Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cu clasa Freinet, la Salina de la Turda

În săptămâna ,,Să știi mai multe, să fii mai bun”

Cu clasa Freinet, la Salina de la Turda

Săptămâna ,,Să știi mai multe, să fii mai bun” a fost una plină de activități pentru cei mai mici elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Oradea, elevii clasei pregătitoare Freinet.

După acțiunea de plantare la care au luat parte luni, 1 aprilie, la Hidișel, împreună cu alți colegi de la alte școli, marți, 2 aprilie, au primit vizita unei actrițe de la teatrul din Arad, care le-a prezentat un program educativ. Punctul culminant al săptămânii a fost excursia organizată în colaborare cu clasa a III-a D (prof. Carmen Nica) și clasa a II-a (prof. Ilisei Terezia) la Salina Turda.
În drum spre Turda primul popas a fost la Ciucea, la muzeul și casa memorială Octavian Goga. Deși vremea nu a ținut cu noi, ziua s-a dovedit una plină de surprize, noutăți și curiozități. În Salina de la Turda, copiii au putut vedea utilajele folosite la extragerea și transportul sării, iar ghidul le-a povestit despre minunile lumii subterane. La Mina Iosif, numită și Sala ecourilor, ghidul i-a provocat la strigarea unui cuvânt scurt, iar copiii au numărat de câte ori se propagă sunetul în balcoanele săpate în sare. Turul a continuat la Sala Crivacului, unde copiii au putut observa utilajul acționat de forța cailor cu care se transporta sarea de jos în sus. De la balcon am putut vedea imaginea de ansamblu asupra întregii mine, o experiență care pe mulți ne-a marcat profund. Nu ne-am putut imagina că mâna omului este capabilă să producă o astfel de minunăție. Am văzut de sus lacul subteran pe care se plimbau bărcile, iar în centrul lacului o insulă de sare. Ne-am continuat drumul pe Scara bogaților, acoperită cu un strat consistent de sare și după ce am coborât cele 172 de trepte am ajuns în Mina Rudolf. Aici am ,,testat” roata mare, iar când am ajuns în vârf am putut vedea de aproape stalactitele de sare. Liftul panoramic ne-a oferit o ultimă ocazie de a vedea mina în toată splendoarea ei. Această excursie a fost un prilej de a descoperi o parte din minunățiile României, urmând ca la vară să pornim pe alte drumuri pline de surprize. (Gabriela Osvald)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu clasa Freinet, la Salina de la Turda.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019