Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

Concedieri colective la trei societăți comerciale

Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor

În cadrul conferinței de presă de ieri (miercuri, 17 aprilie 2013), directorul executiv al A.J.O.F.M., dl ing. Dorel Drăghici, a abordat patru subiecte: prezentarea noului director executiv adjunct Morar Adrian Grațian (numit în funcție în 27 martie 2013); Concedieri colective la trei societăți comerciale din Ștei, Oradea și Beiuș; Situația șomajului și Bursa locurilor de muncă.

Nori negri! Concedieri colective – 274 de persoane
La S.C. Hiperion S.A. Ștei (fosta Mecanica Ștei) se vorbește de suspendarea activității întregii societăți până la sfârșitul lunii aprilie. Aceasta înseamnă disponibilizarea întregului efectiv, de 62 de persoane.
Până la sfârșitul lunii mai vor fi puse pe liber 155 de persoane din 750, de la Yellow Stone Company (firmă spaniolă), care are puncte de lucru și în județ. Vor fi disponibilizate opt persoane (confecționeri încălțăminte) de la punctul de lucru din Salonta, 56 de la Marghita și 91 de la Oradea. În lunile iunie și iulie, Uniconf S.A. Beiuș pregătește disponibilizarea întregului personal de producție 57 de persoane (dintr-un total de 63, întregul efectiv al societății).
Situația șomajului. Comparații, concluzii optimiste
„Stocul inițial de șomeri cu care am pornit la 31 decembrie 2012  sau 1 ianuarie 2013 a fost de 11.743 de persoane înregistrate în baza de date a agenției; ceea ce înseamnă cu 1 la sută mai mult decât stocul de șomeri înregistrat la 31 decembrie 2011 (sau 1 ianuarie 2012); 110 persoane a fost diferența înregistrată. Cum a evoluat acest stoc? La 31 ianuarie, numărul lor a crescut cu 250. În cursul lunii s-au produs 447 de angajări. La sfârșitul lunii februarie, la 28.02., numărul de șomeri înregistrați a fost de 11.286, adică cu 710 pers. mai puțin. În februarie s-au angajat 563 de persoane. La sf. lunii martie, avem înregistrat un număr total de șomeri, prima oară după doi ani, sub 11.000, și anume 10.843. Ceea ce înseamnă 443 de pers. mai puțin decât în februarie. Ceea ce a condus și la scăderea ratei șomajului, prima oară după mai mulți ani, sub 4 la sută, ajungând la 3,95 la sută. Față de 1 ianuarie 2013, numărul este cu 1.153 mai mic. Numai în luna martie s-au angajat 841 de persoane. E vorba de relansarea unor activități: 477 angajați în ianuarie, 563 în februarie și 841 angajați în martie.
364 de locuri de muncă, la Bursa locurilor de muncă, de vineri, de la Casa de Cultură a Sindicatelor
Bursa va începe vineri, 19 aprilie, la ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Actuala ediție se va desfășura în parteneriat cu gazdele (ceea ce înseamnă scutire de plata chiriei).
„Fii informat”
În baza unui proiect național derulat de Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă, intitulat „Fii informat”, participanții la bursă vor primi broșuri și pliante unde vor găsi informații utile. În setul celor 10 materiale, pot fi citite: ANOFM, un pas în carieră; Stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților; Ucenicia la locul de muncă; Subvenții și facilități oferite angajatorilor; Absolvenți (înscriere, drepturi, obligații, facilități); Cauți un job? Caută ANOFM! Șomerul, beneficiarul indemnizației de șomaj; Cunoaște-ne! Suntem aici! Buletin informativ.
„Până la această oră, avem confirmarea participării la bursă de la un număr de 31 de angajatori, pe diverse domenii. Vreau să fac o remarcă pentru S.C. Turism Felix, care mizează pe o revenire, datorită încălzirii vremii, sosirea primăverii și a verii, va angaja 61 de persoane, pe domeniul bar-restaurant, în principal, dar și îngrijitori de spații hoteliere. Celestica – cu 37 de persoane, Faist Mekatronic – 36 de locuri de muncă...”
98 de locuri sunt pentru studii superioare
„Ceea ce este semnificativ, comparativ cu anii trecuți, este că din totalul de 364 de locuri de muncă oferite, 98 sunt pentru studii superioare. Aproape o treime, ceea ce nu s-a prea întâmplat în anii precedenți, la mare căutare fiind: inginerii de diverse specializări, programatori, planificatori și agenți contractări și achiziții, ingineri electromecanici, ingineri producție pentru utilaje cu comandă numerică, ingineri proiectanți, consilieri financiari... Azi și mâine (miercuri și joi – n.n.), mai primim confirmări de participare. Așa cum se întâmplă în România, cam multe vin pe ultimul moment...”
Tot, vineri se vor face încrieri la curs
Domnul director Dorel Drăghici a ținut apoi să ne informeze că tot vineri, la bursă, la standul agenției, se vor face înscrieri la cursurile de formare (programele de formare) pe care le organizează A.J.O.F.M.
Așadar, vineri, 19 aprilie, cu începere de la ora 9.00 (la ora 13.00), toate drumurile duc la Bursa locurilor de muncă, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, Bursa locurilor de muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."