Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (27)

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

„În loc sã schimbãm lumea prin revoluþie, o putem schimba prin inovaþie”. (Juan Andrés Fontaine, fost ministru al Economiei din Chile)

Programul Start-Up Chile
„Our vision? Convert Chile into the innovation and entrepreneurship hub of Latin America by attracting the world’s best and brightest entrepreneurs to bootstrap their startups in Chile. Our goals? To create a $1b company, and globalize the Chilean entrepreneurship culture. With that in mind, these values will guide our staff and participants to foster the Chile of the future and to further the world’s next game-changing enterprises.” [1]
Guvernul din Chile oferã 40.000 $ pentru înfiinþarea unui Start-Up inovativ în Chile întreprinzãtorilor din lumea întreagã, care apoi au ºansa sã-ºi dezvolte o companie de un miliard de dolari, de ce nu?
Urmãtoarea rundã de aplicaþii (Generaþia a 8-a) va avea loc între 11 iunie ºi 9 iulie. [2]
Cine ºi cum poate aplica?
Gãsiþi informaþii la adresele [1] ºi [2].
Programul a debutat în 2010. Mai mulþi tineri din România au deja acolo Start-Up-uri, în special pe IT [3] - [6].
Personal, am avut plãcerea de a cunoaºte mulþi cercetãtori din Chile în domeniul IT, în special prin intermediul conferinþelor ICCCC organizate la Universitatea Agora [7] - [9]. Am sã amintesc câþiva dintre ei.
Prof. univ. dr. Felisa Cordova, profesor universitar de inteligenþã artificialã la Universitatea din  Santiago de Chile, a participat la ediþiile ICCCCC (2006, 2008, 2010 ºi 2012) ºi a devenit membru de onoare al Senatului Universitãþii Agora din Oradea. În acest an o voi întâlni ºi în China, la ITQM 2013, la sesiunea specialã „Soft Computing Methods in Quantitative Management” [10].
Prof. univ. dr. Gaston Lefranc, profesor de IT la Pontifical Catholic University of Valparaiso din Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2008 [8]. De asemenea, ne vom întâlni în China la ITQM 2013  [10].
Prof. Carolina Lagos, Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2010,  [9]. A avut amabilitatea sã-i acorde fiicei mele, Ioana Dziþac, atunci în vârstã de 11 ani, un interviu inedit în limba românã [11].
De asemenea, ne-au onorat cu prezenþa lor, la diverse ediþii ale ICCCC, profesorii: Juan Sepulveda, Miguel Alfaro, Lucio Canete, Astrid Oddeshede, Francisco Watkins ºi alþii.
Pentru a aplica pentru înfiinþarea unui Start-Up în Chile, aveþi nevoie ºi de o recomandare:
„Recommendation letters: Every project needs a recommendation letter from an investor, mentor, academic or entrepreneur who can speak to the team's talent and experience. When you begin filling out the application form via our YouNoodle platform, you will have to provide your recommender's email. The YouNoodle system will then send an email and a unique invite link to that recommender. The recommender will be able to log into the application platform and answer the following questions:   Name - Title - Organization - How do you know this team? - Do you think this team will be able to successfully execute this idea? - Why?   *The recommender will be able to see the team's application but won't be able to edit it. The applicant won't be able to see the recommender's answers to the aforementioned questions.  An application canNOT be submitted until the recommendation has been filled out. You can submit a maximum of 3 recommendations and everything must be filled out before the application can be submitted”.
Stau la dispoziþia foºtilor mei studenþi, dacã doresc sã aplice, cu o astfel de recomandare ºi îi pot pune ºi în legãturã cu cunoscuþii mei din Chile.
Curaj!
Ioan Dziþac
 
Bibliografie
[1] http://startupchile.org/ 
[2] http://startupchile.org/about/faqs/
[3] http://www.industriicreative.ro/2012/09/un-startup-iesean-primeste-finantare-40000-dolari-in-chile/
[4] http://www.impactnews.ro/Antreprenor/Cine-sunt-tinerii-rom%C3%A2ni-care-inoveaz%C4%83-antreprenoriatul-din-Chile.-Primul-start-up-rom%C3%A2nesc-acceptat-%C3%AEn-Start-up-Chile-84951
[5]  http://adevarul.ro/news/societate/foto-moldova-e-acasa-dinchile-adriana-iasi-schimba-lumea-1_5106bda28ca5f750558eba53/index.html
[6] http://www.forbes.ro/30-sub-30-pe-urmele-lui-bill-gates_0_7023.html
[7] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2006/index.html
[8] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2008/
[9] http://www.iccc.univagora.ro/
[10] http://www.itqm-meeting.org/workshop.htm
[11]http://www.cd-agora.ro/Impresii_Ioana_Dzitac.pdf

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 21:13:40 Ora de vară a Europei de Est