Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Caravana cu Laboratorul verde al reciclării a poposit la Școala Nr. 11 și C.N. „Iosif Vulcan”

Marți și miercuri, în premieră locală

Caravana cu Laboratorul verde al reciclării a poposit la Școala Nr. 11 și C.N. „Iosif Vulcan”

Primăria Oradea ne-a invitat marți (21 mai 2013), la Școala Gimnazială Nr. 11 din Oradea, la lansarea unei aplicații practice deosebite: selectarea de către elevii din clasele a III-a a deșeurilor pe tablete, în cadrul Laboratorului verde al reciclării.

„Colectarea selectivă a deșeurilor este una dintre prioritățile Primăriei Oradea, în municipiul nostru această activitate fiind introdusă în 2010. În anul 2011, am început o amplă campanie de conștientizare a populației asupra importanței colectării selective. Suntem conștienți de faptul că în atingerea acestui obiectiv un rol esențial îl joacă educarea tinerei generații, astfel că acordăm întreg sprijinul nostru tuturor celor care doresc să se implice în acest proces”, a precizat dl viceprimar Mircea Mălan.
După București, Pitești, Slatina, Craiova, Târgu Jiu, Arad a venit rândul elevilor orădeni să selecteze deșeurile de ambalaje prin intermediul Laboratorului verde al reciclării, marți și miercuri (21 și 22 mai) la Școala Gimnazială Nr. 11 și respectiv la Colegiul Național „Iosif Vulcan”.
Eco-Rom Ambalaje investește în îndeplinirea obligațiilor legale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje inclusiv prin susținerea campaniilor de informare și conștientizare a generației tinere. Colectarea separată trebuie să devină un gest obișnuit, iar experiența inedită din Laboratorul verde al reciclării, cu siguranță, îi va face pe cei mici să plaseze corect deșeurile de ambalaje în containerele special dedicate colectării separate, amplasate în fiecare oraș, a completat dl Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Înainte să ajungă caravana la Școala 11, doamna director Adelina Iacob avea să ne informeze despre proiect, din ceea ce și domnia sa aflase, documentându-se de pe www.colecteazaselectiv.ro
„Ceea ce mi-a atras atenția a fost faptul că proiectul dorește să ofere aplicații practice și valorizează în mod special ceva care mie mi-a atras atenția, învățarea experiențială. E un concept pe care noi îl întâlnim în toate documentele acestea de proiectare ale noastre, și ține de trendul din reforma educației. Grupul țintă al proiectului este format din clasele a III-a din școlile selectate. Ei au un buget de timp alocat, cam la 20 de minute pentru a vizita acest laborator verde. Interiorul este foarte interesant renovat. Am văzut acolo tablete, ochelari 3D, ecran de proiecție… Din câte am aflat, se realizează un concurs; în grupe de câte 10 elevi din fiecare clasă a III-a, li se prezintă întâi, demo, un minut, joculețul la care trebuie să participe și pe urmă intră în concurs. E vorba de colectarea selectivă. Cu ajutorul tabletelor, ei arată, de exemplu, doza de aluminiu unde trebuie să fie depusă, în care container… Este până la urmă o lecție practică de colectare selectivă a deșeurilor; nu este la nivel teoretic, ci la nivel practic”, a conchis doamna director Adelina Iacob.
La sosirea caravanei, elevii au urcat în laborator, unde dra Corina Ion i-a primit cu mult drag, le-a explicat și demonstrat ceea ce au de făcut, după care i-a poftit la concurs. Plasând  corect deșeurile în containerele corespunzătoare, ei obțineau puncte, dar, la fiecare greșeală erau depunctați. La final cu toții au fost premiați cu materiale promoționale.
„Caravana reprezintă un alt mod de învățare, prin joc și joacă. În grupuri de câte 10, ei intră mai întâi în zona de animație, unde văd un film 3D pe tema  colectării separate a deșeurilor din ambalaje, după care merg în zona de joacă, unde pe 10 tablete interconectate se joacă un joc de echipă, obținând un punctaj. La final de caravană, școala (clasa) care a obținut cel mai mare punctaj, va primi un premiu special. Urmează momentul cubului magic, o structură în care le arătăm efectiv ce se întâmplă în urma reciclării. Astfel, dacă vom pune un PET de plastic, vor ieși brățări; dacă vom punem o cutie de carton, vor ieși rigle; dacă punem o doză de suc, vor ieși fluiere. Copiii rămân cu ideea că reciclarea este un lucru pozitiv”, ne-a explicat dra Corina Ion.
Miercuri, la caravana de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, aveam să le cunoaștem și pe fetele din Patrula eco a colegiului. Trupa eco a colegiului,  îndrumată de dna profesor Dana Mihincău, ne-a adus în acest an locul III pe țară! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Caravana cu Laboratorul verde al reciclării a poposit la Școala Nr. 11 și C.N. „Iosif Vulcan”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 19 august 2019