Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

DESPRE RUDENIE

Noul Cod Civil (46)

DESPRE RUDENIE

Rudenia este definită de Codul Civil ca legătura dintre două sau mai multe persoane, bazată pe descendența uneia din alta sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.

Rudenia este de două feluri:
rudenia firească bazată pe legătura de sânge dintre mai multe persoane;
rudenia civilă este legătura rezultată din adopția încheiată în condițiile prevăzute de lege.
Rudenia mai poate fi deosebită ca rudenie în linie dreaptă sau rudenie colaterală. Rudenia este în linie dreaptă  în cazul descendenței unei persoane dintr-o altă persoană și poate fi ascendentă (părinți – bunici – străbunici etc.) sau descendentă (părinți – copii – nepoți – strănepoți etc). Rudenia este în linie colaterală atunci când rezultă din faptul că mai multe persoane au un ascendent comun (frați, verișori primari, unchi -  nepot, verișori de gradul II, III etc).
Gradul de rudenie se stabilește astfel:
a) în linie dreaptă după numărul nașterilor: astfel, copiii și părinții sunt rude de gradul I, nepoții și bunicii sunt rude de gradul al doilea, nepoții și străbunicii sunt rude de gradul al treilea.
b) în linie colaterală, după numărul nașterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun și coborând de la acesta până la cealaltă rudă: astfel frații sunt rude de gradul al doilea, unchiul (mătușa) și nepotul sunt rude de gradul al treilea, verișorii primari sunt rude de gradul al patrulea.
Afinitatea este legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț. Rudele soțului sunt în aceeași linie și în același grad afinii celuilalt soț. De exemplu unul dintre  soți este afin de gradul al doilea cu fratele soțului său sau afin de gradul al treilea cu unchiul soțului său.
Notar public,
Cornel Gârba 

Trimite email

sâmbătă, 26 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)