicții privind căsătoria:
*între tutore și persoana minoră aflată sub tutela sa
*este interzis să se căsătorească alienatul mintal și debilul mintal
*este interzisă căsătoria între persoane de același sex
*căsătoriile dintre persoanele de același sex încheiate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România. Tot astfel, nu sunt recunoscute nici parteneriatele civile încheiate sau contractate în străinătate între cetățeni români sau străini.
Notar public,
Gârba Cornel

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020