Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Arii protejate ale județului Bihor (V)

Serialul nostru

Arii protejate ale județului Bihor (V)

Cadrul natural foarte variat din Vestul României și Estul Ungariei cuprinde ecosisteme de o deosebită valoare din punct de vedere al conservării biodiversității.Dintre acestea, o importanță aparte o au zonele umede din județul Bihor. Dintre zonele umede din județul Bihor se evidențiază Rezervația naturală Pădurea Rădvani din apropierea comunei Cefa și zona heleșteelor Cefa, zonă umedă cu importanță avifaunistică deosebită prin asigurarea condițiilor de pasaj, de hrănire și de cuibărit pentru un foarte mare număr de păsări protejate pe plan european și mondial.

                                 
Această zonă umedă cu importanță avifaunistică deosebită se aflǎ pe culoarul de migrație avifaunistică Panono – Bulgar și se învecineazǎ cu aria protejată Biharugra, parte componentǎ a Parcului Național Koros – Maros din Ungaria. Numeroase specii de plante, animale și habitate se regăsesc pe listele directive europene (Directiva Păsări și Directiva Habitate).
Pǎdurea Rǎdvani, situată în apropierea comunei Cefa, face parte din grupa I funcțională - rol deosebit de protecție, reprezentând un important loc de cuibărit pentru specii ocrotite de lege, adăpostind o colonie de păsări. A fost declarată ca rezervație naturală zoologică prin Legea nr.251/1981 și prin Decizia nr.19/1995 a Consiliului Judetean Bihor. Ulterior a fost declaratǎ rezervație naturală zoologică de interes național prin Legea nr.5/2000. În anul 2004, această rezervație a fost atribuită în custodie Direcției Silvice Oradea.
În colonie predomină stârcii și egretele albe, care depun ouăle în aprilie și scot puii în mai-iunie. După maturizarea puilor, colonia rămâne depopulată, păsările găsindu-și adăpostul în zona canalului care traversează pădurea, hrana fiind procurată din zona iazurilor din cadrul Fermei Piscicole Cefa. Colonia, în număr de cca. 100 de exemplare, este instalată într-un arboret de stejar și frasin, cu înălțimi cuprinse între 20 și 25 m. Numărul cuiburilor variază de la 1 la 8 pe un arbore, în medie 4-5 cuiburi pe arbore.
Cele mai vechi date care privesc avifauna de la Cefa aparțin lui A.S. Petenyi și datează din 1854; Acestea cuprind observații asupra avifaunei Pădurii Rădvani.
Întinsele suprafețe acvatice formate din heleșteele pescărești de la Cefa atrag numeroase păsări, circa 215 specii, mai ales în perioadele de migrație. Întreaga zonă constituie un loc de refugiu al avifaunei caracteristice biotopului umed, un loc de popas și de cuibărit, mai ales datorită condițiilor trofice excepționale pe care le oferă, cât și datoritǎ așezǎrii geografice favorabile din punct de vedere climatic, prin izolarea relativă și nu în ultimul rând prin întinderea suprafețelor acvatice. Heleșteele Cefa sunt amenajate pentru creșterea intensivă a peștelui de cultură: crap, specii fitoplantofage (cosaș, novac, sanger), specii rǎpitoare (somn, șalau, știuca). Originea zonei umede este antropică, provenind din desecări realizate în anul 1905, situație menținută și în prezent, starea generală a zonei fiind aproape naturală.
Pescăria Cefa și zonele umede din apropiere (împreună cu lacurile protejate de pe cealaltă parte a graniței) este cel mai important loc din vestul României pentru cuibăritul păsărilor de baltă, respectiv pentru speciile migratoare. În incinta pescăriei cu stufărișuri de întinderi mari și luciuri de apă, respectiv în Pădurea Rădvani cuibăresc efective importante din șase specii de păsări amenințate la nivelul Uniunii Europene. Sunt prezente două specii de interes conservativ global: rața roșie care cuibărește cu efective semnificative și șoimul dunărean care apare regulat în zonă. În timpul migrației, respectiv iarna, lacurile și zonele deschise din apropiere sunt folosite de efective importante de egrete, rațe și gâște. Anual trec peste 80 de mii de păsări de baltă. Mari stoluri de gâște pot fi deseori întâlnite pe pajiștile aflate la sud de lacuri. Pajiștile sunt în același timp locuri de cuibărit pentru eretele sure.
Zona prezintă o valoare științifică ridicată, aici fiind indentificate 5 habitate de interes comunitar (european), două specii de mamifere (vidra și o specie de liliac), două specii de amfibieni și reptile (țestoasa de apă și tritonul cu creastă), trei specii de pești (zvârluga, ipar și boarca). Au fost identificate peste 215 specii de păsări.

P.S. În cele trei poze de mai jos: 1. Pădurea Rădvani 2. Heleștee la Cefa 3. Stârci la vânat . 

biol. Dorina Radoveț
ing. Felicia Enache                 

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 04:28:01 Ora de vară a Europei de Est