Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Premierea concursului „Încondeiașul” – ediția a III-a

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Premierea concursului „Încondeiașul” – ediția a III-a

Vineri, 19 aprilie 2013, în holul mare al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, a avut loc expoziția de ouă încondeiate și festivitatea de premiere a participanților la concursul național „Încondeiașul”, ediția a III-a.

„Participă și ajută!”
Concursul „Încondeiașul, organizat de Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, în parteneriat cu Asociația „Kids Heaven” s-a desfășurat sub conceptul „Participă și ajută!”
Competiția urmărește să apropie copilul de bibliotecă, să-i dezvolte simțul artistic și competitiv prin cunoașterea tradițiilor populare românești și implicarea în acțiuni umanitare de adunare de fonduri necesare cadourilor de Paști pentru copiii nevoiași. Cei peste 200 de participanți, preșcolari și elevi din clasele I-VII, din șase grădinițe: Grădinița Nr. 27 (prof. Trifan Nicoleta și Þinc Laura), Grădinița Nr. 30 (prof. Raita Dorina), Grădinița Nr. 44 (prof. Bodea Floare), Grădinița „Ciufulici” (prof. Alb Florina, Murășan Florescu Elena, Pusztai Loredana și Pricop Antonia), Grădinița „Þara Piticilor” (prof. Bodea Floare) și Grădinița Nr. 53 (prof. Munteanu Mirela și Pleș Mirela), din șase școli: Școala Gimnazială „Avram Iancu” (prof. Iacob Adina), Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” (prof. Vereș Ioana), Școala Gimnazială „Dacia” (prof. Cheregi Felicia și Toth Mirela), Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir (prof. Simona Nichita și Mihaela Dobai)  și Școala Gimnazială „Ioan Slavici” (prof. Coșereanu Mihaela și Luca Cristița), Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (prof. Chiș Nicoleta) și cinci licee orădene (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” (prof. Tirpe Maria Eva, Brege Elena Viorica, Hepuțiu Pater Iuliana și Hera Florica), Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (prof. Șipoș Lia și Meze Anamaria), Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” (prof. Bratiș Dorina și Imre Ramona) și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au încondeiat ouă de lemn puse la dispoziție de către organizatori, însoțite de materiale informative despre semnificația motivelor tradiționale și modele de ouă încondeiate. Munca participanților a fost recompensată cu diplome, cadouri surpriză și ouă de ciocolată. În deschiderea activității, am ascultat un moment muzical interpretat de Orchestra de cameră a Liceului de Arte din Oradea, sub coordonarea prof. dirijor Nagy Viola și a prof. organizator Lupșe Anita Laura. Cuvântul de bun venit a fost adresat de director manager prof. Ligia Antonia Mirișan și de director adjunct Tavaszi Hajnal.
 De organizarea și desfășurarea evenimentului s-au ocupat membrii Secției pentru copii și tineret, bibliotecarii: Mariana Barna - șef birou, Adelina Boga, Simona Corbu și Soica Mariana. (B.M.)

Trimite email

joi, 26 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)