Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Trei persoane vor reprezenta Universitatea Agora la Moodle Moot România

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (26)

Trei persoane vor reprezenta Universitatea Agora la Moodle Moot România

Moodle Moot România 2013, după cum am pomenit deja în episodul 16, este un eveniment anual, aflat la a patra ediție, având ca principal obiectiv schimbul de experiență între moodleri, adică între utilizatorii, dezvoltatorii și administratorii platformei de e-learning Moodle.

În acest an evenimentul va avea loc la Brașov, în perioada 19-24 august, gazda evenimentului fiind Universitatea „Transilvania” din Brașov. [1]
La Moodle Moot 2013 vor prezenta lecturi invitate și demonstrații practice [2]:
Florin Colceag, prof.univ.dr. - România, IRSCA Gifted Education
Adrian Adăscăliței, prof.univ.dr. - România, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași
Mihai Jalobeanu, prof.univ.dr. - România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
Ioan Dzițac, prof.univ.dr. - Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Universitatea Agora din Oradea
Radu Dumbrăveanu, lect.univ.dr. - Republica Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Rishi Kapoor - Australia
Mihaela Bostan, prof. - România, EDU Moodle România
Ștefan Poka, prof. - România, EDU Moodle România
Carles Aguilo - Spania, WIRIS, Maths for More S.L.
Sandra Pana, conf.univ.dr. - Spania, WIRIS, Maths for More S.L.
Nilza Costa, prof.univ.dr. - Portugalia, Universidade Aveiro
Isabel Huet, prof.univ.dr. - Portugalia, Universidade Aveiro
Gavin Henrick - Irlanda, Learning Technology Services
Anca Mustea, lect.univ.dr. - România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
George Vâju, prof. - România, EDU Moodle România Mark Harnor - UK, Turnitin
Adriana Petrovici, prof. România, Liceul Teoretic „Vasile Sav”
Adrian Sărmaș - România, eLearning & Software SRL
Cosmin Herman, ing. - România, eLearning & Software SRL
Prof.univ.dr. Ioan Dzițac - membru în Comitetul științific; prelegere invitată și demonstrație practică la Moodle Moot România 2013;
Conf.univ.dr. Dan Bența –participant la cursul de Dezvoltator de elearning (COR 235905);
Ec. Roberto Riccio – participant la cursul Administrator platforma de elearning Moodle (inginer de sistem software, COR 251205).
Ioan Dzițac [2]. A obținut diploma de licență în matematică și doctoratul în informatică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca. În prezent este profesor de informatică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) și rector al Universității Agora din Oradea (UAO). Predă cursuri la nivel de licență (Inteligență artificială, Logică computațională, Sisteme distribuite, Didactica informaticii) și master (Sisteme distribuite în Internet, Sisteme informatice integrate de tip ERP). În 2009 a coordonat realizarea site-ului UAV [3], ca aplicație practică a lucrărilor de licență a gemenilor Marius și Mihai Șucan [4], iar în 2012 a coordonat relizarea site-ului UAO [5], ca aplicație practică la disertația lui Mihai Șucan.
În 2011 a configurat platforma Moodle la UAV [6], iar în 2012 la UAO [7].
În 2006 a fondat International Conference on Computers, Communications and Control, aflată în prezent la a 5-a ediție [8], la Băile Felix, sub președinția sa: Conferința s-a bucurat de prezența unor informaticieni și oameni de știință celebri din țară: Acad. Florin Gheorghe Filip, Acad. Solomon Marcus, Acad. Horia Nicolai Teodorescu, Acad. Gheorghe Păun, Acad. Paul Dan Cristea, Acad. Dan Tufiș, Prof. Gabriel Ciobanu, Prof. Gheorghe Ștefănescu, Prof. Dan Dumitrescu, Prof. Vasile Baltac și mulți alții, precum și din străinătate: Prof. Kaoru Hirota – Japonia, Prof. Mario Jimenez-Perez –Spania, Prof. Janos Fodor – Ungaria, Prof. Antonio Di Nola – Italia, Prof. Lotfi A. Zadeh –SUA (celebrul părinte al logicii fuzzy), Prof. Pierre Borne – Franța, Prof. Stephan Olariu – SUA, Prof. Răzvan Andonie –SUA, Prof. Drăgan Radojevic – Serbia, Prof. Atanasios Styliadis - Grecia, Prof. Gaston Lefranc – Chile, Prof. Omer Egecioglu – SUA, Prof. Gang Kou- China, Prof. Yong Shi China și SUA și mulți alții din Germania, Macedonia, Anglia, India, Iran, Columbia etc.
Tot în 2006 a fondată la Universitatea Agora din Oradea, alături de Acad. Florin Gheorghe Filip și Prof. Mișu-Jan Manolescu, publicația științifică Internatianal Journal of Computers, Communications & Control [9], care este indexată ISI Web of Science începând cu ultimul număr din 2006 și are factor de impact JCR din 2009.
A publicat o carte în limba română și una în limba engleză, 12 suporturi de curs și materiale pentru studenți și peste 60 de articole științifice, din care 18 indexate ISI. Figurează cu peste 120 de citări în Google Academic [10] și cu peste 50 de citări în ISI Web of Science [11].
În perioada 1996-2011 a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială, iar din 2011 este membru IEEE Computer Society și IEEE Senior Member.
Dan Bența [12]. A obținut diploma de licență, diploma de master și cea de doctor în informatică economică la „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca. A ocupat prin concurs, în 2013, un post de conferențiar la Universitatea Agora din Oradea. A avut buse de studii și cercetare în Finlanda și Germania.
Predă disciplinele Informatică și Baze de date în economie. A publicat 8 cărți sau capitole în cărți și peste 20 de articole științifice indexate în baze de date internaționale, precum și mai multe manuale de utilizare a platformei de e-learning la nivel de profesor, cursant și administrator. Are o bună experiență în proiecte naționale și internaționale.
Roberto Riccio. A obținut diploma de licență în informatică economică la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în acest an va absolvi masterul „Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie” la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. În cadrul Universității Agora are funcția de director al Departamentului de comunicare, imagine și asigurare a transparenței și administrator al platformei de e-learning. Are abilități în proiectarea, realizarea și administrarea paginilor web, precum și o bună experiență în proiecte naționale și internaționale.
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://www.moodle.ro/moot2013/
[2] http://www.moodle.ro/moot2013/mod/page/view.php?id=35 
[3]  www.uav.ro
[4]  www.robodesign.ro
[5]  www.univagora.ro
[6] http://online.uav.ro
[7]  http://moodle.univagora.ro
[8] http://univagora.ro/en/icccc2014/
[9] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/
[10] http://scholar.google.com/citations?user=lyZnORoAAAAJ&hl=en
[11]
http://www.researcherid.com/rid/A-6169-2010
[12]
http://univagora.ro/en/people/benta/

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 21:44:31 Ora de vară a Europei de Est