Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a

Marți, la Liceul Tehnologic „George Barițiu”

Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a

Liceul Tehnologic „George Barițiu” din Oradea a găzduit marți, 4 iunie 2013, în sala „Mihai Eminescu” a instituției, a II-a ediție a concursului „Oglindirea sufletului în literatură”.

Competiția are ca scop ilustrarea diversității sentimentelor și a trăsăturilor umane prezente în operele literare românești și universale. Se urmărește apoi cunoașterea și înțelegerea mai profundă a operelor literare de către elevi, cultivarea dragostei pentru literatură și arta dramatică, descoperirea și cultivarea aptitudinilor artistice ale elevilor, stimularea talentului actoricesc ca modalitate de a învăța și mai mult decât atât, valorificarea moralității din literatură. „Aceasta are rol taumaturgic, de vindecare a sufletului, dacă știm să o valorificăm”, ține să ne asigure coordonatorul manifestării, doamna director adjunct Manuela Fazecaș. Festivalul a fost structurat pe trei secțiuni: teatru, DVD și artă plastică. La concurs au participat două echipe de elevi de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” (coordonați de prof. dr. Sergiu Berian, și prof. Mariana Moțoc), Școala Gimnazială Nr. 16 (coordonați de prof. Dorina Ursan), Palatul Copiilor și Elevilor (coordonați de prof. Otilia Bejan), Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea (coordonați de prof. Sânziana Neșiu), Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita (coordonați de prof. Larisa Duma) și Liceul Tehnologic „George Barițiu” (coordonați de prof. Adrian Simuț). La secțiunea DVD au participat elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (coordonați de prof. Sânziana Neșiu), C.S.E.I. nr. 1 Oradea (coordonați de prof. Angela Haș și prof. Cosmin Borna), Cenaclul Literar și Ansamblul Folcloric „Tinerele Condeie” din Serbia (coordonați de prof. Ion Berlovan) și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea (coordonați de prof. Luminița Oros). Piesele au fost jurizate de o echipă formată din: profesor Marcela Todică – director al Liceului Tehnologic „George Barițiu”, Corina Cernea, actriță la Teatrul „Regina Maria”, lector univ. dr.  Florin Cioban, de la Facultatea de Litere, lector univ. dr. Delia Bârle de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, prof.  Alina Vese de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, dna Bodi Iuliana - din partea U.F.B. Bihor, dna Dana Ardelean - Fundația Realitatea. Toți participanții au primit diferite diplome, de originalitate (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita), pentru cea mai buna coloană sonoră, cele mai frumoase costume (Școala Gimnazială Nr. 16), pentru cel mai bun exemplu de viață (Liceul Tehnologic „George Barițiu”), pentru cei mai joviali și dezinvolți elevi, (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), pentru cel mai reușit monolog și interpretare (Palatul Copiilor ți Elevilor), pentru cea mai bună transpunere literară (Colegiul Național „Iosif Vulcan”), pentru cea mai clară transmitere a mesajului (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), și mici surprize dăruite cu mult drag din partea gazdelor festivalului: îngerași din ghips, realizați de elevii liceului, precum și cărți oferite cu generozitate de către Editura Aureo.
În final, dna Corina Cernea, actriță a Teatrului „Regina Maria”, a vorbit despre rolul benefic al teatrului, elevii reușind să socializeze, să-și dezvolte memoria, să cunoască aprofundat opere literare, adică să învețe într-o altă modalitate literatura. (F.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Oglindirea sufletului în literatură” – ediția a II-a.

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 08:41:17 Ora standard a Europei de Est