Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Luni, la Palatul Copiilor și Elevilor

„Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere

Palatul Copiilor și Elevilor a găzduit luni (29 aprilie 2013), o ediție specială a evenimentului „Patimile și Învierea Domnului”.

E vorba despre o expoziție de icoane și desene cu tematică pascală și prima dată ateliere de lucru, în care elevi din Oradea și județ, au fost invitați „să exerseze încondeiatul ouălor, pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn, să vadă în mod practic cum se realizează aceste lucrări”, după cum a precizat părintele profesor Florin Negruțiu, inspectorul școlar de specialitate, coordonatorul proiectului.„Evenimentul „Patimile și Învierea Domnului” se vrea o întâlnire a noastră cu icoanele reprezentative pentru această perioadă religioasă, un eveniment în care am vrut să aducem elevii și profesorii împreună pentru a ne pregăti pentru cel mai important eveniment din istoria mântuirii și anume Învierea Mântuitorului Iisus Hristos; un moment în care am vrut să vedeți talentul artistic al colegilor voștri, care lucrează icoane, care încondeiază ouă, și care, de asemenea, se exprimă artistic interpretând pricesne. Prin urmare, activitatea de astăzi (luni – n.n.) s-a dorit a fi una cu caracter practic, după un moment de spectacol constând în pricesne și obiceiuri specifice momentelor pascale”, a subliniat dl inspector școlar în deschiderea manifestării. Această nouă ediție a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, în parteneriat cu școli din Oradea și județul Bihor. Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradea s-a alăturat cu un atelier de decorațiuni de Paști și încondeiat ouă.

Pe scenă, pricesne și obiceiuri pascale

Evenimentul a fost deschis printr-o componentă artistică, prezentată de profesor Anamaria Gal, câteva pricesne și obiceiuri pascale, susținute de un grup vocal de la Școala Gimnazială din Uileacu de Beiuș, îndrumat de prof. Loredana Vidican, de Lavinia Chifor și Roxana Mihalca, două soliste de top ale Liceului de Artă, coordonate de Aurica și Florin Bonțu, de membrii corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijor, părintele profesor Ștefan Lacatoș, de soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor, Cătălin Bulgaru și Bianca Popa, elevi ai drei prof. Anamaria Gal. Emoționantul moment de adâncă vibrație și trăire s-a încheiat cu un buchet de pricesne și obiceiuri pascale prezentate de un grup de copii minunați din Roșia, coordonați de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Roșia, care ne-au încântat și la cele două ediții ale Festivalului județean „Obiceiuri folclorice românești între tradiție și modernitate”, de la Oșorhei.

Afară, ateliere de pictat și încondeiat

La actuala ediție a evenimentului județean „Patimile și Învierea Domnului”, am avut ocazia să asistăm la atelierele organizate în aer liber, chiar în fața palatului. Nu mare ne-a fost surpriza să o descoperim la unul dintre ateliere pe doamna inspector școlar Voichița Vancu,  exersând încondeiatul ouălor la atelierul de încondeiat condus de dna educatoare Dorina Hamza de la Drăgoteni, având alături ca ucenici pe educatoarele Iakab Liana și Loredana Stativa, de la Grădinița Nr. 1 din Beiuș, dar și pe prof. Anca Gabor de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita. Dacă pe scenă membrii grupului de la Roșia, coordonat de prof. Gheorghe David și Maria Ujoc, ne-au încântat cu pricesne și două obiceiuri pascale „Lioara” și „Prinsul suratelor”, în cadrul atelierului de pictură, aceiași elevi au făcut demonstrație de pictat icoane pe sticlă. La un alt atelier, elevi de la L.P.S. „Bihorul”, sub îndrumarea prof. de religie Livia Benea și prof. de desen Gabriela Pleșca pictau pe mulaje din ghips și confecționau felicitări în diferite tehnici. Alături, la o altă masă își aveau atelierul elevi de la Lic. T. „Lucian Blaga”, din clasele pregătitoare A și B, și a IV-a B, elevi ai înv. Silvia Hadade, Roxana Faur și Traier Șandor, coordonați de prof. de ed. plastică Gabriela Pleșca. Membrilor atelierului de pictură pe sticlă al elevilor de la Cercul de iconografie din Cefa, coordonat de prof. Valeria Bunica de la Liceul de Arte - Oradea ( Arusoaiei Mădălina, Balog Tania, Duma Florina, Raț Adelina și Nemeș Mădălina), li s-au alăturat elevi din clasa I C de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, parteneri de proiect, elevi ai dnei prof. Elena Pavel. Pe Marius Șchiop din Vadu Crișului, profesor de religie la Măgești și Butan l-am cunoscut la atelierul de pictură. Marius pictează pe orice, creând adevărate bijuterii: icoane pe lemn, pe sticlă, dar și pe ouă de struț și chiar pe scoică uriașă. Elevi de la Școala Gimnazială Nr.11 și de la „Dacia” (elevi din clasa dnei prof. Mirela Toth, clasa a II-a C), dar și de la alte școli și de la Fundația Consistoria Efrem Beniamin sunt abonații palatului, unde învață să picteze pe sticlă și ghips, sub îndrumarea prof. Galutz Carmen și Florina Iepure. De la Liceul Tehnologic din Dobrești le-am cunoscut în cadrul atelierului de încondeiat ouă pe prof. Romina Hulban și prof. de religie Mariana Milian, care coordonau pictatul de icoane cu tuș și culoare pe sticlă și încondeiatul ouălor, avându-le alături pe elevele din clasa a XI-a: Mariana Șulinca și Florina Popa (la pictat icoane), Iuliana Sârb și Mirela Dume (la încondeiat ouă). Cei de la C.S.E.I. Nr. 1 au adus la expoziție lumânări (prof. Rodica Haș și Teodora Pantazi). De la un asemenea eveniment nu putea lipsi tocmai dna Viorica Dobran, de la C.S.E.I. „Cristal”, care dorea să „fure” meșteșugul încondeierii ouălor de la dna Dorina Hamza din Drăgoteni. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (69 de poze), accesați Galeria foto: „Patimile și Învierea Domnului” – expoziție, spectacol și ateliere.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 16:40:37 Ora de vară a Europei de Est