Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Flori din grădina copilăriei”, sădite și culese de Valeria-Violeta Þurcaș

Poezii și cântece pentru copii

„Flori din grădina copilăriei”, sădite și culese de Valeria-Violeta Þurcaș

Joi (17 octombrie 2013), la Casa Corpului Didactic a județului Bihor, ne-am deschis din nou sufletul spre a ne îmbogăți cu nestemate spirituale, oferite de directorul casei și ai săi invitați la o nouă lansare de carte.

Pentru că onor gazdele ne-au pregătit, iar și iară, „un întreg arsenal de cuvinte, imagini și sunete… pentru că lansarea unei cărți, în viziunea noastră, este un eveniment unic”, așa după cum avea să sublinieze directorul CCD, dna prof. drd. Carmen Bodiu.
„Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai”
„Cartea pe care o lansăm azi e o incursiune în lumea copilăriei. Acolo, în lumea poveștilor, sufletul rămâne veșnic tânăr. Lumea e privită prin ochii inocenți ai întrebărilor. Visele au aripi și viața e un șir neîntrerupt de primăveri. Despre copilărie s-a spus că este singurul paradis pierdut. Dacă este așa, vă invit să o recuperăm aici, în lumea ficțiunii ideale, cu zilele prefăcute în petale. Acolo unde copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai”, a opinat doamna director, după care ne-a prezentat o recenzie de suflet a volumului de poezii și cântece pentru copii, al doamnei educatoare prof. Valeria-Violeta Þurcaș (de la Grădinița Nr. 47).
„Voia să împartă bucuria cu toți copiii de pe pământ”
„Dacă tot ați intrat în grădina copilăriei, aș dori să vă spun o poveste. Era odată o fetiță care se juca într-o grădină. O fermecau florile, iarba, fluturii, păsările și tot ce era viu. Își făcea coronițe de flori și cerul era oglinda ei…”, ne-a povestit cu multă duioșie în glas autoarea volumului. „Fetița aceea avea un vis: voia să împartă bucuria cu toți copiii de pe pământ... Grădina există, iar fetița de-atunci sunt eu”, ne-a asigurat Valeria-Violeta Þurcaș. „Atunci când n-am găsit cuvintele potrivite, am lăsat inima mea să vorbească, iar ea a adunat petalele celor mai frumoase flori și le-a transformat în poezie și cântec. Așa s-a născut această carte: din dorința de a exprima lumea mea interioară, de dragul bucuriei, o punte între inimi”, ne-a explicat autoarea.
Violeta a fost supusă apoi unui foc încrucișat, s-a tras asupra sa, cu petale, din toate direcțiile, de către colege de la locul de muncă, doamna director Georgeta Bara, și alți colegi de breaslă, dna Lucia Negrău, de la Grădinița Nr. 30, dar și cadre universitare, distinsul prof.univ.dr. Paul Magheru, care au felicitat-o pentru vocație și reușită, pentru sensibilitate și talent. Autoarea ne-a cules apoi un buchet de flori din grădina copilăriei pe care ni le-a dăruit ca ofrandă în miez de toamnă „albastră”. La rându-i a primit flori și a împărțit cărți și autografe.
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 17 octombrie 2019