Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Alegerea regimului matrimonial

Noul Cod Civil (36)

Alegerea regimului matrimonial

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunității legale de bunuri se face prin încheierea unei convenții matrimoniale.

Cu alte cuvinte, încheierea unei convenții matrimoniale este obligatorie când soții aleg regimul matrimonial al separației de bunuri sau regimul comunității convenționale de bunuri.
Convenția matrimonială se încheie în mod obligatoriu prin act autentificat de către notarul public, cu consimțământul ambilor soți, exprimat personal sau prin împuternicit, cu procură autentică specială și având conținutul bine determinat.
Prin convenția matrimonială  încheiată, soții sunt ținuți să respecte regulile regimului matrimonial pe care l-au ales, reguli de la care nu se poate deroga decât în cazuri anume prevăzute de lege. De asemenea, convenția matrimonială nu poate aduce  atingere egalității dintre soți, autorității părintești sau dispozițiilor codului civil privind  dreptul la moștenirea legală.
Legat de convenția matrimonială, Noul Cod Civil  introduce o instituție nouă în dreptul nostru și anume clauza de preciput. Astfel, prin convenția matrimonială soții pot stipula că în cazul decesului unuia dintre ei, soțul supraviețuitor poate să preia, fără nicio plată sau sultă, înainte de a se face partajul (împărțeala) moștenirii între toți moștenitorii, unul  sau mai multe dintre bunurile lor comune. Clauza de preciput poate fi stipulată în beneficiul fiecăruia dintre soți sau numai în favoarea unuia dintre ei.
Prin clauza de preciput se creează, astfel, un avantaj pentru soțul supraviețuitor – beneficiar, în sensul că acesta poate să dobândească în proprietate unele bunuri din masa succesorală a soțului defunct, fără a fi obligat să le împartă cu ceilalți moștenitori, cum ar fi copiii. Este de reținut însă, că această clauză nu poate aduce atingerea rezervei succesorale a moștenitorilor  rezervatari.
Pentru a fi opozabilă terților (a fi făcută publică), convenția matrimonială se înscrie în Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale, precum și în oricare alte registre de publicitate (ex. Cartea Funciară), în funcție de natura bunurilor dobândite. De asemenea, despre regimul matrimonial ales se face  mențiune și pe actul de căsătorie.
Notar public,
Gârba Cornel

Trimite email

vineri, 4 decembrie 2020