Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Retrocedarea Bisericii greco-catolice din Holod

Comunicat de presă

Retrocedarea Bisericii greco-catolice din Holod

După 65 de ani comunitatea greco-catolică din Holod (BH) a intrat în biserica parohială din localitate care a fost retrocedată în data de 13 martie 2013.

Decizia definitivă și irevocabilă a fost dată în data de 30 mai 2007 însă datorită refuzului părții ortodoxe de a dialoga, partea greco-catolică a fost nevoită să ceară, în data de 30 ian. 2013, ordonanță prezidențială pentru a putea intra și sluji în biserică. În data de 28 februerie a.c. s-a răspuns favorabil acestei cereri. Din acest moment între cele două comunități s-a deschis un dialog fructuos care a dus la predarea cheii lăcașului de cult părții greco-catolice, semnându-se un protocol de slujire alternativă în data de 13 martie 2013.
Evenimentul s-a desfășurat în condiții de pace și întelegere frățească.
Prima Sfântă Liturghie celebrată de comunitatea greco-catolică în biserica parohială, după 65 de ani, a avut loc duminică, 17 martie 2013.
Biserica greco-catolică din Holod a fost zidită pe cheltuiala arhiepiscopului de binecuvântată amintire Valeriu Traian Frențiu în anul 1931, fiind sfințită la 28 iunie 1936. În urma instalării comunismului în România a fost dată în posesia Bisericii Ortodoxe de către Statul Român. În anul 1989, biserica nu a fost retrocedată Bisericii Greco-Catolice, procesul de restituire durând mai bine de 20 de ani.
Pr. Anton CIOBA - responsabil Biroul de presă

Trimite email

miercuri, 16 octombrie 2019