Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Luni, la Palatul Copiilor și Elevilor

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Palatul Copiilor și Elevilor a găzduit luni (29 aprilie 2013), o ediție specială a evenimentului „Patimile și Învierea Domnului”.

E vorba despre o expoziție de icoane și desene cu tematică pascală și prima dată ateliere de lucru, în care elevi din Oradea și județ, au fost invitați „să exerseze încondeiatul ouălor, pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn, să vadă în mod practic cum se realizează aceste lucrări”, după cum a precizat părintele profesor Florin Negruțiu, inspectorul școlar de specialitate, coordonatorul proiectului.„Evenimentul „Patimile și Învierea Domnului” se vrea o întâlnire a noastră cu icoanele reprezentative pentru această perioadă religioasă, un eveniment în care am vrut să aducem elevii și profesorii împreună pentru a ne pregăti pentru cel mai important eveniment din istoria mântuirii și anume Învierea Mântuitorului Iisus Hristos; un moment în care am vrut să vedeți talentul artistic al colegilor voștri, care lucrează icoane, care încondeiază ouă, și care, de asemenea, se exprimă artistic interpretând pricesne. Prin urmare, activitatea de astăzi (luni – n.n.) s-a dorit a fi una cu caracter practic, după un moment de spectacol constând în pricesne și obiceiuri specifice momentelor pascale”, a subliniat dl inspector școlar în deschiderea manifestării. Această nouă ediție a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, în parteneriat cu școli din Oradea și județul Bihor. Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradea s-a alăturat cu un atelier de decorațiuni de Paști și încondeiat ouă.

Pe scenă, pricesne și obiceiuri pascale

Evenimentul a fost deschis printr-o componentă artistică, prezentată de profesor Anamaria Gal, câteva pricesne și obiceiuri pascale, susținute de un grup vocal de la Școala Gimnazială din Uileacu de Beiuș, îndrumat de prof. Loredana Vidican, de Lavinia Chifor și Roxana Mihalca, două soliste de top ale Liceului de Artă, coordonate de Aurica și Florin Bonțu, de membrii corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijor, părintele profesor Ștefan Lacatoș, de soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor, Cătălin Bulgaru și Bianca Popa, elevi ai drei prof. Anamaria Gal. Emoționantul moment de adâncă vibrație și trăire s-a încheiat cu un buchet de pricesne și obiceiuri pascale prezentate de un grup de copii minunați din Roșia, coordonați de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roșia, care ne-au încântat și la cele două ediții ale Festivalului județean „Obiceiuri folclorice românești între tradiție și modernitate”, de la Oșorhei.

Afară, ateliere de pictat și încondeiat

La actuala ediție a evenimentului județean „Patimile și Învierea Domnului”, am avut ocazia să asistăm la atelierele organizate în aer liber, chiar în fața palatului. Nu mare ne-a fost surpriza să o descoperim la unul dintre ateliere pe doamna inspector școlar Voichița Vancu,  exersând încondeiatul ouălor la atelierul de încondeiat condus de dna educatoare Dorina Hamza de la Drăgoteni, având alături ca ucenici pe educatoarele Iakab Liana și Loredana Stativa, de la Grădinița Nr. 1 din Beiuș, dar și pe prof. Anca Gabor de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita. Dacă pe scenă membrii grupului de la Roșia, coordonat de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, ne-au încântat cu pricesne și două obiceiuri pascale „Lioara” și „Prinsul suratelor”, în cadrul atelierului de pictură, aceiași elevi au făcut demonstrație de pictat icoane pe sticlă. La un alt atelier, elevi de la L.P.S. „Bihorul”, sub îndrumarea prof. de religie Livia Benea și prof. de desen Gabriela Pleșca pictau pe mulaje din ghips și confecționau felicitări în diferite tehnici. Alături, la o altă masă își aveau atelierul elevi de la Lic. T. „Lucian Blaga”, din clasele pregătitoare A și B, și a IV-a B, elevi ai înv. Silvia Hadade, Roxana Faur și Traier Șandor, coordonați de prof. de ed. plastică Gabriela Pleșca. Membrilor atelierului de pictură pe sticlă al elevilor de la Cercul de iconografie din Cefa, coordonat de prof. Valeria Bunica de la Liceul de Arte - Oradea ( Arusoaiei Mădălina, Balog Tania, Duma Florina, Raț Adelina și Nemeș Mădălina), li s-au alăturat elevi din clasa I C de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, parteneri de proiect, elevi ai dnei prof. Elena Pavel. Pe Marius Șchiop din Vadu Crișului, profesor de religie la Măgești și Butan l-am cunoscut la atelierul de pictură. Marius pictează pe orice, creând adevărate bijuterii: icoane pe lemn, pe sticlă, dar și pe ouă de struț și chiar pe scoică uriașă. Elevi de la Școala Gimnazială Nr.11 și de la „Dacia” (elevi din clasa dnei prof. Mirela Toth, clasa a II-a C), dar și de la alte școli și de la Fundația Consistoria Efrem Beniamin sunt abonații palatului, unde învață să picteze pe sticlă și ghips, sub îndrumarea prof. Galutz Carmen și Florina Iepure. De la Liceul Tehnologic din Dobrești le-am cunoscut în cadrul atelierului de încondeiat ouă pe prof. Romina Hulban și prof. de religie Mariana Milian, care coordonau pictatul de icoane cu tuș și culoare pe sticlă și încondeiatul ouălor, avându-le alături pe elevele din clasa a XI-a: Mariana Șulinca și Florina Popa (la pictat icoane), Iuliana Sârb și Mirela Dume (la încondeiat ouă). Cei de la C.S.E.I. Nr. 1 au adus la expoziție lumânări (prof. Rodica Haș și Teodora Pantazi). De la un asemenea eveniment nu putea lipsi tocmai dna Viorica Dobran, de la C.S.E.I. „Cristal”, care dorea să „fure” meșteșugul încondeierii ouălor de la dna Dorina Hamza din Drăgoteni. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: „Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere.

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 14:45:31 Ora de vară a Europei de Est