Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

De Ziua Oradiei, ni s-au oferit lecții de istorie

Sâmbătă,

De Ziua Oradiei, ni s-au oferit lecții de istorie

Sâmbătă, 12 octombrie 2013, în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, cei mai mulți dintre consilierii locali (nu toți) au participat la ședința festivă a Consiliului Local; alături de ei au fost prezenți: conducerea Primăriei, invitați, cadre militare, profesori și elevi, cetățeni ai urbei...

Cel dintâi a vorbit dl primar Ilie Bolojan, care a subliniat dubla semnificație a zilei de 12 octombrie.
„Marcăm în această zi două evenimente importante din istoria Municipiului Oradea: pe de o parte în 12 octombrie 1918, semnarea Declarației de la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, declarație care, citită în Parlamentul de la Budapesta, a stat la baza convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie, și, de asemenea, ziua de 12 octombrie, când la sfârșitul Celui de-al doilea război mondial, orașul Oradea a fost eliberat de trupele române și ruse… Dar astăzi avem și o dublă sărbătoare pentru că în acest an, marcăm 900 de ani de la atestarea documentară a orașului Oradea… Sper ca despre această epocă, această perioadă pe care noi o trăim să se discute la nivelul lucrurilor bune care mi-aș dori să se întâmple și în anii următori. Mă gândesc la lucruri care țin de dezvoltarea acestui oraș și la prosperitatea lui”. Mulțumind tuturor prietenilor orașului Oradea, pentru felul în care au sprijinit orașul, dl primar l-a invitat la microfon pe dl prorector Sorin Șipoș care a vorbit despre istoria orașului, de la începuturi, de la întemeierea orașului și despre dezvoltarea sa socio-politică; în continuare, dl prof. univ. dr. Ion Zainea s-a referit la însemnătatea și semnificațiile zilei de 12 octombrie.
La finalul ședinței, pe platoul din fața Primăriei, am asistat la un  moment medieval de tras cu arcul.
Festivitatea de la statuia Ostașului Român
De la ora 13, în Parcul 1 Decembrie, în fața statuii Ostașului Român, s-au  desfășurat o festivitate militară și un moment artistic, susținut de Corul „General Traian Moșoiu”, urmate de depuneri de coroane și jerbe de flori la statuie, iar mai apoi și la Casa memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr.
În fața statuii Ostașului Român au cuvântat primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și dl col. în rezervă Grigore Bartoș. Dl primar s-a referit, ca și în cadrul ședinței festive a CL, atât la dubla semnificație a zilei de 12 octombrie, cât și la împlinirea a 900 de ani de la atestarea documentară a orașului Oradea.
„Dacă-am plecat Ardealule din tine, nu-i vina noastră!”
Domnul colonel în rezervă Grigore Bartoș ne-a sensibilizat cu câteva fapte de arme ale bravilor eroi români care s-au jertfit pentru țară… Profund marcat emoțional, distinsul colonel ne-a relatat episoade dramatice, oferind lux de amănunte, detalii ce țin de arta militară, într-o transmisiune „directă”, ca de pe front, din zilele de 13, 27 și 28 septembrie, 12 octombrie…
„Aceștia sunt toți morții noștri”
„Eu am făcut inventarul tuturor eroilor noștri. Am schița cu fiecare unde este înmormântat în Cimitirul Municipal. Ce m-a frapat o dată de 1 noiembrie. Un tătic cu un copilaș aprindea o lumânare la căpătâiul unui soldat. Și copilul îl întreabă: „Tată, pe cine avem noi aici mort?” Și ce a răspuns omul, îmi pare rău că nu i-am strâns mâna: „Aceștia sunt toți morții noștri”…
Poate cel mai frumos omagiu acestei jertfe l-a adus cel plecat în lume de la Hobița, cel mai mare sculptor al lumii, adică Brâncuși…” Distinsul colonel ne-a oferit sâmbătă o magistrală lecție de istorie, înaintea momentului depunerilor de coroane și jerbe la statuia Ostașului Român și mai apoi la Casa memorială a lui Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: De Ziua Oradiei, ni s-au oferit lecții de istorie.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021