Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Trei persoane vor reprezenta Universitatea Agora la Moodle Moot România

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (26)

Trei persoane vor reprezenta Universitatea Agora la Moodle Moot România

Moodle Moot România 2013, după cum am pomenit deja în episodul 16, este un eveniment anual, aflat la a patra ediție, având ca principal obiectiv schimbul de experiență între moodleri, adică între utilizatorii, dezvoltatorii și administratorii platformei de e-learning Moodle.

În acest an evenimentul va avea loc la Brașov, în perioada 19-24 august, gazda evenimentului fiind Universitatea „Transilvania” din Brașov. [1]
La Moodle Moot 2013 vor prezenta lecturi invitate și demonstrații practice [2]:
Florin Colceag, prof.univ.dr. - România, IRSCA Gifted Education
Adrian Adăscăliței, prof.univ.dr. - România, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași
Mihai Jalobeanu, prof.univ.dr. - România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
Ioan Dzițac, prof.univ.dr. - Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și Universitatea Agora din Oradea
Radu Dumbrăveanu, lect.univ.dr. - Republica Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
Rishi Kapoor - Australia
Mihaela Bostan, prof. - România, EDU Moodle România
Ștefan Poka, prof. - România, EDU Moodle România
Carles Aguilo - Spania, WIRIS, Maths for More S.L.
Sandra Pana, conf.univ.dr. - Spania, WIRIS, Maths for More S.L.
Nilza Costa, prof.univ.dr. - Portugalia, Universidade Aveiro
Isabel Huet, prof.univ.dr. - Portugalia, Universidade Aveiro
Gavin Henrick - Irlanda, Learning Technology Services
Anca Mustea, lect.univ.dr. - România, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
George Vâju, prof. - România, EDU Moodle România Mark Harnor - UK, Turnitin
Adriana Petrovici, prof. România, Liceul Teoretic „Vasile Sav”
Adrian Sărmaș - România, eLearning & Software SRL
Cosmin Herman, ing. - România, eLearning & Software SRL
Prof.univ.dr. Ioan Dzițac - membru în Comitetul științific; prelegere invitată și demonstrație practică la Moodle Moot România 2013;
Conf.univ.dr. Dan Bența –participant la cursul de Dezvoltator de elearning (COR 235905);
Ec. Roberto Riccio – participant la cursul Administrator platforma de elearning Moodle (inginer de sistem software, COR 251205).
Ioan Dzițac [2]. A obținut diploma de licență în matematică și doctoratul în informatică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca. În prezent este profesor de informatică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) și rector al Universității Agora din Oradea (UAO). Predă cursuri la nivel de licență (Inteligență artificială, Logică computațională, Sisteme distribuite, Didactica informaticii) și master (Sisteme distribuite în Internet, Sisteme informatice integrate de tip ERP). În 2009 a coordonat realizarea site-ului UAV [3], ca aplicație practică a lucrărilor de licență a gemenilor Marius și Mihai Șucan [4], iar în 2012 a coordonat relizarea site-ului UAO [5], ca aplicație practică la disertația lui Mihai Șucan.
În 2011 a configurat platforma Moodle la UAV [6], iar în 2012 la UAO [7].
În 2006 a fondat International Conference on Computers, Communications and Control, aflată în prezent la a 5-a ediție [8], la Băile Felix, sub președinția sa: Conferința s-a bucurat de prezența unor informaticieni și oameni de știință celebri din țară: Acad. Florin Gheorghe Filip, Acad. Solomon Marcus, Acad. Horia Nicolai Teodorescu, Acad. Gheorghe Păun, Acad. Paul Dan Cristea, Acad. Dan Tufiș, Prof. Gabriel Ciobanu, Prof. Gheorghe Ștefănescu, Prof. Dan Dumitrescu, Prof. Vasile Baltac și mulți alții, precum și din străinătate: Prof. Kaoru Hirota – Japonia, Prof. Mario Jimenez-Perez –Spania, Prof. Janos Fodor – Ungaria, Prof. Antonio Di Nola – Italia, Prof. Lotfi A. Zadeh –SUA (celebrul părinte al logicii fuzzy), Prof. Pierre Borne – Franța, Prof. Stephan Olariu – SUA, Prof. Răzvan Andonie –SUA, Prof. Drăgan Radojevic – Serbia, Prof. Atanasios Styliadis - Grecia, Prof. Gaston Lefranc – Chile, Prof. Omer Egecioglu – SUA, Prof. Gang Kou- China, Prof. Yong Shi China și SUA și mulți alții din Germania, Macedonia, Anglia, India, Iran, Columbia etc.
Tot în 2006 a fondată la Universitatea Agora din Oradea, alături de Acad. Florin Gheorghe Filip și Prof. Mișu-Jan Manolescu, publicația științifică Internatianal Journal of Computers, Communications & Control [9], care este indexată ISI Web of Science începând cu ultimul număr din 2006 și are factor de impact JCR din 2009.
A publicat o carte în limba română și una în limba engleză, 12 suporturi de curs și materiale pentru studenți și peste 60 de articole științifice, din care 18 indexate ISI. Figurează cu peste 120 de citări în Google Academic [10] și cu peste 50 de citări în ISI Web of Science [11].
În perioada 1996-2011 a fost vicepreședinte al Societății Române de Matematică Aplicată și Industrială, iar din 2011 este membru IEEE Computer Society și IEEE Senior Member.
Dan Bența [12]. A obținut diploma de licență, diploma de master și cea de doctor în informatică economică la „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca. A ocupat prin concurs, în 2013, un post de conferențiar la Universitatea Agora din Oradea. A avut buse de studii și cercetare în Finlanda și Germania.
Predă disciplinele Informatică și Baze de date în economie. A publicat 8 cărți sau capitole în cărți și peste 20 de articole științifice indexate în baze de date internaționale, precum și mai multe manuale de utilizare a platformei de e-learning la nivel de profesor, cursant și administrator. Are o bună experiență în proiecte naționale și internaționale.
Roberto Riccio. A obținut diploma de licență în informatică economică la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în acest an va absolvi masterul „Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie” la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. În cadrul Universității Agora are funcția de director al Departamentului de comunicare, imagine și asigurare a transparenței și administrator al platformei de e-learning. Are abilități în proiectarea, realizarea și administrarea paginilor web, precum și o bună experiență în proiecte naționale și internaționale.
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://www.moodle.ro/moot2013/
[2] http://www.moodle.ro/moot2013/mod/page/view.php?id=35 
[3]  www.uav.ro
[4]  www.robodesign.ro
[5]  www.univagora.ro
[6] http://online.uav.ro
[7]  http://moodle.univagora.ro
[8] http://univagora.ro/en/icccc2014/
[9] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/
[10] http://scholar.google.com/citations?user=lyZnORoAAAAJ&hl=en
[11]
http://www.researcherid.com/rid/A-6169-2010
[12]
http://univagora.ro/en/people/benta/

Trimite email

vineri, 30 septembrie 2022