Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Declarație politică - deputat Florica Cherecheș

„Marșul pentru viațã” – ediția a III-a

Declarație politică - deputat Florica Cherecheș

Sâmbătă, 23 martie, la ora 12.00, în 27 de orașe și sate din România, a început a treia ediție națională a „Marșului pentru viață”, care are ca scop afirmarea și sprijinirea unor valori esențiale: dreptul la viață al tuturor persoanelor începând din momentul concepției și familia ca temelie a unei societăți prospere.

Tema din acest an a „Marșului pentru viață”, prezentată sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului, este „Iubește-i pe amândoi! - Asumă, ajută, adoptă!” Manifestul este o invitație la implicare în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Această adevărată formă de violență împotriva femeilor care poartă o sarcină neașteptată nu trebuie să ne mai lase indiferenți. Societatea trebuie să facă astfel încât un copil să nu fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale. Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societății, iar aceasta este datoare cu întreg sprijinul necesar. De aceea, organizatorii consideră că femeile merită să fie sprijinite personal, dar și pe plan social și politic prin promovarea unor legi care să ușureze situația financiară dificilă, să faciliteze adopția și să facă accesibilă consilierea în sarcina nedorită.
Statisticile ne arată că, în România, la fiecare 4 minute are loc un avort. Între 350 și 400 de femei recurg la întrerupere de sarcină în fiecare zi în România. 59% din totalul avorturilor în România sunt făcute la cerere, iar restul sunt avorturi spontane care au cauze anatomo-fiziologice.
 Dintre femeile care fac avort:
- 68% sunt tinere sub 34 de ani (20-34 ani),
- 10% sunt fete cu vârste cuprinse între 15 – 19 ani,
- 54% dintre femei au făcut mai multe întreruperi de sarcină, fapt ce demonstrează că întreruperea de sarcină nu este un accident, ci adesea este utilizată ca și metodă contraceptivă în România. („Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România” – studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice - august 2012)
Totuși, numărul avorturilor la cerere este în descreștere față de 1990 – an când s-au înregistrat cifre record la numărul întreruperilor de sarcină, dar situația este în continuare îngrijorătoare.
România se clasează încă pe locuri neonorante în aceste statistici negre, ocupând locul 4 în Uniunea Europeană și locul 6 în lume în ceea ce privește întreruperile de sarcini nedorite pe an.
Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a preveni sarcinile nedorite și avorturile, cauză importantă a acestui fenomen fiind LIPSA EDUCAÞIEI.
Conform studiului Institutului pentru Politici Publice realizat în august 2012, 49% dintre femeile fertile din România declară că nu au beneficiat de vreo formă de educație sexuală sau a reproducerii, 27% dintre femeile fertile folosesc ca metodă de contracepție „metoda calendarului”, iar 84% dintre femei spun că Statul trebuie să se implice mai mult în prevenirea sarcinilor nedorite.
Eu cred că toți trebuie să ne implicăm și să multiplicăm demersurile pentru a preveni sarcinile nedorite, pentru a preveni avorturile. Trebuie să promovăm și să încurajăm ONG-urile care desfășoară activități de educație și informare a femeilor în acest domeniu.
Tinerii trebuie educați și responsabilizați, iar problema sănătății reproducerii nu ar trebui să privească exclusiv femeile, ci viața de cuplu, abordând ambii parteneri. Aceștia trebuie să conștientizeze impactul negativ, atât fizic, cât și psihic, pe care avortul îl are asupra femeilor. De asemenea, ei trebuie să conștientizeze că, prin avort, curmă o viață și pun în pericol viața femeii și șansa ca aceasta să mai fie vreodată mamă.
Avortul nu trebuie să mai fie considerat ca o metodă de contracepție, ci doar o procedură medicală menită să salveze viața femeii în anumite cazuri medicale.
În calitate de deputat, membru al Comisiei de învățământ, tineret și sport, Educația tinerilor pentru sănătate este o prioritate pentru mine. De aceea, susțin includerea în programa școlară a Educației pentru sănătate, Educației pentru viață.
Îmi exprim speranța că vor fi mulți în Parlamentul României care se vor alătura acestui demers.
Florica Cherecheș,
deputat PNL

Trimite email

duminică, 9 mai 2021