Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Din 15 octombrie, în cadrul laboratorului de Radioterapie se va lucra în trei ture!

„Avem nevoie de fizicieni medicali ca de aer...”

Managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea - doctor Ovidiu Laurean Pop, șeful laboratorului de Radioterapie a Centrului Oncologic - doamna doctor Szabo Edina și de domnișoara doctor Teodora Flonta ne-au informat, ieri (marți, 24 septembrie 2013) despre noutățile din cadrul laboratorului de Radioterapie, despre tratamentul pacienților cu acceleratorul liniar și brahiterapie.

Pentru început managerul spitalului ne-a vorbit despre dotarea excelentă a laboratorului și despre tratamentul pacienților care se face mult peste programul de lucru al celor patru medici: Szabo Edina, Teodora Flonta, Renata Zahu și  Elisabeta Pătcaș.
„Din luna septembrie, ne-am focalizat doar pe tratamentul cu acceleratorul liniar și respectiv pe brahiterapie. Þin să menționez că brahiterapia este un tratament cu iradiere locală și în sistemul public se practică doar în două centre din România, la noi, cu cel mai nou aparat, și la Institutul Oncologic din București. La ce se folosește în principal brahiterapia? La tratamentul cancerului de col uterin și respectiv la tratamentul cancerului de prostată…”
„Avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator”
Referindu-se la echipa de medici, dl manager  a ținut să le mulțumească pentru devotament, profesionalism și înțelegere pentru că tratează nu doar pacienți din județul Bihor, „tratăm și pacienți din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, și sigur și din alte zone, nu mai departe de acum două săptămâni, aparatul de brahiterapie de la Szeged (Ungaria) s-a defectat și pacienții au fost îndrumați spre Centrul Oncologic din Oradea. Bazându-ne pe acest aflux de pacienți și în urma vizitei dlui ministru Eugen Nicolăescu, dar și în urma discuțiilor avute cu dl secretar de stat dr. Raed Arafat, avem promisiunea să se achiziționeze al doilea accelerator. Spuneam că am luat împreună cu colegii mei anumite măsuri, vom lucra în trei ture. Nu se lucrează niciunde în țară, după câte știu eu, în trei ture, dar colegii mei și-au arătat disponibilitatea să lucrăm în trei ture. Trebuie să mai spunem că acest tratament presupune o echipă, formată din medici, tehnicieni și fizicieni. A fost foarte greu să găsim tot acest personal, pentru că Radioterapia chiar este o specialitate deficitară în țară; tehnicieni, adică asistenți de radiologie, specializați pe așa ceva, am reușit să aducem, cu ajutorul doamnei doctor, chiar de la Centrul Oncologic de la Debrețin (Ungaria)”, a conchis dl manager, doctor Ovidiu Laurean Pop.
„Încercăm să conducem un avion supersonic”           
Pentru a ne edifica asupra volumului de muncă pe care îl depune echipa pe care o conduce și asupra travaliului de documentare și autoperfecționare, șeful laboratorului de Radioterapie, doamna doctor Szabo Edina, s-a exprimat cât se poate de plastic.
„Noi reprezentăm o echipă din care fac parte: patru medici, patru fizicieni, nouă asistenți și infirmiere. Noi acum suntem în etapa în care încercăm să conducem un avion supersonic, față de acum șase săptămâni, deși am început să învățăm pentru acest aparat cu un an și jumătate înainte. Deci, noi conducem acum un avion supersonic și gândiți-vă că această radioterapie este foarte performantă, care iradiază pacientul exact acolo unde este necesar și putem să reducem și efectele secundare ale iradierii. La ora actuală avem deja 62 de pacienți în tratament, în două ture. Prin introducerea celei de-a treia ture, eu consider că putem să creștem numărul de pacienți până la 80-85, ceea ce este foarte îmbucurător. Cu toate acestea, avem în spatele nostru o mare și lungă listă de așteptare, cam treizeci de pacienți pe medic, însemnând că 120 de pacienți așteaptă pentru iradiere”. Doamna doctor  a ținut apoi să sublinieze programul de lucru care începe la ora 7, dimineața și ține până la ora 22. „Trebuie să mai spunem că iradierea înseamnă nu numai o singură fracție de iradiere, în funcție de localizări, pacienții vin la iradieri de 25 de ori, de 30 de ori, de 35 de ori. De exemplu, pentru o tumoare mamară, vin de 33 de ori. Deci un loc ocupat înseamnă ocupat pentru cinci-șase săptămâni. Eu sper că în primul trimestru al anului viitor să avem și al doilea aparat”, a ținut să precizeze doamna doctor Szabo Edina.
La tot ce s-a spus, domnișoara doctor Teodora Flonta a ținut să fie scurtă, concluzionând: „Avem cu ce, avem pentru cine, ne trebuie foarte multă putere, răbdare și ore… foarte multe ore suplimentare! Am știut când am venit, dar n-am știut când plecăm”.
Vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală
Participând la discuții, dl doctor Gheorghe Carp - managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, a ținut să pună punctul pe i și degetul pe rană.
În timp ce pe piața forței de muncă se caută fizicieni medicali, cei de la Universitatea din Oradea vor să desființeze masteratul de Fizică Medicală. „Urmează ca în două săptămâni, să-i prezentăm dlui ministru un material cu sugestiile noastre pentru instruirea cât mai grabnică a asistenților de radioterapie și a fizicienilor medicali. Deci, Ministerul Sănătății este foarte interesat să aibă 500 de fizicieni în următorii cinci ani. Cei de la Universitate au fixat prin hotărâre de CA că trebuie să fie 15 pentru un masterat. Dacă nu sunt 15 atunci nu se ține.
Deși e nevoi de ei ca de aer, nu sunt și nicio universitate nu se pliază pe chestia asta. Acum încercăm cu Ministerul Sănătății, cu Universitatea din Oradea, doamna decan Filip de la Facultatea de Științe este cea care dorește foarte mult să facem”, a precizat dl doctor Gheorghe Carp.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 29 februarie 2024, 09:55:08 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Felicitări, domnule președinte!

Apropo de recepția lucrărilor la Campusul de învățământ dual, înfăptuită ieri, 28 februarie 2024.
Așa ceva nu mai există în Bihor, dar poate că nu greșim afirmând că nici în țară nu s-a mai văzut o asemenea realizare deosebită în învățământ!