Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (27)

Santiago de Chile, un viitor Silicon Valley al Americii Latine?

„În loc sã schimbãm lumea prin revoluþie, o putem schimba prin inovaþie”. (Juan Andrés Fontaine, fost ministru al Economiei din Chile)

Programul Start-Up Chile
„Our vision? Convert Chile into the innovation and entrepreneurship hub of Latin America by attracting the world’s best and brightest entrepreneurs to bootstrap their startups in Chile. Our goals? To create a $1b company, and globalize the Chilean entrepreneurship culture. With that in mind, these values will guide our staff and participants to foster the Chile of the future and to further the world’s next game-changing enterprises.” [1]
Guvernul din Chile oferã 40.000 $ pentru înfiinþarea unui Start-Up inovativ în Chile întreprinzãtorilor din lumea întreagã, care apoi au ºansa sã-ºi dezvolte o companie de un miliard de dolari, de ce nu?
Urmãtoarea rundã de aplicaþii (Generaþia a 8-a) va avea loc între 11 iunie ºi 9 iulie. [2]
Cine ºi cum poate aplica?
Gãsiþi informaþii la adresele [1] ºi [2].
Programul a debutat în 2010. Mai mulþi tineri din România au deja acolo Start-Up-uri, în special pe IT [3] - [6].
Personal, am avut plãcerea de a cunoaºte mulþi cercetãtori din Chile în domeniul IT, în special prin intermediul conferinþelor ICCCC organizate la Universitatea Agora [7] - [9]. Am sã amintesc câþiva dintre ei.
Prof. univ. dr. Felisa Cordova, profesor universitar de inteligenþã artificialã la Universitatea din  Santiago de Chile, a participat la ediþiile ICCCCC (2006, 2008, 2010 ºi 2012) ºi a devenit membru de onoare al Senatului Universitãþii Agora din Oradea. În acest an o voi întâlni ºi în China, la ITQM 2013, la sesiunea specialã „Soft Computing Methods in Quantitative Management” [10].
Prof. univ. dr. Gaston Lefranc, profesor de IT la Pontifical Catholic University of Valparaiso din Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2008 [8]. De asemenea, ne vom întâlni în China la ITQM 2013  [10].
Prof. Carolina Lagos, Universidad de Ciencias de la Informatica, Chile, a fost „keynote speaker” la ICCCC 2010,  [9]. A avut amabilitatea sã-i acorde fiicei mele, Ioana Dziþac, atunci în vârstã de 11 ani, un interviu inedit în limba românã [11].
De asemenea, ne-au onorat cu prezenþa lor, la diverse ediþii ale ICCCC, profesorii: Juan Sepulveda, Miguel Alfaro, Lucio Canete, Astrid Oddeshede, Francisco Watkins ºi alþii.
Pentru a aplica pentru înfiinþarea unui Start-Up în Chile, aveþi nevoie ºi de o recomandare:
„Recommendation letters: Every project needs a recommendation letter from an investor, mentor, academic or entrepreneur who can speak to the team's talent and experience. When you begin filling out the application form via our YouNoodle platform, you will have to provide your recommender's email. The YouNoodle system will then send an email and a unique invite link to that recommender. The recommender will be able to log into the application platform and answer the following questions:   Name - Title - Organization - How do you know this team? - Do you think this team will be able to successfully execute this idea? - Why?   *The recommender will be able to see the team's application but won't be able to edit it. The applicant won't be able to see the recommender's answers to the aforementioned questions.  An application canNOT be submitted until the recommendation has been filled out. You can submit a maximum of 3 recommendations and everything must be filled out before the application can be submitted”.
Stau la dispoziþia foºtilor mei studenþi, dacã doresc sã aplice, cu o astfel de recomandare ºi îi pot pune ºi în legãturã cu cunoscuþii mei din Chile.
Curaj!
Ioan Dziþac
 
Bibliografie
[1] http://startupchile.org/ 
[2] http://startupchile.org/about/faqs/
[3] http://www.industriicreative.ro/2012/09/un-startup-iesean-primeste-finantare-40000-dolari-in-chile/
[4] http://www.impactnews.ro/Antreprenor/Cine-sunt-tinerii-rom%C3%A2ni-care-inoveaz%C4%83-antreprenoriatul-din-Chile.-Primul-start-up-rom%C3%A2nesc-acceptat-%C3%AEn-Start-up-Chile-84951
[5]  http://adevarul.ro/news/societate/foto-moldova-e-acasa-dinchile-adriana-iasi-schimba-lumea-1_5106bda28ca5f750558eba53/index.html
[6] http://www.forbes.ro/30-sub-30-pe-urmele-lui-bill-gates_0_7023.html
[7] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2006/index.html
[8] http://www.iccc.univagora.ro/iccc-2008/
[9] http://www.iccc.univagora.ro/
[10] http://www.itqm-meeting.org/workshop.htm
[11]http://www.cd-agora.ro/Impresii_Ioana_Dzitac.pdf

Trimite email

joi, 24 iunie 2021