Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Șansa unei experiențe unice

Proiectul Comenius

Șansa unei experiențe unice

Cum e să te întorci înapoi în băncile școlii după câțiva ani la catedră? Și cum e să faci acest lucru la aproape 1.400 km de țara ta, pe o superbă insulă mediteraneeană? Răspunsul? Este minunat!

În perioada 27- 31 mai 2013, am avut deosebita plăcere de a trăi pe propria piele o asemenea experiență, prin participarea la un curs de formare desfășurat în Malta, ca beneficiar al unui grant obținut prin programul sectorial Comenius - Mobilități de formare continuă pentru profesori. Cursul a fost organizat de școala daneză Syddansk Erhvervsskole (Odense Tekniske Skole) și găzduit de ETI Malta (Executive Training Institute), având-o ca formator pe doamna Sandra Attard - Montalto, o profesoară cu un excelent fler pedagogic și pilot de avioane în timpul liber.
Primul lucru care mi-a atras atenția asupra acestui curs, în timp ce căutam cu entuziasm în baza de date disponibilă pe website-ul Agenției Naționale (www.anpcdefp.ro), a fost titlul acestuia, „Spice Up Your Teaching Ideas” („Condimentează-ți ideile de predare”), întrucât exprima toate nevoile mele actuale într-un mod foarte simplu și original. Mă consider o profesoară modernă, activă, energică, al cărei dușman este rutina, ori plictiseala și care încearcă întotdeauna să descopere noi modalități de a face lecțiile plăcute și eficiente în același timp. Nu trebuie să fim mari cunoscători în domeniu pentru a ne da seama că în cadrul orelor de limbi străine participarea activă a elevilor este vitală, ei contribuind într-o măsură uriașă la succesul sau eșecul unei lecții. În ultima vreme, însă, am simțit o scădere a entuziasmului elevilor mei, iar acest lucru a reușit cumva în mod nefericit să mă influențeze și pe mine. Oricât de mult încercam metodele care odinioară funcționau, parcă nu mai reușeam să ating același nivel de implicare din partea lor. Astfel, acest curs a apărut la momentul cel mai potrivit în cariera mea, un moment al căutării  „noului” și al nevoii de stimulare a interesului elevilor. Și pot spune fără urmă de îndoială acum, la sfârșitul acestui stagiu, că a reușit să îmi dea un nou imbold în pregătirea lecțiilor și să răspundă întru totul nevoilor mele de formare.
Conținutul cursului a fost, pe scurt, după cum urmează: discuție pe tema subiectelor care îi motivează pe tinerii din ziua de azi, învățarea bazată pe sarcini de lucru, modalități de stimulare a participării elevilor, ierarhizarea diferitelor stiluri de învățare și alternarea metodelor de predare în funcție de acestea, modalități de prezentare a vocabularului (chimia cuvintelor), reintroducerea dictării în orele de limba engleză, potențialul de învățare prin muzică și cântece, utilizarea rigletelor din lemn (Cuisenaire rods) în învățarea unei limbi, realizarea de proiecte pe diferite teme, folosirea poveștilor în cadrul orelor, precum și a videoclipurilor, a tablei smart, a calculatorului și internetului, activități de exersare a noțiunilor de gramatică, precum și activități de utilizare a englezei colocviale și a expresiilor idiomatice. Temele au fost prezentate într-un mod interactiv, ele fiind discutate în cadru colectiv, sub îndrumarea formatorului, dar s-a lucrat și în perechi sau în grupe, încurajându-se permanent schimbul de opinii și exemple din experiența fiecăruia.
Însă ceea ce face cu adevărat fascinantă o experiență de acest gen este locația și imersiunea culturală totală permisă de prilejul de a locui într-o țară nouă, cu obiceiuri proprii și farmecul caracteristic. Malta este o țară cu o frumusețe greu de explicat în cuvinte, o insulă cu o vastă istorie pe care ar fi greu să o descoperi integral pe parcursul unei singure săptămâni. Mă simt un om norocos și prin faptul că mi-am cunoscut ”familia malteză”, cuplul care m-a primit în casa lor cu brațele deschise și mi-au arătat ce înseamnă să trăiești în Malta, cu bucuriile și grijile cotidiene, mi-au așezat pe masă delicioasele preparate malteze, mi-au împărtășit povești din tinerețea lor, evenimente din familia lor - cu alte cuvinte: m-au făcut să mă simt ca acasă!
Organizatorii cursului au avut de asemenea grijă să ne ofere posibilitatea de a vizita atracțiile turistice importante în grupuri însoțite de ghid, ceea ce ne-a facilitat înțelegerea aprofundată a semnificației locurilor vizitate: Valletta, actuala capitală, Mdina, capitala medievală, insula Gozo, Domul de la Mosta, Golful Mellieha, etc.
În concluzie, a fost o experiență memorabilă, extrem de pozitivă, care cred că m-a marcat atât pe plan profesional, cât și personal. Recomand cu căldură proiectele programului Comenius! (mai multe informații pe www.anpcdefp.ro)
Prof. limba engleză Raluca Bogdan,
Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Șansa unei experiențe unice.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.