Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

Concedieri colective la trei societăți comerciale

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

În cadrul conferinței de presă de ieri (miercuri, 17 aprilie 2013), directorul executiv al A.J.O.F.M., dl ing. Dorel Drăghici, a abordat patru subiecte: prezentarea noului director executiv adjunct Morar Adrian Grațian (numit în funcție în 27 martie 2013); Concedieri colective la trei societăți comerciale din Ștei, Oradea și Beiuș; Situația șomajului și Bursa locurilor de muncă.

Nori negri! Concedieri colective – 274 de persoane
La S.C. Hiperion S.A. Ștei (fosta Mecanica Ștei) se vorbește de suspendarea activității întregii societăți până la sfârșitul lunii aprilie. Aceasta înseamnă disponibilizarea întregului efectiv, de 62 de persoane.
Până la sfârșitul lunii mai vor fi puse pe liber 155 de persoane din 750, de la Yellow Stone Company (firmă spaniolă), care are puncte de lucru și în județ. Vor fi disponibilizate opt persoane (confecționeri încălțăminte) de la punctul de lucru din Salonta, 56 de la Marghita și 91 de la Oradea. În lunile iunie și iulie, Uniconf S.A. Beiuș pregătește disponibilizarea întregului personal de producție 57 de persoane (dintr-un total de 63, întregul efectiv al societății).
Situația șomajului. Comparații, concluzii optimiste
„Stocul inițial de șomeri cu care am pornit la 31 decembrie 2012  sau 1 ianuarie 2013 a fost de 11.743 de persoane înregistrate în baza de date a agenției; ceea ce înseamnă cu 1 la sută mai mult decât stocul de șomeri înregistrat la 31 decembrie 2011 (sau 1 ianuarie 2012); 110 persoane a fost diferența înregistrată. Cum a evoluat acest stoc? La 31 ianuarie, numărul lor a crescut cu 250. În cursul lunii s-au produs 447 de angajări. La sfârșitul lunii februarie, la 28.02., numărul de șomeri înregistrați a fost de 11.286, adică cu 710 pers. mai puțin. În februarie s-au angajat 563 de persoane. La sf. lunii martie, avem înregistrat un număr total de șomeri, prima oară după doi ani, sub 11.000, și anume 10.843. Ceea ce înseamnă 443 de pers. mai puțin decât în februarie. Ceea ce a condus și la scăderea ratei șomajului, prima oară după mai mulți ani, sub 4 la sută, ajungând la 3,95 la sută. Față de 1 ianuarie 2013, numărul este cu 1.153 mai mic. Numai în luna martie s-au angajat 841 de persoane. E vorba de relansarea unor activități: 477 angajați în ianuarie, 563 în februarie și 841 angajați în martie.
364 de locuri de muncă, la Bursa locurilor de muncă, de vineri, de la Casa de Cultură a Sindicatelor
Bursa va începe vineri, 19 aprilie, la ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Actuala ediție se va desfășura în parteneriat cu gazdele (ceea ce înseamnă scutire de plata chiriei).
„Fii informat”
În baza unui proiect național derulat de Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă, intitulat „Fii informat”, participanții la bursă vor primi broșuri și pliante unde vor găsi informații utile. În setul celor 10 materiale, pot fi citite: ANOFM, un pas în carieră; Stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților; Ucenicia la locul de muncă; Subvenții și facilități oferite angajatorilor; Absolvenți (înscriere, drepturi, obligații, facilități); Cauți un job? Caută ANOFM! Șomerul, beneficiarul indemnizației de șomaj; Cunoaște-ne! Suntem aici! Buletin informativ.
„Până la această oră, avem confirmarea participării la bursă de la un număr de 31 de angajatori, pe diverse domenii. Vreau să fac o remarcă pentru S.C. Turism Felix, care mizează pe o revenire, datorită încălzirii vremii, sosirea primăverii și a verii, va angaja 61 de persoane, pe domeniul bar-restaurant, în principal, dar și îngrijitori de spații hoteliere. Celestica – cu 37 de persoane, Faist Mekatronic – 36 de locuri de muncă...”
98 de locuri sunt pentru studii superioare
„Ceea ce este semnificativ, comparativ cu anii trecuți, este că din totalul de 364 de locuri de muncă oferite, 98 sunt pentru studii superioare. Aproape o treime, ceea ce nu s-a prea întâmplat în anii precedenți, la mare căutare fiind: inginerii de diverse specializări, programatori, planificatori și agenți contractări și achiziții, ingineri electromecanici, ingineri producție pentru utilaje cu comandă numerică, ingineri proiectanți, consilieri financiari... Azi și mâine (miercuri și joi – n.n.), mai primim confirmări de participare. Așa cum se întâmplă în România, cam multe vin pe ultimul moment...”
Tot, vineri se vor face încrieri la curs
Domnul director Dorel Drăghici a ținut apoi să ne informeze că tot vineri, la bursă, la standul agenției, se vor face înscrieri la cursurile de formare (programele de formare) pe care le organizează A.J.O.F.M.
Așadar, vineri, 19 aprilie, cu începere de la ora 9.00 (la ora 13.00), toate drumurile duc la Bursa locurilor de muncă, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 12 decembrie 2019