Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Activitățile primăverii 2013 la Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș

Mamă, ziua să-ți fie mai senină ca infinitul!

Activitățile primăverii 2013 la Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș

Mama, această ființă minunată, a fost sărbătorită și la Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș printr-o serie de activități organizate de profesorii: Sandu Popa, Liliana Toderaș, Florica Matiu, Florina Lazău, Livia Lazău, Zorica Fora, Laura Păicuț.

Printre activitățile organizate s-au numărat: program de cântece și poezii dedicate mamei – organizat la Biserica Ortodoxă din Șuncuiuș (duminică, 3 martie 2013), serbări pentru mama, realizarea de desene și felicitări de Ziua mamei, prezentare PowerPoint despre legendele privind mărțișorul și Ziua mamei, expoziție de desene realizate de copii. Activitățile au fost realizate în perioada 1 – 8 martie 2013.
MAMA
Mama! Ce cuvânt înălțător! Primul nost’ cuvânt! Ce sentiment ne învăluie sufletul și ce chip sfânt ne apare în fața ochilor atunci când îl rostim!
Și pentru că este luna lui Mărțișor, ne amintim cu drag de Ziua mamei, o sărbătoare care ne vizează pe toți. Fiecare din noi a venit în lumea aceasta în urma hotărârii lui Dumnezeu și prin durerile nașterii unei mame. Deci, mama este ființa căreia îi suntem datori cu un respect profund, căreia îi mulțumim pentru faptul că ne-a adus pe lume și că alături de Dumnezeu a contribuit la existența noastră, dăruindu-ne cel mai frumos dar pe care îl puteam primi cu inima deschisă: viața. Cu ochii blânzi, mama este bucuria ce ne înconjoară, aceeași persoană în jurul căreia sunt strânse tainele copilăriei noastre, pentru că iubirea unei mame întrece adâncurile oceanului.
Un vechi proverb evreiesc spunea așa: ,,Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, așa că a creat mamele!” Cu alte cuvinte, Dumnezeu a așezat în inima mamelor acea calitate pe care doar El o poate avea, calitatea de a mângâia și de a aduce alinare celor mai acute suferințe..., pentru că femeile sunt înzestrate cu profunzimi sufletești nemărginite, au o inimă caldă și intuiesc totul din iubire. Au putere de a dărui, aducând lumină și bucurie. Sunt ființe plăpânde, dar cu suflet mare, plin de delicatețe și gingășie. Sunt asemeni florilor. Floarea bucură pe toți. Înflorește ca să aducă bucurie. Oferă frumusețea petalelor ei minunat colorate și parfumul ei. Se lasă ruptă ca să-ți facă bucurie, ca să-ți înfumusețeze casa și viața.
Așadar, le urăm un călduros „La mulți ani!” celor care ne-au învățat primul pas, prima vorbă, ne-au îngrijit, ne-au șters prima lacrimă, ne-au îmbrățișat la prima reușită, nu ne-au mustrat când am greșit, ci ne-au sfătuit, ne-au ocrotit, ne-au iubit și continuă să facă asta. Mamă, floare a primăverii, ziua să-ți fie mai senină ca infinitul!
Profesor Florina Lazău
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitățile primăverii 2013 la Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)