Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Păstrători de tradiții la C. N. „O. Goga” Marghita

Încondeierea sau „împistritul” ouălor

Păstrători de tradiții la C. N. „O. Goga” Marghita

„Un popor fără tradiții este un popor fără viitor”. Alberto Lleras Camargo

Încondeierea sau „împistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.
Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos și de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe.
Ancorați în această tradiție, 25 de elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga”  Marghita (clasele VII - IX), au demonstrat că se mai păstrează încă obiceiul încondeierii ouălor de Paște. Activitatea s-a desfășurat sub forma unui atelier, coordonat de:  prof. Anca Gabor, dna bibliotecar Stan Elisabeta  și prof. Sărac Florica, în cadrul căruia elevii au arătat interes și pricepere în realizarea unor adevărate opere de artă.  
Ambianța specifică a fost creată prin prezentarea istoricului și semnificația tradiției încondeierii ouălor, după care au primit indicațiile  tehnice necesare pentru a înfrumuseța ouăle pe care le-au avut la dispoziție.
Cu toate că  majoritatea elevilor participanți cunoșteau doar la nivel teoretic această tradiție, aflându-se la prima experiență practică de acest gen, ei au impresionat prin creativitatea, talentul și dăruirea de care au dat dovadă, confirmând astfel și succesul acestei activități. (prof. Anca Gabor)

Trimite email

vineri, 14 august 2020