Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți

La Biserica Sf. Ap. Andrei, Intrarea Domnului în Ierusalim

Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți

Duminică, 29 aprilie 2013, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Apostol Andrei, din Oradea, slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți. Alături de preoții parohi Vasile Bota și Ion Alexandru Mizgan, duminică, au slujit părintele vicar Augustin Lucian și părintele Ioan Gudea.

„Biserica vede în această sărbătoare înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce. El putea să evite moartea, însă o primește de bună voie pentru a o birui. Lui nu-i este impusă moartea ca o necesitate, așa cum ne este impusă nouă. De aceea, El moare pentru alții, nu pentru Sine. El nu avea păcatul imprimat în firea Sa, ca noi toți, pentru că S-a născut ca om prin voia Sa”.
După oficierea Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele vicar Augustin Lucian, care ne-a istorisit intrarea Mântuitorului în Ierusalim, întristat, dar ca un rege, pe mânzul asinei.
„Și astfel a plecat Mântuitorul spre Ierusalim, pregătit și gândindu-se la ceea ce va urma peste alte câteva zile. „Osana” strigă mulțimea astăzi și peste șase zile striga: „Răstignește-L!” Și mi-am amintit de lucrul acesta când am auzit cântarea „Blândul Păstor”. Blândul Păstor a început să plângă cunoscând oile Sale… El ne caută. El caută să intre în sufletele noastre și în mintea noastră să ne îndrepte spre scaunul spovedaniei pentru a ne curăța de păcate…
„Doamne, curățește-mi haina sufletului meu…”
Iubiți credincioși, ziua de astăzi ne face o mare chemare: a ne pregăti. Și dacă n-am fost încă la scaunul de spovedanie, în  zilele care urmează să nu uităm. Avem o datorie. Avem o obligație. Una din poruncile bisericești scrie și spune așa: un credincios este dator să se mărturisească în cele patru posturi mari de peste an. Și mai departe scrie: și ori de câte ori crede și simte că a făcut ceva care nu este spre folosul sufletului său, să meargă și să-ngenuncheze la scaunul de spovedanie, rugând pe Dumnezeu: „Doamne, curățește-mi haina sufletului meu să te pot primi cu toată dragostea în cămara sufletului meu!”
Și ne-a mai sfătuit părintele Lucian să „cerem darurile mântuirii noastre, nu preamărirea noastră; vedeți atâtea, auziți atâtea, să nu vă smintiți în credință. Biserica nu-i a preotului, nu-i a episcopului, e a lui Dumnezeu. Îndemnul nostru, ca slujitori ai sfântului altar, este să fiți tari în credință. Să nu vă lăsați ispitiți! Să intrăm în Săptămâna Mare hotărâți a fi mai buni. Să vorbim mai puțin. Să muncim cum putem. Să ne hrănim cum putem. Să ne ajute Dumnezeu, ca de azi într-o săptămână, împăcați unii cu alții și împăcați cu Dumnezeu, să putem rosti din toată convingerea noastră și din toată credința noastră că Mântuitorul a înviat din morți. Să ne ajute Dumnezeu”, a adăugat părintele vicar Augustin Lucian.
După sfințirea crenguțelor de salcie înfrunzită și împărțirea lor credincioșilor, potrivit rânduielilor, „a fost înconjurată biserica de trei ori în procesiune, vestind astfel Învierea lui Hristos, prin care a fost izbăvit neamul omenesc din robia păcatului și a morții”, a precizat părintele paroh Vasile Bota. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (40 de poze), accesați Galeria foto: Slujba de Florii a fost oficiată de patru preoți. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 22 ianuarie 2020