Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (27)

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

„În loc sã schimbãm lumea prin revoluþie, o putem schimba prin inovaþie”. (Juan Andrés Fontaine, fost ministru al Economiei din Chile)

Programul Start-Up Chile
„Our vision? Convert Chile into the innovation and entrepreneurship hub of Latin America by attracting the world’s best and brightest entrepreneurs to bootstrap their startups in Chile. Our goals? To create a $1b company, and globalize the Chilean entrepreneurship culture. With that in mind, these values will guide our staff and participants to foster the Chile of the future and to further the world’s next game-changing enterprises.” [1]
Guvernul din Chile oferã 40.000 $ pentru înfiinþarea unui Start-Up inovativ în Chile întreprinzãtorilor din lumea întreagã, care apoi au ºansa sã-ºi dezvolte o companie de un miliard de dolari, de ce nu?
Urmãtoarea rundã de aplicaþii (Generaþia a 8-a) va avea loc între 11 iunie ºi 9 iulie. [2]
Cine ºi cum poate aplica?
Gãsiþi informaþii la adresele [1] ºi [2].
Programul a debutat în 2010. Mai mulþi tineri din România au deja acolo Start-Up-uri, în special pe IT [3] - [6].
Personal, am avut plãcerea de a cunoaºte mulþi cercetãtori din Chile în domeniul IT, în special prin intermediul conferinþelor ICCCC organizate la Universitatea Agora [7] - [9]. Am sã amintesc câþiva dintre ei.
Prof. univ. dr. Felisa Cordova, profesor universitar de inteligenþã artificialã la Universitatea din  Santiago de Chile, a participat la ediþiile ICCCCC (2006, 2008, 2010 ºi 2012) ºi a devenit membru de onoare al Senatului Universitãþii Agora din Oradea. În acest an o voi întâlni ºi în China, la ITQM 2013, la sesiunea specialã „Soft Computing Methods in Quantitative Management” [10].
Prof. univ. dr. Gaston Lefranc, profesor de IT la Pontifical Catholic University of Valparaiso din Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2008 [8]. De asemenea, ne vom întâlni în China la ITQM 2013  [10].
Prof. Carolina Lagos, Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2010,  [9]. A avut amabilitatea sã-i acorde fiicei mele, Ioana Dziþac, atunci în vârstã de 11 ani, un interviu inedit în limba românã [11].
De asemenea, ne-au onorat cu prezenþa lor, la diverse ediþii ale ICCCC, profesorii: Juan Sepulveda, Miguel Alfaro, Lucio Canete, Astrid Oddeshede, Francisco Watkins ºi alþii.
Pentru a aplica pentru înfiinþarea unui Start-Up în Chile, aveþi nevoie ºi de o recomandare:
„Recommendation letters: Every project needs a recommendation letter from an investor, mentor, academic or entrepreneur who can speak to the team's talent and experience. When you begin filling out the application form via our YouNoodle platform, you will have to provide your recommender's email. The YouNoodle system will then send an email and a unique invite link to that recommender. The recommender will be able to log into the application platform and answer the following questions:   Name - Title - Organization - How do you know this team? - Do you think this team will be able to successfully execute this idea? - Why?   *The recommender will be able to see the team's application but won't be able to edit it. The applicant won't be able to see the recommender's answers to the aforementioned questions.  An application canNOT be submitted until the recommendation has been filled out. You can submit a maximum of 3 recommendations and everything must be filled out before the application can be submitted”.
Stau la dispoziþia foºtilor mei studenþi, dacã doresc sã aplice, cu o astfel de recomandare ºi îi pot pune ºi în legãturã cu cunoscuþii mei din Chile.
Curaj!
Ioan Dziþac
 
Bibliografie
[1] http://startupchile.org/ 
[2] http://startupchile.org/about/faqs/
[3] http://www.industriicreative.ro/2012/09/un-startup-iesean-primeste-finantare-40000-dolari-in-chile/
[4] http://www.impactnews.ro/Antreprenor/Cine-sunt-tinerii-rom%C3%A2ni-care-inoveaz%C4%83-antreprenoriatul-din-Chile.-Primul-start-up-rom%C3%A2nesc-acceptat-%C3%AEn-Start-up-Chile-84951
[5]  http://adevarul.ro/news/societate/foto-moldova-e-acasa-dinchile-adriana-iasi-schimba-lumea-1_5106bda28ca5f750558eba53/index.html
[6] http://www.forbes.ro/30-sub-30-pe-urmele-lui-bill-gates_0_7023.html
[7] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2006/index.html
[8] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2008/
[9] http://www.iccc.univagora.ro/
[10] http://www.itqm-meeting.org/workshop.htm
[11]http://www.cd-agora.ro/Impresii_Ioana_Dzitac.pdf

Trimite email

vineri, 30 septembrie 2022