Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Concursul Să exmatriculăm violența! Fii inteligent, nu violent!

Joi, în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței în județul Bihor”

Concursul Să exmatriculăm violența! Fii inteligent, nu violent!

În cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței în județul Bihor”, una din cele trei acțiuni organizate, joi (6 martie 2008), de Inspectoratul de Poliție al județului Bihor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a fost concursul „Să exmatriculăm violența! Fii inteligent, nu violent!”

Reprezentanți a 14 școli gimnaziale, licee, colegii și grupuri școlare din Oradea și județ au prezentat un adevărat spectacol pe tema nonviolenței, în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, sub „bagheta” dnei prof. Dana Marinău (moderatorul manifestării). Înarmați cu planșe, postere, pliante, materiale de tot felul,  costumați adecvat potrivit scenetelor pregătite, ajutați și de imaginile video prezentate în power point, elevii gimnaziști și liceeni și-au manifestat dezaprobarea față de actele de violență de orice fel, înfierând-o în numerele lor artistice: dans, gimnastică ritmică, scenete, compuneri și cântece...
Debut cu stângul pentru cei de la „N. Bălcescu”!
În urma tragerilor la sorți, reprezentanții Școlii cu clasele I-VIII ”Nicolae Bălcescu” au avut onoarea de a deschide concursul, cu solista Ana Maria Mihăieș. A urmat perechea de dansatori Diana Pintea – Raul Popa, iar Ioana Rotar, Raluca Martin și Denisa Haidu așteptau să intre pe scenă, când juriul i-a oprit pe Diana și Raul, considerând că mesajul lor nu cadrează cu tema concursului. Cu regrete și lacrimi în ochi, Ioana, Raluca și Denisa s-au văzut astfel învinse înainte de a concura. Ce să-i faci dacă nu s-au orientat („deșteptat”) la timp ca alți dansatori, care au pregătit drept paravan pentru dansurile lor o planșă sau cartoane pe care să scrie ceva, un motto, un slogan pe tema violenței, așa ca să dea bine, și astfel să poată să danseze în voie așa cum au făcut-o mulți alții, fără să fie descalificați.
Au urmat gimnaziștii de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” (cu o scenetă și o compunere), școlile cu clasele I-VIII nr.11, „George Coșbuc” și „Dacia”, precum și gimnaziștii de la „Ghibu”, cu mai multe scenete.
„Schimbă-te, violența nu mai e la modă!”
La liceu, au deschis economiștii de la „Partenie Cosma” (cu dans), urmați de S.A.M. „Ioan Bococi” (doar cu desene), reprezentanții Grupului Școlar „Horea” din Marghita (care au lansat îndemnul „Schimbă-te, violența nu mai e la modă!” Și tot ei le-au propus colegilor de competiție un concurs). După ce au câștigat concursul lansat de liceenii din Marghita, „șogunii” orădeni și-au prezentat jocul de cuvinte,urmați de lăzăriști, „Don Orione” (având drept motto: „Lasă pumnul la o parte/ Și ține-te de carte!”), „Dimitrie Leonida” (cu o scenetă interesantă), Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”.
Rezultatele concursului
La liceu:
Premiul pentru cea mai bună punere în scenă - Colegiul Economic "Partenie Cosma"
Premiul pentru cel mai bun îndemn adresat colegilor – Grupul Școlar "Andrei Șaguna"
Premiul pentru cea mai bună documentare - Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu"
Premiul pentru cea mai originală prezentare - Grup Școlar Agricol "Horea" din Marghita
Premiul pentru cel mai sugestiv motto – Școala de Arte și Meserii "Ioan Bococi"
Premiul pentru cel mai puternic mesaj nonviolent - Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida"
Premiul pentru cea mai artistică prezentare - Liceul Teoretic "Aurel Lazăr"
Premiul pentru cel mai sugestiv desen - Liceul "Don Orione"..
La gimnaziu:
Premiul pentru cea mai bună punere în scenă – Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan"
 Premiul pentru cel mai bun îndemn adresat colegilor - Liceul cu Program Sportiv "Bihorul"
Premiul pentru cel mai bun motto - Școala cu clasele I-VIII "Dacia"
Premiul pentru cel mai puternic mesaj nonviolent - Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu"
Premiul pentru cea mai artistică prezentare - Școala cu clasele I-VIII "Nicolae Bălcescu" 
Premiul pentru cel mai sugestiv desen -  Școala cu clasele I-VIII nr. 11. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul Să exmatriculăm violența! Fii inteligent, nu violent!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 31 ianuarie 2023