Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alegeri în CȘE din unitățile de învățământ din țară

De la Consiliul Național al Elevilor

Alegeri în CȘE din unitățile de învățământ din țară

Elevii care doresc să devină lideri, să reprezinte interesele colegilor lor și să facă voluntariat în cea mai reprezentativă structură asociativă a elevilor din România, Consiliul Elevilor, au ocazia să candideze în perioada 23 septembrie - 14 octombrie 2013, la funcțiile vacante de președinte, vicepreședinte și secretar executiv din cadrul Consiliilor Școlare ale Elevilor.

 În fiecare an, Consiliul Național al Elevilor dă startul alegerilor în Consiliile Școlar ale Elevilor din unitățile de învățământ din țară, iar în acest an  data de deschidere a perioadei de candidatură este 23 septembrie. Alegerile în Consiliul Școlar al Elevilor reprezintă, în primul rând, posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral și a învăța ce înseamnă puterea votului democratic. De asemenea, Consiliul Elevilor este o școală a democrației care promovează valorile europene, acțiunile de voluntariat și investește în educația non-formală a tinerilor.
Astfel, până în data de 14 octombrie 2013, orice elev care nu se află într-un an terminal la liceu își poate depune candidatura online pentru o funcție în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor pe platforma www.wedu.ro. Documentele pentru dosarul de candidatură pot fi descărcate în format electronic de pe http://consiliulelevilor.org/alegeri-consiliul-elevilor-2013.php. De asemenea, dosarul de candidatură trebuie listat și predat în format fizic la comisia de concurs și validare înființată la nivelul fiecărei unități de învățământ. Până în data de 14 octombrie vor avea loc în paralel campanii electorale, sesiuni de dezbateri și întrebări între candidații din fiecare unitate de învățământ din țară.
Începând cu data de 25 octombrie, vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unități de învățământ pe baza calendarului de alegeri elaborat și votat de Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor. După finalizarea alegerilor, noii reprezentanți ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Județean al Elevilor.
 Consiliul Național al Elevilor îi îndeamnă pe elevi să se implice activ în cea mai puternică structură de reprezentare a drepturilor elevilor din România, Consiliul Elevilor. Formarea profesională și personală pe care ți-o oferă Consiliul Elevilor este unică datorită faptului că este singura structură de tineret din România condusă în totalitate de elevi. Consiliul Elevilor este un loc ar responsabilizării, al formării și al cunoașterii, dar este în același timp și un loc al dezvoltării personale, prin intermediul educației non-formală.
Președinții, Vicepreședinții și Secretarii Consiliilor Școlare ale Elevilor beneficiază anual de formări pe diverse teme, precum: leadership, comunicare, muncă în echipă, inteligența emoțională, public speacking, debate, și managementul scrierii de proiect. De asemenea, membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel județean, regional și național în forumuri statutare în cadrul cărora se dezbat subiecte precum drepturile elevilor din România și creșterea calității sistemului de învățământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanții elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici și din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanțarea în educație, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unității de învățământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.
 Consiliul Național al Elevilor este structură consultativă, partener al Ministerului Educației Naționale cu rol  în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autoritățile locale și județene, cu Inspectoratele Școlare Județene, cu Direcțiile de Sport și Tineret și nu în ultimul rând cu asociații care sprijină activitatea de tineret la nivel local, județean și național. În acest an Consiliul Elevilor a militat și militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educație în 2014, pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ, pentru decontarea integrală a transportului navetiștilor, pentru aprobarea Statutului Elevilor dar și pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educației Naționale privind gratuitatea învățământului liceal și implicit finanțarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfășurării actului educațional (manuale, planșe, lecții AEL, infrastructură școlară etc).
Consiliul Național al Elevilor, începând cu anul 2013, reprezintă interesele elevilor și la nivel european, fiind membru observator al OBESSU(The Organising Bureau of European Students Union).
Președintele CNE, Iulia-Flavia MIRON, declară:
„Activitățile desfășurate de elevii implicați în cadrul Consiliilor Elevilor contribuie la o dezvoltare personală și profesională pe care orele de curs nu o oferă. Educația non-formală, acțiunile de voluntariat și munca în echipă responsabilizează elevii față de colegii lor și comunitatea în care trăiesc. Procesul electoral reprezintă un exercițiu democratic, care formează elevii ca adevărați cetățeni ai unei societăți democratice.”
Dacă îți dorești să scrii și tu istorie în Consiliul Elevilor, candidează pentru una din funcțiile vacante în CȘE -ul tău și fii un factor al schimbării. Pentru mai multe informații despre cum poți candida, accesează www.consiliulelevilor.org și consultă-ți Consiliul Școlar al Elevilor din liceul tău despre cum te poți implica.
Cristian Gîrneață

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:29 Ora de vară a Europei de Est