Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tăgada paternității

Noul cod civil (49)

Tăgada paternității

Tăgada paternității este manifestarea de voință (acțiunea) prin care se contestă calitatea de tată al unui copil.

Această acțiune în fața instanței de judecată poate fi pornită de soțul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum și de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată și de către moștenitorii acestora, în condițiile legii, în funcție de interesul manifestat pentru stabilirea corectă a paternității.
Soțul mamei poate introduce acțiunea  în tăgada paternității în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soțul a cunoscut că este prezumat tatăl copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumția nu corespunde realității. Dacă soțul a murit înainte de împlinirea termenului anterior menționat, acțiunea poate fi pornită de către moștenitorii săi în termen de un an de la data decesului.
Mama poate, de asemenea, să introducă acțiunea în tăgada paternității în termen de cel mult 3 ani de la data nașterii copilului.
Cel care se pretinde tată biologic al copilului poate introduce acțiunea în tăgada paternității numai dacă poate să facă dovada paternității sale față de copil, prin orice mijloc de probă legal admisă. Această acțiune nu se prescrie în timpul vieții tatălui biologic, deci poate să o inițieze oricând. Ba mai mult chiar și moștenitorii tatălui biologic pot formula această acțiune în termen de 1 an de la data decesului acestuia.
Copilul are și el dreptul la această acțiune, care de asemenea nu se prescrie în timpul vieții sale. Cât timp este minor, acțiunea poate fi pornită de către reprezentantul său legal. Și în acest caz acțiunea poate fi formulată chiar de către moștenitorii copilului în termen de un an de la data decesului său.
Notar public,
Gârba Cornel

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!