Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25-29 mai, Oradea a găzduit

Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013

În perioada 25 - 29 mai 2013, Oradea și Bihorul au găzduit Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească.

Duminică (26 mai), i-am însoțit pe olimpici în excursia tematică de documentare pe care au făcut-o la Beiuș și Roșia pentru componenta teoretică a probei orale, individuale pe care aveau să o susțină marți.
După o duminică ploioasă, dar frumoasă, la Beiuș și Roșia, alături de niște olimpici frumoși și cuminți, minți iscoditoare, cu inimi iubitoare de frumos și cu credință în Dumnezeu, luni dimineața erau gata pentru confruntarea cu limba română. Mai întâi au dat ochii cu oficialitățile locale prezente la deschiderea festivă a olimpiadei, care a avut loc în sala Filarmonicii de Stat.
„Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
Primul îndemn de a cinsti limba română a venit de la dl profesor Viorel Ilea, inspector școlar de specialitate, moderatorul manifestării. „Doresc să faceți în aceste zile nu un concurs, ci un festival al celei mai frumoase, mai armonioase și melodioase limbi vorbite pe pământ, limba română. Dragi elevi concurenți, doresc ca fiecare dintre voi să faceți din lucrările scrise un imn de slavă, o odă a bucuriei, închinat limbii și literaturii române… Dați din voi tot ce aveți mai bun! „Priceperea, talentul, creativitatea să triumfe!”
După această „piruetă” de suflet pe care și-a permis-o artizanul inspector într-ale limbii române, s-a întors cu fața spre membrii prezidiului pentru a-i prezenta: inspectorii generali ai MEN, doamnele Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, prefectul județului, dl Claudiu Pop, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, inspectorul școlar general Daniel Negrean și inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram, profesor univ. dr. Ion Simuț, președintele comisiei centrale.
„Oradea – centru al artei cuvântului, al inspirației  creatoare de frumos”
În cuvântul său, dl inspector școlar general Daniel Negrean a definit Oradea în aceste zile ale olimpiadei internaționale drept „centru al artei cuvântului, al inspirației creatoare de frumos … Fie ca Oradea să devină în aceste zile Patria limbii române!”
Despre criza lecturii
Președintele de onoare al olimpiadei, dl prof. univ. dr. Ion Simuț, a avut inspirația genială de a le divulga olimpicilor subiectele încă de la deschiderea olimpiadei. „M-am gândit că m-ați putea iubi mai mult dacă v-aș spune chiar de-acum subiectele. Mă gândesc să vi le spun. După ce i-a înviorat la minte cu câteva istorioare, vorbindu-le și despre cea mai cumplită criză din învățământ – criza lecturii, criticul și istoricul literar le-a oferit pe tavă subiectul forte al olimpiadei: „Amintiri din copilărie” - partea a V-a. În loc să-l ia în serios, aflând subiectul fantomă, olimpicii au râs. Oare de ce?
Prima probă a concursului   
La ora 11.00, olimpicii au intrat în focul luptei, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, dar nu cu „Amintirile”... lui Ion Creangă (partea a V-a, care nu există). A doua zi, a venit și proba B,  cu subiecte din documentarea pe care ei au făcut-o pe teren, la Beiuș și Roșia, iar înainte de premiere, s-au delectat la o întâlnire cu poeții orădeni: Gheorghe Vidican, Mihai Vieru, Ion Moldovan, Lucian Scurtu și Ioan F. Pop.
Marți seara, în salonul albastru al Hotelului Continental, care i-a găzduit, a avut loc premierea celor mai grozavi olimpici. Și cum toți au fost admirabili și geniali în felul lor, organizatorii și generoșii sponsori au făcut rost de premii pentru toți participanții. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (168 de poze), accesați Galeria foto: Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, ediția 2013.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 16 iunie 2019