Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rugă pentru o primăvară perfectă

Trebuie oare să învingi întotdeauna?

Rugă pentru o primăvară perfectă

Cineva mi-a spus cândva că stelele sunt găuri în pătura nopții prin care Dumnezeu ne privește...

Între noi și EL există o taină, un miracol, o legătură nedefinită ce ne ajută să ne cunoaștem, să ajungem la noi înșine, cei neîmpovărați, ci simpli și curați asemeni sufletului unui copil, ca limpezimea albastră a cerului...
Trebuie oare să învingi întotdeauna? Sunt clipe în care nu îmi doresc să înving! Adesea, izbânda nu are saț, iar uneori e pur și simplu rușinos să învingi... Am ostenit! Nu sunt nici învingător, nici învins...
În ceasurile primăverii ce stă să vie, mă rog bunului Dumnezeu să facă să uit cumplita povară a văzduhului negru ce îl port pe umeri și să îmi dea tăria să pot suporta bucuria eliberării! Eliberarea de teamă și neputință într-o lume nebună, nebună, nebună... în care îmi este tot mai greu să înțeleg ce se întâmplă cu noi, de ce, tot mai mulți dintre noi uităm să înflorim și să facem din roadele înfloririi noastre bucurie sufletelor celorlalți...
În fiecare primăvară, am sperat în înflorirea trupului meu, am cutezat să sper că înflorirea mea va aduce lumina în priviri... Și nu spun acest lucru pentru a te apropia de sufletul meu, ci pentru că aceasta mi-e credința cu care aștept sosirea primăverii. Iar celor ce nu pot să se bucure de acest lucru, aș vrea să le spun să se privească în fața omului înflorit și îmi vor da dreptate!
În timp, au fost mulți cei care m-au întrebat la ce mi-a folosit să mă risipesc iubind sau de ce am încercat să fiu un om bun, cinstit, corect, de ce nu am putut cu vrerea să rănesc pe cineva, să urăsc, să judec, să disprețuiesc... La ce mi-a folosit? Să găsesc multul din puțin, să înfrâng amărăciunea prin bucurie, să nu trăiesc doar ca să trăiesc, adică pentru nimic, ci să trăiesc cu adevărat și să prețuiesc darul vieții... Și nu a fost nicio clipă de risipă!
Nu spun că nu am plătit pentru felul meu de a fi, uneori un preț nedrept de mare și greu de purtat, pentru că dacă ești bun, cinstit și sincer, oamenii din jurul tău te pot acuza uneori de intenții ascunse, de egoism, te suspectează de dorința de a profita de pe urma celorlalți... Și totuși, în fiece clipă le spun copiilor mei să fie sinceri, buni și cinstiți, oricum!
Câteodată, dacă ai succes, dacă îți găsești liniștea și ești fericit, trezești invidie, gelozie în sufletul unora, se nasc în jurul tău prieteni falși și dușmani de temut... Oamenii știu să fie uneori meschini și mici la suflet, dar am învățat să știu ierta și să nu îi judec, indiferent ce au făcut... Am mers mai departe pe drumul meu și am luptat pentru lucrurile în care am crezut.
Se întâmplă de multe ori să faci un bine și lumea să uite, dar nu asta este important. Important este să continui să faci bine, fără să contabilizezi, fără să aștepți nimic în schimb, fără să rănești pe cineva amintindu-i mereu binele făcut.
Oricât ai da lumii din ceea ce ești sau din ceea ce ai, poate că nu este niciodată destul. Și totuși! Important este să continui să sapi în adâncul ființei tale pentru a găsi acele lucruri ce te definesc și care merită să le dăruiești lumii... Tot ce poate fi mai bun!
Chiar dacă la ceas de seară m-am rătăcit în labirintul gândurilor mele, nu aș fi putut în acest început timid de primăvară, să nu îți doresc, dragă cititorule, să ai parte de o primăvară perfectă, încărcată de iubire și lumină, presărată cu lucruri simple și binecuvântate ce dau sens și plinătate vieții. Eu mulțumesc cerului pentru clipa aceasta în care mă simt mai bogată cu un gând, cu un prieten, cu o lacrimă... Anna

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:07 Ora de vară a Europei de Est