Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

O experiență americană de neuitat a doi profesori orădeni

Viorel și Anna-Monika Muscaș, în SUA

O experiență americană de neuitat a doi profesori orădeni

Ca urmare a participării mele în 2008 la programul Honeywell Space Academy for Educators, desfășurat la Centrul educațional NASA din Huntsville, Alabama, l-am cunoscut pe dl. prof. Franklin Mitchell din SUA.

Pentru că scopul principal al acestui program este promovarea științelor și stabilirea de colaborări în acest sens, am participat ca invitați, în anul 2009, împreună cu prof. Mitchell, la trei acțiuni educative prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la magicul moment al primului pas pe Lună. Primele două activități s-au desfășurat atunci la Oradea, iar a treia la C.N. „Emil Racoviță” din București.
În acest an, am răspuns cu bucurie invitației făcute de prof. Mitchell de a reuni peste ocean trei profesori foști participanți la acest training: pe mine și soția și pe el însuși.
Și pot afirma cu adevărat că nu ne-am plictisit niciun moment. Am vizitat localități și obiective turistice din statele Carolina de Sud (primul stat secesionist) și Carolina de Nord, de la Munții Apalași până la Oceanul Atlantic.
Încă din prima zi am făcut un tur prin Due West  - orașul unde am locuit și prin împrejurimi. Fiind toți trei profesori, am vizitat și Colegiul Erskine din localitate, unde Franklin și-a început cariera didactică, precum și orașul istoric Abbeville, considerat totodată locul de naștere, dar și de sfârșit al Confederației Americane.
Sejurul a continuat apoi cu vizitarea școlii Northside Middle School din Greenwood, unde Franklin a activat ca profesor o perioadă mai lungă.
O bună perioadă din periplul nostru american a fost dedicată orașului Charleston, votat în 2012 ca destinația turistică nr. 1 de către cititorii revistei „Conde Nast Traveler”, unde nu am ratat ocazia de a face plajă la ocean. Am vizitat și Charleston Museum – primul muzeu din America, muzeu care păstrează istoria culturală și naturală a vieții din „sud” și ne-am plimbat pe „The Battery”, promenada cu case ce au văzut istoria înfăptuindu-se.
Un alt obiectiv interesant l-a reprezentat și Biserica Franceză Hughenotă care este situată în Cartierul Francez. Numele a fost dat în 1973 pentru a ajuta la păstrarea tradițiilor, biserica adunând sub cupola sa duminică de duminică descendenții celor care au pus bazele bisericii în secolele XVI – XVII, fugind din Franța din cauza conflictului cu Biserica Catolică.
Pentru Franklin a fost o deosebită bucurie de a se afla pentru prima dată în această biserică, cu atât mai mult că este descendentul unuia dintre oamenii care au pus bazele societății hughenote, găsind placheta cu numele stră-strămoșului său pe unul dintre pereții bisericii. 
Știm cu toții că SUA reprezintă o superputere militară, fapt ce l-am putut constata în cadrul vizitei efectuate la Patriots Point, un muzeu naval și maritim situat în portul orașului Charleston.
Aici am putut admira trei nave transformate în muzee: un distrugător, un submarin și piesa de rezistență a muzeului - portavionul USS Yorktown, care a luat parte la Cel De-al Doilea Război Mondial. Acesta se poate mândri ca fiind gazda unuia dintre cele mai mari programe educaționale din țară.
La întoarcere, am vizitat orașul Columbia și muzeul de stat ce deține variate exponate în materie de artă, istorie, științele naturii, știință și tehnologie, în general. Am avut norocul să fim prezenți la expoziția Tutankhamon: Întoarcerea Regelui - o expoziție de succes ce explorează istoria Egiptului antic.
De asemenea, am vizitat și centrala nucleară din Oconee, situată pe lacul Keowee, unde proiectul World of Duke Energy oferă activități educaționale și exponate interactive pentru vizitatorii interesați să învețe mai multe despre producerea energiei electrice.
O vizită în SUA nu poate fi considerată completă dacă nu vizitezi și un oraș cu zgârie-nori. De aceea am fost și în orașul Charlotte, al doilea oraș american din punct de vedere economic, cunoscut și sub denumirea de „Orașul Reginei”. Am pășit aici și în muzeul educațional Discovery Place, o lume în care știința este adusă la viață prin exponate interactive, experimente explozive și expoziții inovatoare.
Momentele încărcate de istorie nu au reprezentat însă totul. Am încercat să înțelegem cât mai mult din ceea ce înseamnă viața de peste ocean. În acest sens, ne-am relaxat în stațiunile Bonclarken și Montreat, am practicat diverse sporturi (baseball, fotbal, frisbee, înot), și chiar am participat la trei slujbe duminicale diferite (prezbiterian, hughenot și catolic).
Sub îndrumarea dl. prof. Mitchell, am desfășurat și câteva activități tehnice și stiințifice. Astfel, am testat și am repus în funcțiune dispozitive vechi, precum un ceas binary, construit în 1972, un microcalculator programabil în cod mașină și un minicomputer PDP 11/84, care a fost folosit la Colegiul Erskine din anii ’70 până prin anul 2000. Pe data de 3 august 2013, am putut observa cu ochiul liber trecerea Stației Spațiale Internaționale pe deasupra casei din Due West.
Ceea ce a făcut ca experiența noastră să fie una de neuitat este faptul că am cunoscut oameni minunați, foarte primitori, având acea ospitalitate specifică sudului despre care tot am auzit, adevărate simboluri ale localității, cu preocupări diverse și inedite, precum colecționarea de mașinuțe, de păpuși sau chiar de mașini de epocă.
Vizita noastră pe tărâm american nu a rămas trecută cu vederea, fiind amintită într-un ziar local. Până când dl. prof. Mitchell va reveni în România în vara anului viitor, folosind impresiile și cunoștințele căpătate în SUA, ne-am propus lansarea unui site educațional pentru promovarea studiului științelor și a tehnologiei.
prof. ing. Viorel Muscaș
prof. Anna-Monika Muscaș
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O experiență americană de neuitat a doi profesori orădeni.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020

Poza zilei

Profesorul model și elevul model

Răsfoind, dimineață, pozele ,,OviDan" postate pe Google - cel mai cunoscut și mai îndrăgit motor de căutare -, pentru a descoperi Poza zilei (de astăzi, joi, 26 noiembrie 2020), am dat de Profesorul model și elevul model, imagine de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".
(OviDan)