Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii

„Omuleții verzi” au ieșit joi în stradă

Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii

Ramona și Florin Iștoc, profesori de istorie-geografie la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea, și ecologiști convinși, implementează de ani buni proiecte de mediu în parteneriat cu Primăria Oradea.

„Omuleții verzi” (numele Patrulei eco din liceu) sunt cunoscuți și îndrăgiți de-acum nu numai de colegii din liceu, ci și de orădeni. Ei au ieșit deseori în stradă cu pliante pentru a informa populația, iar pe net ei sunt cunoscuți și în țară, dar nu numai.
Joi (18 aprilie 2013), „Omuleții verzi” au ieșit în stradă să pregătească orădenii pentru Ziua Pământului. Despre campania stradală, făcută la meserie de membrii Patrulei eco, ne-a vorbit doamna profesor Ramona Iștoc.
„În apropierea Zilei Pământului, ne-am propus să informăm orădenii despre beneficiile utilizării tehnologiilor verzi. Această acțiune face parte din agenda (calendarul) concursului național „Patrula eco”, la care participăm pentru al treilea an, consecutiv. Cu acest prilej, ne-am propus să informăm și să conștientizăm cetățenii cu privire la necesitatea cunoașterii și utilizării surselor de energie alternativă regenerabilă și nepoluantă.
 -Realizăm faptul că acțiunea Patrulei are, implicit, un dublu scop și efect, atât asupra cetățenilor, cât și asupra lor, a elevilor.
-Exact! Implicându-se în astfel de activități de voluntariat pentru mediu, elevii au ocazia să-și însușească un comportament ecologic adecvat și responsabil față de natură.
Însuși directorul liceului a fost luat la întrebări
-Cine participă la acțiune?
-Ecologiștii noștri sunt elevi din clasele a XI-a A și B, coordonați de mine și de Florin. Avem și doi invitați speciali: pe dl consilier local Teofil Filimon și pe dl director al liceului nostru, dl profesor Constantin Buleandra. Pe lângă standurile bogate și frumos amenajate, cu gust și imaginație, omuleții verzi aplică unele chestionare trecătorilor, astfel că nu au scăpat de întrebările lor nici invitații noștri speciali. Informațiile pe care le furnizează elevii în cadrul standurilor se referă la energia solară, eoliană, hidraulică și geotermală. La standurile lor găsiți pliante, planșe, machete, bannere, postere, dar și o recompensă neașteptată (un pahar cu limonadă și bomboane) pentru trecătorii deschiși și amabili care răspund chestionarelor.
-Am mai remarcat faptul că fiecare elev deține o agendă eco. Cu ce scop?
-Așa este. Fiecare are datoria să consemneze lunar în agendă trei aspecte pozitive și trei aspecte negative pe care le-au identificat în perimetrul local, fapte bune și rele de mediu. La final, vom întocmi un raport de activitate, care va fi însoțit de un filmuleț doveditor. Elevii vor „inventa”o mașină a viitorului din materiale reciclabile și vor alcătui un top al faptelor bune și rele de mediu pe care le-au identificat și consemnat în agendele lor eco.
Așa înțeleg cei doi profesori, Ramona și Florin Iștoc, să activeze și să responsabilizeze Patrula eco, informând și sensibilizând orădenii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Membrii Patrulei eco de la „Emanuel” informează orădenii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 20 noiembrie 2019