Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Concursul geografic „Terra Nostra”

Joi, la C.N. „Mihai Eminescu”

Concursul geografic „Terra Nostra”

Joi (23 mai 2013), Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea și revista „Terra Magazin” (în parteneriat cu Editura CDPress, care asigură premiile) au organizat cea de-a IV-a ediție a concursului geografic județean „Terra Magazin”, de-acum „Terra Nostra”.

De la o ediție la alta, competiția pare tot mai interesantă. Dacă la ediția a III-a invitatul surpriză a fost chiar redactorul-șef al revistei „Terra Magazin”, dl Ionuț Popa, joi, în fața competitorilor, doamna profesor Cristina Marian (inițiatorul și coordonatorul concursului) a invitat un împătimit al muntelui, un campion al înălțimilor, alpinistul Teodor Tulpan - cuceritor al Everestului.
E de subliniat faptul că de la o ediție la alta, competiția și-a câștigat noi prieteni, iar de la o competiție locală, în primul an, a devenit județeană, la ediția a II-a și interjudețeană la cea de-a III-a ediție.
La actuala ediție, la gimnaziu, s-au înscris 16 echipaje (Lic. T. „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, L.P.S. „Bihorul”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Lic. Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”, Școala Gimnazială „Dacia”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Școala Gimnazială din Săcădat, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, precum și Școala Gimnazială din Ciutelec; în afara concursului, reprezentanții colegiului gazdă (C.N. „Mihai Eminescu”) au prezentat două proiecte (prin Vlad Gherghel, din a V-a B și Alexandru Pantiș, din a VII-a A).
La sfârșitul concursului, nu mai puțin de 10 echipaje au ajuns la baraj, fiind nevoie de alte întrebări pentru a le departaja. E vorba de: școlile gimnaziale „Dacia”, „Oltea Doamna” și Școala din Derna, liceele teoretice „Lucian Blaga” și „Onisifor Ghibu”, colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Samuil Vulcan” din Beiuș, liceul ortodox și liceul baptist, precum și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș. Finala și-au disputat-o echipajele de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” (Patricia Banciu, Teodora Bocoi și Șerban Zbârcea, îndrumați de dna prof. dr. Liliana Bocoi) și Școala Gimnazială „Dacia” (Iulia Zaha, Alexandra Stark și David Egrid, îndrumați de dna prof. Gabriela Velimirovici); au câștigat cei de la „Oltea Doamna”.
După-amiază, au intrat în concurs liceenii (cu 13 echipaje, reprezentând următoarele colegii și licee: Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul T. „Lucian Blaga”, Lic. T. „Onisifor Ghibu”, Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita, L.P.S. „Bihorul”, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, C.N. „Iosif Vulcan”, C.N. „Emanuil Gojdu”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Lic. Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”, C.T. „Traian Vuia” și Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș).
Ca și la gimnaziu, și la liceu a fost nevoie de întrebări de baraj pentru departajarea concurenților. La finele celor 10 întrebări de concurs se cunoștea doar ocupantul locul I – echipajul de la C.N. „Emanuil Gojdu” (format din: Mircea Ciuciu, Bogdan Daniel și David Heredea, îndrumați de dna prof. Dorina Iova).
La baraj au intrat: „Traian Vuia”, „Samuil Vulcan” Beiuș, „Emanuel”, Iosif Vulcan”, „Roman Ciorogariu” și „Aurel Lazăr”. Pe treapta a II-a a podiumului au urcat elevii dnei profesor Ramona Iștoc și ai dlui prof. Florin Iștoc, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”: Patricia Pantea, Patricia Bungău și Rebeca Dardai, iar pe cea de-a treia treaptă, lăzăriștii doamnei prof. Cristina Brădău: Bianca Ganea, Georgiana Tănase și Emanuel Bodea
Și în cazul liceenilor, eminescienii au prezentat trei proiecte în afara concursului. E vorba despre proiectele susținute de Oana Meșter și Denisa Sabău, din XI B și XI D; Andrei Benea din a X-a H și Ioana Buzulică.
Doamna profesor Cristina Marian a fost sprijinită și la actuala ediție de doamna profesor Daniela Duma, iar premiile au fost asigurate de sponsorul concursului - Editura CDPress.
La înmânarea premiilor a dat o mână de ajutor și invitatul ediției, alpinistul Teodor Tulpan. (Ovidiu DAN)

Trimite email

luni, 14 octombrie 2019