Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ion Creangă – cel mai îndrăgit „mărțișor” al literaturii române

Luna martie - luna mărțișoarelor

Ion Creangă – cel mai îndrăgit „mărțișor” al literaturii române

Citind definiția cuvântului „mărțișor” din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, aflăm că mărțisorul este un mic obiect de podoabă legat de un fir împletit - roșu cu alb - care se oferă în dar, ca semn al sosirii primăverii, mai ales femeilor și fetelor, în ziua de 1 Martie.

Cu alte cuvinte, mărțișorul este primul semn al revenirii naturii la viață, după iarna care a trecut.
Această zi deosebită a reprezentat și pentru elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Drăgești un prilej de sărbătoare... cu diferite semnificații.
Coordonați de doamnele profesoare Bologan Elena și Gavrilaș Anca, elevii claselor a V-a și a VI-a au sărbătorit pe cel mai îndrăgit „mărțișor” al literaturii române, pe Ion Creangă, într-o atmosferă specific humuleșteană, la șezătoarea tradițională a satului, cu glume, strigături și ghicitori pline de umor, așa cum îi plăcea scriitorului. Am fost părtași la câteva dintre năzdrăvăniile lui Nică pe care elevii noștri  le-au pus în scenă atât de frumos. Am uitat o clipă toate grijile cotidiene, și ne-am alăturat și noi, cadrele didactice, sufletește, bucuriei acestor copii.
În „atelierul mărțișoarelor”
Momentul literar-artistic humuleștean  a fost urmat de tradiționalul „Atelier al mărțișoarelor”. În atelierul de confecționat mărțișoare, gimnaziștilor li s-au alăturat și elevii claselor a III-a și a IV-a, coordonați de doamna învățătoare Jiarca Florina, dar și ceilalți elevi ai școlii. Cu multă imaginație și talent s-au confecționat mărțișoare tradiționale, dar și „matematice”, adunate la final într-o expoziție cu vânzare.
A fost o activitate plăcută și utilă, elevii participând cu interes și bucurie și arătându-se entuziasmați de roadele muncii lor.
Mulțumim doamnei director Șandra Florica Anca, pentru sprijin, dar și colegilor profesori (Bara Gavril, Crăciun Amalia, Nojea Traian și Stana Liana)
pentru colaborare. (prof Bologan Elena)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ion Creangă – cel mai îndrăgit „mărțișor” al literaturii române.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019