Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți

La Biserica Sf. Ap. Andrei, Intrarea Domnului în Ierusalim

Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți

Duminică, 29 aprilie 2013, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei, din Oradea, slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți. Alături de preoții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, duminică, au slujit părintele vicar Augustin Lucian și părintele Ioan Gudea.

„Biserica vede în această sărbătoare înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce. El putea să evite moartea, însă o primește de bună voie pentru a o birui. Lui nu-i este impusă moartea ca o necesitate, așa cum ne este impusă nouă. De aceea, El moare pentru alții, nu pentru Sine. El nu avea păcatul imprimat în firea Sa, ca noi toți, pentru că S-a născut ca om prin voia Sa”.
După oficierea Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele vicar Augustin Lucian, care ne-a istorisit intrarea Mântuitorului în Ierusalim, întristat, dar ca un rege, pe mânzul asinei.
„Și astfel a plecat Mântuitorul spre Ierusalim, pregătit și gândindu-se la ceea ce va urma peste alte câteva zile. „Osana” strigă mulțimea astăzi și peste șase zile striga: „Răstignește-L!” Și mi-am amintit de lucrul acesta când am auzit cântarea „Blândul Păstor”. Blândul Păstor a început să plângă cunoscând oile Sale… El ne caută. El caută să intre în sufletele noastre și în mintea noastră să ne îndrepte spre scaunul spovedaniei pentru a ne curăța de păcate…
„Doamne, curățește-mi haina sufletului meu…”
Iubiți credincioși, ziua de astăzi ne face o mare chemare: a ne pregăti. Și dacă n-am fost încă la scaunul de spovedanie, în  zilele care urmează să nu uităm. Avem o datorie. Avem o obligație. Una din poruncile bisericești scrie și spune așa: un credincios este dator să se mărturisească în cele patru posturi mari de peste an. Și mai departe scrie: și ori de câte ori crede și simte că a făcut ceva care nu este spre folosul sufletului său, să meargă și să-ngenuncheze la scaunul de spovedanie, rugând pe Dumnezeu: „Doamne, curățește-mi haina sufletului meu să te pot primi cu toată dragostea în cămara sufletului meu!”
Și ne-a mai sfătuit părintele Lucian să „cerem darurile mântuirii noastre, nu preamărirea noastră; vedeți atâtea, auziți atâtea, să nu vă smintiți în credință. Biserica nu-i a preotului, nu-i a episcopului, e a lui Dumnezeu. Îndemnul nostru, ca slujitori ai sfântului altar, este să fiți tari în credință. Să nu vă lăsați ispitiți! Să intrăm în Săptămâna Mare hotărâți a fi mai buni. Să vorbim mai puțin. Să muncim cum putem. Să ne hrănim cum putem. Să ne ajute Dumnezeu, ca de azi într-o săptămână, împăcați unii cu alții și împăcați cu Dumnezeu, să putem rosti din toată convingerea noastră și din toată credința noastră că Mântuitorul a înviat din morți. Să ne ajute Dumnezeu”, a adăugat părintele vicar Augustin Lucian.
După sfințirea crenguțelor de salcie înfrunzită și împărțirea lor credincioșilor, potrivit rânduielilor, „a fost înconjurată biserica de trei ori în procesiune, vestind astfel Învierea lui Hristos, prin care a fost izbăvit neamul omenesc din robia păcatului și a morții”, a precizat părintele paroh Vasile Bota. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (40 de poze), accesați Galeria foto: Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022