Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Declarație politică - deputat Florica Cherecheș

„Marșul pentru viațã” – ediția a III-a

Declarație politică - deputat Florica Cherecheș

Sâmbătă, 23 martie, la ora 12.00, în 27 de orașe și sate din România, a început a treia ediție națională a „Marșului pentru viață”, care are ca scop afirmarea și sprijinirea unor valori esențiale: dreptul la viață al tuturor persoanelor începând din momentul concepției și familia ca temelie a unei societăți prospere.

Tema din acest an a „Marșului pentru viață”, prezentată sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului, este „Iubește-i pe amândoi! - Asumă, ajută, adoptă!” Manifestul este o invitație la implicare în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Această adevărată formă de violență împotriva femeilor care poartă o sarcină neașteptată nu trebuie să ne mai lase indiferenți. Societatea trebuie să facă astfel încât un copil să nu fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale. Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societății, iar aceasta este datoare cu întreg sprijinul necesar. De aceea, organizatorii consideră că femeile merită să fie sprijinite personal, dar și pe plan social și politic prin promovarea unor legi care să ușureze situația financiară dificilă, să faciliteze adopția și să facă accesibilă consilierea în sarcina nedorită.
Statisticile ne arată că, în România, la fiecare 4 minute are loc un avort. Între 350 și 400 de femei recurg la întrerupere de sarcină în fiecare zi în România. 59% din totalul avorturilor în România sunt făcute la cerere, iar restul sunt avorturi spontane care au cauze anatomo-fiziologice.
 Dintre femeile care fac avort:
- 68% sunt tinere sub 34 de ani (20-34 ani),
- 10% sunt fete cu vârste cuprinse între 15 – 19 ani,
- 54% dintre femei au făcut mai multe întreruperi de sarcină, fapt ce demonstrează că întreruperea de sarcină nu este un accident, ci adesea este utilizată ca și metodă contraceptivă în România. („Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România” – studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice - august 2012)
Totuși, numărul avorturilor la cerere este în descreștere față de 1990 – an când s-au înregistrat cifre record la numărul întreruperilor de sarcină, dar situația este în continuare îngrijorătoare.
România se clasează încă pe locuri neonorante în aceste statistici negre, ocupând locul 4 în Uniunea Europeană și locul 6 în lume în ceea ce privește întreruperile de sarcini nedorite pe an.
Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a preveni sarcinile nedorite și avorturile, cauză importantă a acestui fenomen fiind LIPSA EDUCAÞIEI.
Conform studiului Institutului pentru Politici Publice realizat în august 2012, 49% dintre femeile fertile din România declară că nu au beneficiat de vreo formă de educație sexuală sau a reproducerii, 27% dintre femeile fertile folosesc ca metodă de contracepție „metoda calendarului”, iar 84% dintre femei spun că Statul trebuie să se implice mai mult în prevenirea sarcinilor nedorite.
Eu cred că toți trebuie să ne implicăm și să multiplicăm demersurile pentru a preveni sarcinile nedorite, pentru a preveni avorturile. Trebuie să promovăm și să încurajăm ONG-urile care desfășoară activități de educație și informare a femeilor în acest domeniu.
Tinerii trebuie educați și responsabilizați, iar problema sănătății reproducerii nu ar trebui să privească exclusiv femeile, ci viața de cuplu, abordând ambii parteneri. Aceștia trebuie să conștientizeze impactul negativ, atât fizic, cât și psihic, pe care avortul îl are asupra femeilor. De asemenea, ei trebuie să conștientizeze că, prin avort, curmă o viață și pun în pericol viața femeii și șansa ca aceasta să mai fie vreodată mamă.
Avortul nu trebuie să mai fie considerat ca o metodă de contracepție, ci doar o procedură medicală menită să salveze viața femeii în anumite cazuri medicale.
În calitate de deputat, membru al Comisiei de învățământ, tineret și sport, Educația tinerilor pentru sănătate este o prioritate pentru mine. De aceea, susțin includerea în programa școlară a Educației pentru sănătate, Educației pentru viață.
Îmi exprim speranța că vor fi mulți în Parlamentul României care se vor alătura acestui demers.
Florica Cherecheș,
deputat PNL

Trimite email

joi, 29 septembrie 2022