Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lecția de hărnicie… la școlarii mici

De luni până vineri

Lecția de hărnicie… la școlarii mici

I-am urmărit, luni, în prima zi de școală, iar vineri (20 septembrie 2013), am revenit să văd cum s-au acomodat, iar ei ne-au prezentat primele lor „opere de artă” din viața de școlar.

Podul de flori
Luni, 16 septembrie, în prima zi de școală, am trecut prin toate cele patru clase pregătitoare ale Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea (clasa pregătitoare A – prof. Simona Fabian, cp B – prof. Diana Zlibuț, cp C – prof. Alexandra Luțaș și cp D – prof. Viorica Iancu), ca să luăm „pulsul” evenimentului.
Pe îngerașii clasei pregătitoare B i-am surprins trecând pe sub podul de flori „construit” de absolvenții fostei clase a IV-a B, elevii dnei învățătoare Diana Zlibuț. Ei erau însoțiți de actualul lor profesor diriginte Nicolina Mihuț. Diana le-a mulțumit, cu lacrimi în ochi și cu vocea gâtuită, iar dintr-o pornire lăuntrică, actualii gimnaziști s-au adunat în jurul celor două „mămici” să le îmbrățișeze cu toții odată!
Vineri, îngerașii repetau prima strofă a poeziei „Să-nvățăm de la furnici” (Să-nvățăm de la furnici/ De când suntem foarte mici/ Cea mai sfântă să ne fie/ Lecția de hărnicie”).
„Să știți că nu mai suntem atât de mici ca în prima zi, ține să ne asigure Diana. Deja știm o seamă de lucruri. Care sunt Regulile clasei? Alexandra (Nagy)… Apoi au cântat „Joacă și cântă, copilărie!” Mai mult, au ținut să ne prezinte primele lor „opere de artă” pe care le-au făurit de când sunt școlari. Pe tablă, se mai puteau vedea desenele cu care i-a primit Diana în prima zi, dar și îndemnul adresat părinților. Multe au învățat în aceste zile cei 34 de îngerași: să se prezinte, să salute, despre sala de clasă, despre rechizitele școlarului, au memorat, am cântat și s-au jucat foarte mult…
Alexandra are „norocul” să repete clasa!
Pe Alexandra Luțaș a căutat-o „norocul”, oferindu-i-se și în acest an școlar tot clasă pregătitoare, după ce în vară a scos la lumină tot o clasă pregătitoare! Ce să-i faci, dacă ești bun, ești ... recompensat! Dar nu regretă! O va lua de la capăt cu cele 27 de steluțe. „Eu iubesc foarte mult copiii. Pe mine nu mă motivează banii. Dacă nu aș iubi copiii, nu aș fi astăzi aici. Nu pentru bani și pentru „timpul liber” (cum spun unii liber cugetători) m-am făcut învățătoare, ci de dragul copiilor”. Având experiența unei clase pregătitoare, Alexandra are și multe materiale didactice și auxiliare, dar mai ales deține multe informații, oferite la curs de dna profesor dr. Maria Donca. „Fiind iarăși toamnă, constat cu bucurie că predarea integrată dă roade bogate, caietul interdisciplinar, Cartea uriașă și caietul cu fișe de lucru corespunzător, zecile de povestioare, materialele frumos ilustrate atrag și sunt folosite cu maximum de eficiență în oricare moment al lecției. De fapt, la această vârstă, materialul concret, intuitiv, este cel care dă rezultatele scontate, alături de jocuri și cântece, multe jocuri de mișcare, antrenante, menite să le consume cu folos energia uriașă de care dispun”, ne explică Alexandra. Și steluțele sale ne-au prezentat „operele lor literare”…
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (121 de poze), accesați Galeria foto: Lecția de hărnicie… la școlarii mici.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019