Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, curățenie „La Almaș”

Elevii cu CES de la CSEI Nr.1 Tileagd au participat la Let’s do it Romania!

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, în Ziua de curățenie națională, mai multe grupuri de elevi, împreună cu profesorii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Tileagd, au participat ca voluntari, pentru a da o mână de ajutor în vederea ecologizării zonei de pe malul Crișului Repede și nu numai.

Cu mic cu mare, elevii noștri s-au înscris la punctul de înregistrare Let’s do it Romania de la Primăria Tileagd.
Am pornit de la ideea că ar trebui să știm cum să ne comportăm cu natura încă de mici, așa că am dorit să contribuim și noi la strângerea gunoaielor aruncate în arealele naturale.
Cu toții știm că natura trebuie protejată, dar nu toți manifestăm un comportament civilizat adecvat. Una știm și spunem, și alta facem, din păcate! Dante Alighieri spunea: „Natura este arta lui Dumnezeu cel veșnic”.
 Din nefericire, și spațiul verde din zona râului Crișul Repede din Tileagd este plin de gunoaie aruncate. Este tragic că tot mai mulți cetățeni, iresponsabili, aruncă deșeurile, ilegal, în zona râului, inconștienți de fapta lor și de consecințele ei.
După un scurt instructaj legat de măsurile și normele de siguranță privind buna desfășurare a acțiuni, membrii echipajului nostru, 16 elevi din clasele IV-VIII, însoțiți de profesorii: Lucia Adriana Romanschi, Marinela Claudia Buzle, Iuliu Kelemen, Ana Kovacs și Silvia Petroi, au trecut la acțiune. Echipați corespunzător, cu mănuși și saci menajeri, prin grija Primăriei Tileagd, reprezentate de dl Filip Cristian - responsabil de proiect pe comună, am pornit cu elan la adunatul deșeurilor, cu sentimentul că și noi putem schimba în bine imaginea României! Noi am acționat în zona alocată, pe malul stâng al râului, loc numit de localnici „La Almaș”. În drumul nostru, am ecologizat și strada Unirii. Ajunși la locul faptei, nu ne-a venit să credem: covorul verde era plin de gunoaie. În cele 4 ore de muncă, am reușit să instaurăm curățenia pe o rază de 3 kilometri, strângând în jur de 50 de saci cu deșeuri.
Mulțumim dlui primarului Adrian Codreanu, pentru onoarea care ne-a făcut acordându-ne încredere, și recompensând elevii cu dulciuri. Și doamna director,
prof. Silvia Ficuț, ne-a felicitat, apreciind  acțiunea noastră de voluntariat și răsplătindu-i pe elevii voluntari cu diplome.
Ca slujitori ai școlii avem menirea de a organiza și desfășura o vie și susținută  activitate privind educația ecologică și de protecție a mediului, iar elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, trebuie să fie cei dintâi apărători ai naturii.
Lucia Romanschi & Marinela Buzle

Trimite email

luni, 20 mai 2019