Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

14 martie – Ziua π

La Școala din Ghiorac

14 martie – Ziua π

Având în vedere toate sărbătorile pe care oamenii obinuiesc să le țină (despre îndrăgostiți, despre primăvară, despre femei, despre bărbați, despre copii, despre muncă, despre fantome, despre moși care aduc cadouri etc.) era cazul să aibă și matematica una. Aceasta este 14 martie – ziua π.

Numărul π (pi) este unul dintre cele mai importante numere din matematică, găsit prin împărțirea lungimii circumferinței unui cerc dat la lungimea diametrului său. Cea mai folosită aproximare a acestui număr este 3,14. În S.U.A., data se scrie astfel: luna mai întâi și ziua, deci „marite 14”. Altfel spus: luna a 3-a, ziua a 14-a. De aici, la 3,14, asocierea este ușor de făcut!
Activitatea de la Școala Gimnazială din Ghiorac a avut 4 părți: 1) Expoziție de creație artistică având tema π unde am avut lanțuri cu zecimalele lui π, „papirusuri” din polistiren cu zecimalele lui π, numărul π făcut din cercuri, origami din plastilină, din lemn și chiar din metal. Piesa de rezistență a fost, totuși un copac cu π realizat de elevele Balint Helga și Vancea Iulia din clasa a VII-a 2) o prezentare despre istoria numărului π, despre matematicienii care au contribuit la aproximarea lui cât mai bună, despre evenimente care se fac prin școli și în universități din lume și despre alte evenimente care s-au petrecut pe 14 martie 3) un concurs de cultură generală pe echipe cu întrebări legate de perimetrul și aria cercului, matematicieni români și străini, și nu în ultimul rând cuvinte românești care conțin π (spic, capitală, picior etc.). Câștigătorii concursului au fost 4 elevi din clasa a VI-a (Brie Marian, Szakacs Diana, Nan Ancuța și Zuh Gabriella) 4) un concurs individual de recitare a cât mai multor zecimale exacte ale lui π (recordul a fost obținut de Horț Daniel din clasa a VII-a cu 80 de zecimale corecte!)
Activitatea a fost coordonată de Ambrus Cristian (profesor de matematică), cu sprijinul doamnei director Simuț Florica, director adjunct Moldovan Denisa, consilier educativ Cuibuș Mihaela și al colegilor Barbuș Mariana, Butișcă Loredana, Supărare Elena, Angelescu Enikö, Grec Adrian și Petruș Andra. (Ambrus Cristian)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 14 martie – Ziua π.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019