Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Ioan Dzițac

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Rezumat. În perioada 12-23 mai 2013, împreună cu domnul Acad. F.G. FILIP, Doctor Honoris Causa al Universității Agora, am efectuat o vizită de lucru în China.

Episodul 2. Cuvântul cheie „Hărnicie”
În primul episod, dedicat acestei vizite, am făcut un scurt rezumat al acestei vizite și am prezentat cuvântul cheie „Curățănie” [1]. În acest episod voi prezenta cuvântul cheie „Hărnicie”, chinezii fiind proverbiali pentru hărnicia și migala cu care lucrează. Să ne amintim doar de sintagma „muncă de chinez bătrân”, utilizată în situații care se referă la o lucrare care necesită extrem de multă migală și răbdare. Mă voi referi în special la hărnicia gazdelor noastre, profesorii Yong SHI (se pronunță „Ș”) și discipolul său Gang KOU (se pronunță „CU”). Menționez că cei doi sunt remarcabili cercetători în domeniul Information Management și au fost oaspeții Universității Agora în anul 2012, având lucrări invitate la workshop-ul „Sisteme suport inteligente pentru decizii în managementul crizelor” [2], iar în 2014 vor veni din nou la conferința ICCCC 2014, alături de alți invitați de onoare din Rusia (Fuad ALESKEROV), Franța (Pascale ZARATE), Columbia (Yezid DONOSO), Spania (Angel ORTIZ) și România (Ioan DUMITRACHE) [3].
Yong SHI [4, 5]. Prima vizită cu care ne-a onorat profesorul Shi, a făcut-o în calitate de profesor titular la University of Nebraska at Omaha, SUA [5], unde avea o bogată activitate didactică și științifică, fiind și conducător de doctorat (printre alții, Gang Kou a obținut doctoratul acolo, sub conducerea sa). Mulți chinezi își fac doctoratul în Statele Unite, profesorul Shi însuși a obținut doctoratul în SUA, la University of Kansas.
După ce a căpătat o experiență „capitalistă”, în cel mai performant sistem de învățământ superior, Shi a fost rechemat și motivat financiar să revină acasă (China investește foarte mult în educație și cercetare), la School of Management, University of Chinese Academy of Science. Este de menționat faptul că nivelul învățământului preuniversitar american este normal, „nestresant” pentru marea masă a elevilor, dar învățământul superior este extrem de dur, motiv pentru care „băștinașii” nu fac față în propriul lor sistem universitar, fără o pregătire suplimentară, iar universitățile americane își racolează studenții de pe alte continente, inteligenți, harnici și bine pregătiți în sistemul preuniversitar, printre care și mulți din România (chiar dacă noi ne hulim adesea propriul sistem de învățământ, de multe ori pe bună dreptate, alteori prin generalizări nepotrivite…).
Muncind cu asiduitate și perseverență, Shi a publicat peste 200 de articole științifice, dintre care peste 100 sunt indexate în celebra bază de date Thomson Reuters/ ISI Web of Science, unde este înregistrat și cu peste 1000 de citări.
  În prezent predă, face cercetare, organizează evenimente științifice (printre care și conferința internațională ITQM2013 de la Suzhou, o „conferință de 5 stele”, la care am condus o sesiune specială) și conduce doctorate în China, dar are în continuare colaborări și în SUA, unde au rămas soția și fiul său. De asemenea, editează o revistă în Singapore, care a reușit să atingă un factor de impact peste 3 în celebrul sistem ISI.
  Pentru meritele sale științifice și promovarea Universității Agora în China, am propus Senatului să-i acordăm anul viitor titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Agora (Comisia de Laudatio fiind formată din acad. Florin Filip - România, prof. Fuad Aleskerov - Rusia, prof. Luiz Monteiro - Brazilia și prof. Gang Kou- China). Evenimentul va avea loc în 7 mai 2014, cu ocazia deschiderii lucrărilor ICCCC2014 [3].
  Gang KOU [6, 7, 8]. A obținut titlurile de master și doctor în SUA, după ce și-a luat licența în China. Când a fost la Oradea era profesor la School of Management and Economics of University of Electronic Science and Technology of China [7]. În prezent este profesor și decan la School of Business Administration, Southwestern University of Finance and Economics. Harnic ca și mentorul său, cu o energie debordantă, a publicat deja peste 100 de articole științifice, care i-au atras peste 1000 de citări [8].
  Nu are timp de odihnă și distracții. Îmi amintesc că în 2012, când i-am adus de la aeroport la hotel, după ora zero, a coborât în hol cu laptop-ul să lucreze, deoarece în cameră nu avea conexiune la Internet (mai sunt unele hoteluri din România, așa-zise cu „ștaif”, care neglijează încă acest aspect elementar pentru zilele noastre…). La cina festivă a coborât, de asemenea, cu laptop-ul și, cum prindea un prilej, fugea în hol să lucreze, spre amuzamentul comesenilor.
La ICCCC2014 profesorul Kou va organiza o sesiune specială.
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.8866
[2] http://www.icccc.univagora.ro/
[3] http://univagora.ro/icccc2014/
[4] http://mscas-en.ucas.ac.cn/FacultyStaff/Pages/Personnel.aspx?ID=83
[5] http://www.isqa.unomaha.edu/f-shi.htm
[6] http://www.mgmt.uestc.edu.cn/en/f_56_KOUGang
[7] https://sites.google.com/site/kougangenglish/
[8] http://scholar.google.com/citations?user=dRL7HngAAAAJ&hl=ro
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt.
 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021