Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Flori din grădina copilăriei”, sădite și culese de Valeria-Violeta Þurcaș

Poezii și cântece pentru copii

„Flori din grădina copilăriei”, sădite și culese de Valeria-Violeta Þurcaș

Joi (17 octombrie 2013), la Casa Corpului Didactic a județului Bihor, ne-am deschis din nou sufletul spre a ne îmbogăți cu nestemate spirituale, oferite de directorul casei și ai săi invitați la o nouă lansare de carte.

Pentru că onor gazdele ne-au pregătit, iar și iară, „un întreg arsenal de cuvinte, imagini și sunete… pentru că lansarea unei cărți, în viziunea noastră, este un eveniment unic”, așa după cum avea să sublinieze directorul CCD, dna prof. drd. Carmen Bodiu.
„Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai”
„Cartea pe care o lansăm azi e o incursiune în lumea copilăriei. Acolo, în lumea poveștilor, sufletul rămâne veșnic tânăr. Lumea e privită prin ochii inocenți ai întrebărilor. Visele au aripi și viața e un șir neîntrerupt de primăveri. Despre copilărie s-a spus că este singurul paradis pierdut. Dacă este așa, vă invit să o recuperăm aici, în lumea ficțiunii ideale, cu zilele prefăcute în petale. Acolo unde copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai”, a opinat doamna director, după care ne-a prezentat o recenzie de suflet a volumului de poezii și cântece pentru copii, al doamnei educatoare prof. Valeria-Violeta Þurcaș (de la Grădinița Nr. 47).
„Voia să împartă bucuria cu toți copiii de pe pământ”
„Dacă tot ați intrat în grădina copilăriei, aș dori să vă spun o poveste. Era odată o fetiță care se juca într-o grădină. O fermecau florile, iarba, fluturii, păsările și tot ce era viu. Își făcea coronițe de flori și cerul era oglinda ei…”, ne-a povestit cu multă duioșie în glas autoarea volumului. „Fetița aceea avea un vis: voia să împartă bucuria cu toți copiii de pe pământ... Grădina există, iar fetița de-atunci sunt eu”, ne-a asigurat Valeria-Violeta Þurcaș. „Atunci când n-am găsit cuvintele potrivite, am lăsat inima mea să vorbească, iar ea a adunat petalele celor mai frumoase flori și le-a transformat în poezie și cântec. Așa s-a născut această carte: din dorința de a exprima lumea mea interioară, de dragul bucuriei, o punte între inimi”, ne-a explicat autoarea.
Violeta a fost supusă apoi unui foc încrucișat, s-a tras asupra sa, cu petale, din toate direcțiile, de către colege de la locul de muncă, doamna director Georgeta Bara, și alți colegi de breaslă, dna Lucia Negrău, de la Grădinița Nr. 30, dar și cadre universitare, distinsul prof.univ.dr. Paul Magheru, care au felicitat-o pentru vocație și reușită, pentru sensibilitate și talent. Autoarea ne-a cules apoi un buchet de flori din grădina copilăriei pe care ni le-a dăruit ca ofrandă în miez de toamnă „albastră”. La rându-i a primit flori și a împărțit cărți și autografe.
Ovidiu Dan

Trimite email

miercuri, 2 decembrie 2020